Alkohol

Slik påvirker alkohol hukommelsen din

Det er ikke så rart at du ikke alltid husker så mye...

HOPPLA: Blir det for mye alkohol, er det lett å glemme hva vi sa og gjorde. Foto: Thinkstock
HOPPLA: Blir det for mye alkohol, er det lett å glemme hva vi sa og gjorde. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du våkner opp med tidenes bakrus og et noe hullete minne om hva som egentlig skjedde kvelden før.

Hvem snakket du med, hva sa du, og gjorde du «reka» på dansegulvet foran alle?

Det er slett ikke uvanlig at fylleangsten griper tak når vi våkner opp etter en fuktig fest. Hovedgrunnen til det er nok at vi ikke alltid klarer huske alt fra kvelden før. Ja, du husker kanskje bruddstykker, men kanskje ikke hvordan du kom deg hjem, eller at du lagde kaos på kjøkkenet da du skulle lage deg nattmat.

LES OGSÅ: Derfor sjangler du når du er full

AUDA: Dersom du ikke husker alt fra gårsdagen, drakk du nok mer enn hva bra er ... Foto: PantherMedia / Paul Vasarhelyi
AUDA: Dersom du ikke husker alt fra gårsdagen, drakk du nok mer enn hva bra er ... Foto: PantherMedia / Paul Vasarhelyi Vis mer

Derfor husker du ikke alt

Det er fort gjort å drikke litt for mye, og bli mer beruset enn det som var planlagt. Visste du forresten at om du blander lettbrus og alkohol får du høyere promille?

Men hvorfor er det slik at du ikke klarer å huske alt når du er beruset? En av leserne til Videnskab.dk stilte dette spørsmålet, og da ble hjerneforsker David Woldbye, som er lektor i neuropsykiatri ved Københavns Universitet, hanket inn som ekspert.

Han ga følgende forklaring:

- Det finnes flere forklaringer, men den enkleste er at alkohol går inn og hemmer hippocampusen i hjernen, og det er der vår hukommelse lagrer informasjon.Småhuller versus total «blackout»

Én ting er om du har glemt bruddstykker av kvelden før, noe annet er det om du våkner opp og ikke husker noe som helst. Kanskje du våkner opp og ikke aner hvor du er - eller enda verre: Ved siden av en vilt fremmed person?

- «Blackout» er en skummel tilstand. Det er fordi man under en «blackout» kan virke tilsynelatende normal og lysvåken. Ofte vil man gjøre dumme ting som å havne i slagsmål eller ha ubeskyttet sex, sa Woldbye.

- Under en «blackout» kan vi godt føre en forholdsvis normal samtale. Men cirka to minutter etter at samtalen stopper, glemmer vi den igjen, fordi hjernen ikke kan gjemme den nye informationen.

Får vi «blackout» er nemlig langtidshukommelsen svekket, mens korttidshukommelsen fungerer.

Les mer om «blackouts» hos Gizmodo.com.

LES OGSÅ: - Derfor velger jeg bort alkoholen

Slik unngår du å gå på en smell

Den beste måten å unngå kvelder hvor du glemmer hva som egentlig har skjedd, er selvsagt å begrense alkoholinntaket. For er du egentlig klar over hvor mye du drikker?

Et annet triks er å drikke sakte, for jo raskere du drikker, jo raskere går alkoholen inn i blodet. Regelen om å drikke vann eller annen alkoholfri drikke mellom hver alkoholdrink er fin å følge.

Du vil også bli fortere full om du drikker på tom mage, så vær nøye med å ha spist godt med mat før du drar på fest. Du må gjerne spise under festen også.

LES OGSÅ: du ha fet mat dagen derpå?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer