Hormoner

Slik påvirker hormonene deg

Har innvirkning på alt fra søvn og kroppstemperatur, til fruktbarhet og humør.

PÅVIRKER HUMØRET: Det er en kjent sak at vi kvinner blir litt ekstra hormonelle under menstruasjonen. Det skjer imidlertid store forandringer på hormonene i kroppen gjennom livet, og det er enkelte som det kan være ekstra lurt å merke seg.  Foto: Colourbox
PÅVIRKER HUMØRET: Det er en kjent sak at vi kvinner blir litt ekstra hormonelle under menstruasjonen. Det skjer imidlertid store forandringer på hormonene i kroppen gjennom livet, og det er enkelte som det kan være ekstra lurt å merke seg. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi blir i stor grad påvirket av hormonene i kroppen. Ved ulike anledninger og perioder i livet frigjøres det en cocktail av kjemikalier og hormoner som påvirker humøret og kroppen din.

Har du for eksempel tatt deg selv i å strigråte bare fordi du var tom for gulost rett før du skal ha mensen?

Hormonene i kroppen er i forandring hele tiden, og alder har mye å for hvordan de fungerer.

Spesielt i 20-, 30- og 40-årene skjer det mye. Her kan du se hvilke endringer som skjer, og hvordan de egentlig påvirker deg.

LES OGSÅ: Derfor bør du sove naken

Dette er de viktigste horomonene i kroppen

Hormonene i kroppen spiller en stor rolle i mange sammenhenger - de påvirker alt fra det å bli gravid til hvor hvor glad du er, eller hvor godt du sover om natten.

At nivåene svinger er imidlertid en stor del av det å bli eldre, skriver RealSimple.com.

For å forstå forandringene som skjer, er det viktig å vite litt generelt om hvordan de viktigste hormonene i kroppen fungerer.

Progesteron, som blir produsert i eggstokkene og binyrene etter en eggløsning, opprettholder en sunn cellevekst i livmoren. Østrogen dannes av eggstokkene, binyrene og fettceller og forbereder livmoren på å akseptere et befruktet egg hver måned.

Testosteron blir laget av eggstokkene og binyrene og regulerer sexlysten din. Thyreoideahormoner derimot, blir dannet i skjoldbruskkjertelen og kontrollerer stoffskiftet ditt.

Produksjonen av disse vil i stor grad endre seg over tid, og påvirke både sexlysten, humøret og kroppen din ellers.

LES OGSÅ: Slik kan god tannhygiene beskytte deg

FØLER DU DEG LITT UTAFOR? Det er spesielt godt kjent at hormonene i kroppen kan få humøret til å variere. Foto: Fotolia
FØLER DU DEG LITT UTAFOR? Det er spesielt godt kjent at hormonene i kroppen kan få humøret til å variere. Foto: Fotolia Vis mer

Slik endrer hormonene seg i 20- og 30-årene

20- og 30-årene er tiden hvor du er mest fruktbar, og de fleste har en svært regelmessig menstruasjon. Likevel er det nok mange som kjenner seg igjen i oste-eksempelet lenger oppe i saken.

– Hormonene dine går gjennom dramatiske endringer i løpet av menstruasjonsyklusen din, forteller Mary Jane Minkin, klinisk professor innen obstetrikk og gynekologi ved Yale University School of Medicine.

En økning av østradiol - en form for østrogen - gjør at du blir i godt humør rundt eggløsning, omtrent ti dager etter menstruasjonen. En økning i progesteron derimot, kan gjøre deg irritabel den andre halvdelen av syklusen.

LES OGSÅ: Føler du deg utmattet på morgenen?

Vanlige forandringer i denne perioden av livet er:
Mindre sexlyst: Spesielt hvis du går på p-piller eller bruker en p-ring. Dette skyldes at de inneholder syntetisk østrogen, som blokkerer testosteron.

Det finnes imidlertid p-piller som inneholder mindre hormoner. I tillegg er det kommet en ny p-pille kalt «Qlaira», som inneholder naturlige hormoner, og som allerede er tilgjengelig i Europa.

Fruktbarheten synker i slutten av 20-årene: Det er også kjent at fruktbarheten synker etter hvert som du blir eldre, og ifølge nettsiden starter det allerede i slutten av 20-årene.

Dersom du er under 35 og prøver å bli gravid, men ikke blir gravid innen et år, kan det være lurt å oppsøke lege, som kan undersøke om du har hormonrelaterte fertilitetsproblemer. Hvis du er over 35, bør du vurdere å oppsøke lege etter seks måneder.


LES OGSÅ: Derfor bør du løsne på beltet

Slik føler du deg bedre:
Ifølge Eva Cwynar, en endokrinolog (spesialist innen hormonsystemet) i Beverly Hills, kan du bidra til å stabilisere nivåene av østrogen og progesteron ved å spise grønnsaker som brokkoli og blomkål. Det kan også være fordelaktig å spise søtpoteter og linfrøolje.

For å redusere dårlig humør under menstruasjonen anbefales det å innta 1200 milligram kalsium fordelt over tre ganger i løpet av dagen.

LES OGSÅ: Derfor bør du sove naken

Dette skjer i 40-årene

Når du er kommet over i 40-årene vil de fleste fortsatt ha regelmessig menstruasjon, men eggstokkene dine har begynt å produsere mindre østrogen (som gjør at du ikke får eggløsning like ofte) og progesteron.

Dette gjør at forholdet mellom de to hormonene ikke blir jevnt - vanligvis er de i balanse. I denne perioden vil også testosteron-nivåene synke.

For å si det på en annen måte, du er på vei inn i pre-menopause - en forløper til overgangsalderen. Men slapp av, den kan vare i opp til fem år. Likevel kan det være at du opplever noen av symptonene allerede.

Det er inkluderer hetetokter, mindre sexlyst og vaginal tørrhet.

Som regel vil de ikke vedvare enda, men komme og gå en del. Fruktbarheten din er imidlertid på vei ned, så hvis du ønsker å bli gravid kan det være lurt å oppsøke lege.

LES OGSÅ: Enkle grep for å beskytte hjernen

Vanlige forandringer i denne perioden av livet er:
Vektoppgang: Thyreoideahormonene er den viktigste faktoren for stoffskiftet ditt, og mange kvinner produserer mindre av dette med årene, som også gjør at kiloene sniker seg på. En blodprøve kan avsløre om det gjelder deg, og tilskudd av thyreoideahormonene kan normalisere vekten din.

Søvnproblemer: Tidligere har du kanskje sovet gjennom de åtte timene uten problemer - men det at kroppen produserer mindre progesteron kan nå gjøre at du ikke får sove.

– Det kan hende at du begynner å våkne midt på natten. Før du tyr til sovemedisiner bør du sjekke hormonnivåene dine. Det kan hende du trenger et tilskudd, sier Erika Schwartz, lege og hormonspesialist i New York.

LES OGSÅ: Ikke bruk nettet til dette

Slik føler du deg bedre:
Dette er det første tiåret hvor du vil oppleve at hormonnivåene i kroppen synker, og det er derfor flere alternativer til hvordan du kan redusere symptomene.

Blant annet er det blitt hevdet at soyatilskudd kan være et godt alternativ, siden studier har vist at det kan øke nivåene av østrogen i kroppen. Det er likevel et diskutert tema, siden enkelte studier har koblet det opp mot brystkreft.

For at du skal være på sikre siden anbefaler ekspertene at du går for kilder til soya, som melk, miso, edamamebønner og tofu - fremfor kosttilskudd.

Hvis du har problemer med hetetokter, kan tilskudd av vitamin E redusere plagene. Det kan også hjelpe å ta p-piller som inneholder en lav dose med østrogen og progesteron. Hvis du opplever store problemer, bør du snakke med legen din.

LES OGSÅ: Topp trening på 15 minutter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer