Bmi

Slik påvirker én burger vekten

Har faktisk en innvirkning på BMI-en din.

FASTFOOD: Verdens Helseorganisasjon mener tilgangen på hamburgere og annen hurtigmat er mye av årsaken til at folk i rike land stadig blir fetere.
FASTFOOD: Verdens Helseorganisasjon mener tilgangen på hamburgere og annen hurtigmat er mye av årsaken til at folk i rike land stadig blir fetere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi sier ikke at du ikke skal nyte en hamburger av og til. Men, det blir kanskje litt i overkant mange hamburgere i løpet av et helt år?

Verdens Helseorganisasjon mener hurtigmat er en av hovedårsakene til at folk flest nå er overvektige.

LES OGSÅ: Sukkeret du ikke merker at du får i deg

BMI over 26

Organisasjonen har gjort en studie for å finne ut hvor mye hurtigmat folk i verdens 25 rikeste land spiser.

– Norge er et av landene som er studert, forteller Fiona Melissa Fleck i Verdens Helseorganisasjon til KK.no.    

Verdens helseorganisasjon fant ut at vi i 1999 gjennomsnittlig spiste 27 hamburgere i året. Ni år senere, i 2008, hadde tallet økt til 33 årlige hamburgere.

33 hamburgere i året tilsvarer 2,75 burgere i måneden. Nå kan det diskuteres om det er for mye - det avhenger selvsagt av hvordan kostholdet ditt ser ut ellers.

Langt viktigere er det at studien, som er publisert i Bulletin of the World Health Organisation, viste at folks vekt i samme periode økte. I gjennomsnitt gikk folk fra å ha en BMI på 25,8 til å ha en BMI på 26,4.  

BMI (body mass index) er en av de vanligste metodene for å regne ut om en person er normalvektig, overvektig eller undervektig.

BMI bør være mellom 18,5 og 25. Er du innenfor disse tallene, er du normalvektig.

Har du en BMI på mellom 25 og 30, regnes du som overvektig. En BMI over 30 defineres ifølge Helsedirektoratet som fedme. Har du en BMI under 18,5 regnes du som undervektig.

LES OGSÅ: Regn ut din egen BMI

HAMBURGER: En gang i blant er selvsagt helt i orden, men blir det ofte? Da har du kanskje også merket det på vekten ...
HAMBURGER: En gang i blant er selvsagt helt i orden, men blir det ofte? Da har du kanskje også merket det på vekten ... Vis mer

Kari Nordmanns BMI

Blant de 25 landene i studien var det New Zealands innbyggere som hadde gått opp mest i vekt. Der hadde folks BMI gjennomsnittlig økt fra 26,5 til 27,5.

USA troner likevel øverst på vektstatistikken. Der økte BMI-en gjennomsnittlig med 0,89, fra 27,5 til 28,3.

Blant landene hvor BMI-en hadde økt mest fant vi også Israel, Australia og Storbritannia.

Gjennomsnittsvekten økte også i Norge, kan Fleck i Verdens helseorganisasjon fortelle. Her har BMI-en gjennomsnittlig økt med 0,81. Fra 25,5 til 26,3.

Det betyr at nordmenn flest allerede i 1999, da studien startet, var overvektige.

Blant de 25 rikeste landene, så er folk i Frankrike, Belgia og Italia blant de med lavest BMI.

Men aller slankest er de i Sveits. Der hadde folk i gjennomsnitt en BMI på 24,8 i 1999 og 25,1 i 2008.

LES OGSÅ: Overspiser du?

BMI: Nordmenns vekt øker stadig, i blant verdens 25 rikest land er det bare fem land hvor vekten øker mer enn i Norge.
BMI: Nordmenns vekt øker stadig, i blant verdens 25 rikest land er det bare fem land hvor vekten øker mer enn i Norge. Vis mer

Og den ene burgeren ...

Inspirert av tallene fra WHO-studien begynte en gruppe forskere ved University of California, Davis, å fundere på hvor mye hver enkelt hamburger har å si for vekten vår. De kom fram til at for hver hamburger vi spiser, så øker BMI-en med 0,03, skriver Daily Mail.

Regnestykket bør riktignok ikke tas altfor alvorlig, og er nok kanskje også ment som en kuriositet.

Verdens Helseorganisasjon på sin side, hadde som mål å finne ut om rike land bør vurdere strengere regulering av hurtigmat, som et tiltak for å stoppe fedmeepidemien i den vestlige verden.

Etter å ha gjennomført studien, mener de at folks økende overvekt kan bremses, og kanskje også reverseres, dersom myndighetene innfører strengere regulering av hurtigmat.

WHO mener ifølge Daily Mail at myndighetene i større grad bør gjøre det lønnsomt for bedrifter som selger mat å markedsføre sunn mat framfor usunn hurtigmat.

LES OGSÅ: Søvn kan hjelpe deg ned i vekt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer