Antibiotika

Slik påvirker antibiotika kroppen din

Vet du hva medisinen faktisk gjør med deg?

LITEN PILLE: Vet du egentlig hvordan antibiotika fungerer i kroppen? Foto: Scanpix/NTB
LITEN PILLE: Vet du egentlig hvordan antibiotika fungerer i kroppen? Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De aller fleste av oss har nok gått på en antibiotikakur eller flere i løpet av livet.

Ifølge Reseptregisteret gikk over én million nordmenn på en antibiotikakur i løpet av 2014, så dette er altså en medisin som er mye brukt.

Dette er et av de legemidler som i et historisk perspektiv har hatt størst betydning for befolkningens helse, da det har gjort det mulig å behandle og helbrede sykdommer som tidligere kunne være dødelige.

Men hvordan fungerer egentlig antibiotika i kroppen? 

LES OGSÅ: Kjøper du reseptfrie legemidler i utlandet?

Dreper bakterier i kroppen

– Antibakterielle midler er stoffer som målrettet hemmer veksten av, eller dreper bakterier i kroppen. De virker i prinsippet ved å ødelegge celler (cellegift), men da bare strukturer som stort sett finnes i bakterier, slik at vi unngår at cellene i kroppen blir påvirket i noe særlig grad, sier fagredaktør hos Apotek 1, Gunhild Kile Sandvik til KK.no.

Antibiotika kan være bredspektrede, slik at de er effektive mot mange ulike typer bakterier, eller de kan være smalspektrede, slik at de kun er effektive mot noen få ulike bakterietyper.

FØLG LEGENS RÅD: Har du først fått antibiotika av legen din er det også viktig at du tar hele kuren, for å unngå at infeksjonen blusser opp igjen. Foto: Scanpix/NTB
FØLG LEGENS RÅD: Har du først fått antibiotika av legen din er det også viktig at du tar hele kuren, for å unngå at infeksjonen blusser opp igjen. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Det er viktig å huske på at man ikke skal bruke antibiotika unødvendig. Men når du først har fått antibiotika av legen din er det også viktig at du tar hele kuren, eller det antall dager som er avtalt med legen. 

– Infeksjonen kan blusse opp igjen hvis man slutter for tidlig, det kan sammenlignes med en brann som ikke slukkes godt nok. Slutter man med antibiotika for tidlig, kan de bakteriene som er svekket, men ikke helt drept, få formert seg videre, forklarer hun. 

Dette kan føre til at bakteriene blir mer resistente mot den antibiotikatypen du har brukt.

Kan gi noen bivirkninger 

Som med de fleste medisiner kan man også med antibiotika oppleve noen bivirkninger. En av de vanligste bivirkningene er for eksempel at man får løsere mage. 

– Dette skyldes at antibiotika også påvirker en del av fordøyelsesbakteriene som naturlig finnes i tarmen, i tillegg til de sykdomsfremkallende bakteriene. Dette gir en ubalanse i fordøyelsen som kan gi løs mage, forteller Sandvik. 

LES OGSÅ: Her bør du droppe antibiotika

DIARÉ: Løs mage og soppinfeksjoner er ikke uvanlige bivirkninger av antibiotika. Foto: Plainpicture
DIARÉ: Løs mage og soppinfeksjoner er ikke uvanlige bivirkninger av antibiotika. Foto: Plainpicture Vis mer

Et redusert antall fordøyelsesbakterier kan også svekke tarmens motstandsevne mot diaréutløsende bakterier.

– I de fleste tilfeller er mageproblemene kortvarige, men i enkelte tilfeller utløses en alvorlig og langvarig diaré (Pseudomembranøs kolitt) under kuren eller opptil 3 måneder etter avsluttet kur, legger hun til.

Løs mage er derimot ikke den eneste plagen som kan oppstå under en antibiotikakur. Som mange kvinner sikkert har opplevd kan det også være en medvirkende årsak til at man får en soppinfeksjon i skjeden. 

– Dette skyldes at den normale bakteriefloraen blir forstyrret, noe som kan gi gjærsoppen bedre vekstbetingelser slik at det blir unormalt mye av den, sier hun.

Hva med antibiotika og alkohol?

Når du først har blitt satt på en antibiotikakur av legen din er det gjerne ett spørsmål mange av oss ønsker å stille; kan jeg drikke alkohol?

Ifølge Sandvik er det ikke slik at du må holde deg helt unna, men pass på at det ikke blir for mye.

LES OGSÅ: Er det trygt å velge billigere resept-medisiner?

MODERAT: Pass på at ikke alkoholforbruket blir for høyt under antibiotikakuren. Foto: Scanpix/NTB
MODERAT: Pass på at ikke alkoholforbruket blir for høyt under antibiotikakuren. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Det er ok med et moderat inntak av alkohol samtidig som man bruker antibiotika. Unngå for mye alkohol mens du har en infeksjon, det nedsetter kroppens eget forsvar mot bakteriene, sier hun og legger til: 

– Et høyt alkoholinntak kan indirekte gi uheldige effekter på behandling dersom man for eksempel glemmer å ta legemiddelet eller kaster opp før tabletten er tatt opp i kroppen. I tillegg har alkohol en vanndrivende effekt som kan føre til at antibiotikaen skylles raskere ut av kroppen enn normalt og dermed gir redusert effekt. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer