KAFFE: Med så mange kaffeelskere verden over, er det ikke så rart at det er blitt gjort så uendelig mange studier på drikken. Her kan du se noen av de positive effektene den har på kroppen din. Foto: Hoda Bogdan - Fotolia
KAFFE: Med så mange kaffeelskere verden over, er det ikke så rart at det er blitt gjort så uendelig mange studier på drikken. Her kan du se noen av de positive effektene den har på kroppen din. Foto: Hoda Bogdan - Fotolia Vis mer

Kaffe

Slik påvirker kaffe kroppen

Se hva drikken gjør med hjertet, hukommelsen, leveren og huden din.

Det forskes mye på kaffe og hvordan det påvirker kroppen din.

Kanskje ikke så rart med tanke på hvor mye kaffe som blir konsumert verden over - vi nordmenn slurper i oss fire kopper i snitt hver dag.

Men hva gjør egentlig disse koppene med kroppen din?

De sorte dråpene får deg riktignok opp og ut av sengen hver morgen, men kaffe påvirker kroppen og helsen mye mer enn bare det - på en god måte!

LES OGSÅ: Mat som får deg til å stinke

Derfor er kaffe bra for helsen din

I Norge finnes det omkring 2,8 millioner kaffedrikkere.

Selv om det kan se ut til at stadig flere velger å gå for variantene som er blandet ut med melk, foretrekker de fleste kaffen helt svart - faktisk hele 73 prosent.

Dersom du lurer på om kaffekoppen gjør noe mer for kroppen din enn å få liv i det trøtte trynet på morgenkvisten, så sjekk dette:

HUKOMMELSE: Ifølge Prevention.com viser en fersk studie at bare to kopper med kaffe om dagen kan ha en positiv effekt på langtidshukommelsen din.

Tidligere studier har også vist at kaffe kan redusere risikoen for Alzheimers. Kvinner og menn som drakk tre til fire kopper kaffe om dagen reduserte risikoen med 65 prosent.

Forskerne mener det skyldes at kaffe har en betennelsesdempende effekt og blokkerer kolesterol som samler seg opp i hjernen. 

HUMØR: Drikken kan også motvirke depresjoner - faktisk er det hevdet at to kopper om dagen kan være like effektivt som milde medisiner.

Blant annet øker koffein frigjøringen av stoffet dopamin i hjernen. Dopamin er på mange måter kroppens eget rusmiddel, og kan gi en mild følelse av oppstemthet.

BRA FOR DEG: Et moderat inntak av kaffe kan ha en rekke fordeler for kroppen din.  Foto: Yeko Photo Studio - Fotolia
BRA FOR DEG: Et moderat inntak av kaffe kan ha en rekke fordeler for kroppen din. Foto: Yeko Photo Studio - Fotolia Vis mer

Det betyr imidlertid ikke at du skal droppe medisiner til fordel for kaffe, derom du går på det, eller at «jo mer kaffe, desto mindre deprimert». Som nevnt over, er det også her snakk om at mellom 2-3 kopper om dagen kan ha en positiv effekt på humøret.

HJERTET: Ifølge forskere kan også kaffe være en nøkkel til å holde hjerte sunt.

Resultater blant nesten 150.000 menn og kvinner, viste at personene som drakk én til to kopper kaffe hver dag hadde 11 prosent mindre sannsynlighet for å utvikle hjertesvikt - i motsetning til de som ikke drakk kaffe.

Ifølge Prevention.com kan også litt koffein hver dag hjelpe hjertet til å jobbe bedre, ved å øke blodstrømmen til hjertet.

HUDEN: Ja, det stemmer - kaffe påvirker huden din, men det er ikke snakk om rynker.

Et team av vitenskapsfolk ved Harvard Medical School har funnet ut at to-tre kopper kaffe om dagen reduserer risikoen for å utvikle den vanligste formen for hudkreft - basaliomer, med hele 20 prosent.

Dette er svært relevant for nordmenn, som ligger på verdenstoppen når det gjelder flest tilfeller av alvorlig hudkreft per innbygger.

ENERGI: Dette vet du vel, men det du kanskje ikke var klar over, er at det kan lønne seg med en kopp kaffe før trening.

Det vil ikke bare gi deg mer energi, men kan også bidra til å øke prestasjonen din under treningsøkten. Det skyldes at koffein stimulerer energiproduksjonen og forbedrer blodtilførselen til både musklene og hjertet.

LEVEREN: Kaffe påvirker også leveren din på en god måte. 

I en studie fra 2013 kom det frem at drikken kan redusere risikoen for den vanligste formen for leverkreft - hepatocellular carcinoma (HCC) med hele 50 prosent - som er mye mer enn det som er oppdaget tidligere.

RISIKO FOR DIABETES: Ikke minst har kaffe vist seg å være svært effektivt mot diabetes.

Ifølge forskere ved Harvard University kan to kopper kaffe om dagen redusere risikoen for type 2 diabetes med 33 prosent.

Men det er ikke nødvendigvis koffeinen som gir den positive effekten. Studier i ettertid har nemlig vist at det er den koffeinfri varianten som er mest effektiv.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop