Livsstil

Slik redder du slapp og vassen salat

- Det viktigste er at du får tørket den skikkelig, sier eksperten.

VASSEN SALAT: Dersom salaten har blitt slapp og vassen kan et godt tips være å legge den i en bolle med iskaldt vann. Da vil den kvikne til på noen minutter. Foto: manulito - Fotolia
VASSEN SALAT: Dersom salaten har blitt slapp og vassen kan et godt tips være å legge den i en bolle med iskaldt vann. Da vil den kvikne til på noen minutter. Foto: manulito - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en strålende vakker sommerdag, du har invitert venninnene dine på ute-lunsj og en knasende god kyllingsalat står på menyen.

Alt er planlagt til punkt og prikke, men så skjer det uforutsette.

Du strekker hånda ned i grønnsaksskuffen og oppdager til din store skuffelse at salaten du kjøpte for bare noen dager siden har endret utseende drastisk.

Heldigvis finnes det en løsning på problemet.

LES OGSÅ: Så mye salat må du faktisk spise

Bad den i isvann

Slapp og vassen salat er ikke noe særlig hyggelig å servere, og derfor går ofte dette i søpla fremfor i salatbollen.

Men slik trenger det nødvendigvis ikke ende, for ifølge Toril Gulbrandsen, som er prosjektleder og matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no, finnes det nemlig et enkelt tips som kan redde den slappe salaten.

- Fyll kaldt vann i en bolle og legg all salaten oppi. La den ligge i et par minutter, så bør den være klar til bruk. Om salaten har blitt skikkelig slapp, kan du kan godt ha noen isbiter i vannet også. Det er slik at jo kaldere vann du har, jo bedre resultat oppnår du.

- Jeg gjorde dette senest i går da jeg oppdaget at salaten begynte å bli litt halvslapp, og da kviknet den til med en gang den kom i vann. Dette gjelder jo for de fleste grønnsaker egentlig, at de bør få ligge i kaldt vann før bruk.

I tillegg til å legge salaten i vann før servering, mener Gulbrandsen det kan være lurt å droppe kniven og heller rive salaten med hendene.

- Du bør heller rive salaten for hånd enn å kutte den med kniv. Ved å følge salatens fibre vil den nemlig holde seg fin lengre, sier hun.

LEGG SALATEN I VANN: Legger du den slappe salaten i vann vil den bli frisk igjen på noen minutter. Har du i tillegg oppi noen isbiter vil du får ekstra god effekt.  Foto: ojl - Fotolia
LEGG SALATEN I VANN: Legger du den slappe salaten i vann vil den bli frisk igjen på noen minutter. Har du i tillegg oppi noen isbiter vil du får ekstra god effekt. Foto: ojl - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Salat er ikke så sunt som du tror

Vask også nykjøpt salat

Salat er definitivt en ferskvare, og dersom den ikke oppbevares riktig, vil den visne og bli ubrukelig ganske kjapt.

Gulbrandsen forteller at et godt tips er å gjøre det til en vane å alltid legge nykjøpt salat i kaldt vann før den går i kjøleskapet. Gjør du dette vil den holde seg frisk og fin mye lengre.

- Mitt beste tips er, uavhengig av hvilken salattype det er, å fjerne stilkfestet og legge den i kaldt vann med en gang du kommer hjem fra butikken. Før du legger den i kjøleskapet er det viktig at du sørger for at salaten er helt tør, for hvis ikke kan den fort råtne.

OPPBEVARING: I tillegg til å legge nykjøpt salat i kaldt vann, bør du også oppbevare den i en lufttett boks i kjøleskapet. Da holder den seg frisk mye lengre.  Foto: Subbotina Anna - Fotolia
OPPBEVARING: I tillegg til å legge nykjøpt salat i kaldt vann, bør du også oppbevare den i en lufttett boks i kjøleskapet. Da holder den seg frisk mye lengre. Foto: Subbotina Anna - Fotolia Vis mer

Dersom du har en salatslynge er det kjempefint å bruke, men ifølge Gulbrandsen fungerer det også helt greit å tørke salaten for hånd.

- Om du ikke har en salatslynge lar du bare salaten renne av seg en liten stund før du tørker den godt med et kjøkkenhåndkle eller litt tørkepapir. Etter dette kan du enten legge salaten i en plastikkpose eller i en lufttett boks.

- Det som er viktig er at salaten er helt tørr så den ikke blir liggende i en vanndam i bunnen av boksen eller posen. Et godt tips kan være å ha litt tørkepapir i bunnen som kan suge til seg fuktighet fra salatbladene. Unngår du fukt vil salaten holde seg lengre, og bladene vil ikke bli slappe og myke, forklarer Gulbrandsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer