Solbrent

Slik redder du solbrent hud

Det aller beste kommer rett fra naturen.

ALOE VERA: Ved å klemme ut geleen fra bladene på aloe vera-planten får du garantert en 100 prosent ren gelé. Denne er ypperlig til å lindre solbrent eller irritert hud.  Foto: Thinkstock.com
ALOE VERA: Ved å klemme ut geleen fra bladene på aloe vera-planten får du garantert en 100 prosent ren gelé. Denne er ypperlig til å lindre solbrent eller irritert hud. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har huden din hatt litt for mange timer i solen i sommer? En aloe vera-plante er ikke store investeringen. Du finner dem på de fleste hagesentre og plantebutikker, og kan forvente å betale rundt en hundrelapp for en stor plante.

Når uhellet så er ute, og huden er irritert eller solbrent, kan du bryte av en liten bit fra et av bladene, dele den i to og smøre den utover huden.

Det er ganske mye gelé i bladet, men for å frigjøre den, må du kutte litt i fibrene. Bruk en kniv til å lage små tverrsnitt i innmaten, så får du ut mer gelé.

Gjenta prosessen så ofte som mulig til symptomene avtar. Fortsetter du etter at solbrentheten slutter å gjøre vondt, kan du også forebygge noe av flassingen. Jo mer fuktighet du tilfører, jo bedre.

LES OGSÅ: Får du kviser av solkremen?

FOREBYGG: Smør deg med rikelige med solkrem med høy nok faktor, så unngår du å bli solbrent og så å flasse. Foto: Colourbox
FOREBYGG: Smør deg med rikelige med solkrem med høy nok faktor, så unngår du å bli solbrent og så å flasse. Foto: Colourbox Vis mer

Rett fra planten er best

Du har kanskje merket at du ikke alltid opplever særlig mye lindring av solbrenthet selv om du er flink til å smøre deg med fuktighetskrem. Kanskje smører du deg med feil produkt, rett og slett.

Mange tyr til aloe vera-gelé når soluhellet først er ute, og det er ingen tvil om at den litt klissete geleen er ypperlig mot denne slags hudskader. Likevel bør du sjekke at det du smører på deg faktisk er aloe vera.

I mange tilfeller er det såpass mange andre ingredienser i produktene vi kjøper, at de ønskede resultatene uteblir.

LES OGSÅ: Sannheten om aloe vera-juice

Aller best er altså geleen når den kommer direkte fra planten.

Og aloe vera-planten er også bra mot andre hudirritasjoner – og for å lindre myggestikk.

Visste du dessuten at aloe vera kan virke mot dårlig ånde?

LES OGSÅ: Bruk aloe vera-gelé til barberingFoto: Thinkstock
Foto: Thinkstock Vis mer

Forebygging er best

Som med de aller fleste ting, er det både enklere og bedre å forebygge enn å reparere. Dette gjelder også hva flassing angår.

Kjetil Guldbakke er hudlege ved Oslo Hudlegesenter og svarlege på Lommelegen.no. Han understreker at det aller viktigste er å forebygge slik at du ikke blir solbrent i utgangspunktet.

– Solbrenthet øker risiko for hudkreft, samt kan gi pigmentflekker og aldersforandringer. Føflekkreft spesielt er assosiert med antall episoder med solbrenthet, sier han.

For å unngå å bli solbrent, bør du bruke en god, nærende solkrem med høy nok solfaktor. Sørg for at du påfører nok krem og at du gjentar påføringen hver gang du har badet, dusjet, tørket deg med håndkle eller svettet mye – dette gjelder selv om solkremen betegnes som vannfast.

(Saken fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Solskader skjer uansett faktor

Unngå sola!

– Er huden veldig forbrent kan man bruke salve med 1 prosent hydrokortison for å dempe plagene. Husk å ikke sole huden ved bruk av denne kremen, sier Ingrid Presttun Eide, hudpleier, makeupartist og daglig leder og faglærer på makeupskolen Art Complexion.

– Solbrent hud skal uansett ikke har mer sol. Gjør det veldig vondt kan man også ta paracet eller ibux for å dempe plagene.

Kjetil Guldbakke bekrefter at man absolutt bør unngå videre UV-eksponering dersom man er solbrent.

Hudlegen sier dog at du gjerne kan droppe kortison.

– Nyere studier viser at fuktighet alene er det viktigste, og at kortisonkrem ikke er nødvendig, sier han.

Ingrid Presttun Eide har også et annet tips for å lindre smerten når du er blitt solbrent.

– Når skaden først har skjedd kan man legge kalde omslag på de forbrente områdene. Bruk gjerne kluter som er fuktet i kaldt vann, og bytt med jevne mellomrom for å roe ned huden, sier hun.

– Legg så gjerne flere lag med ren aloe vera, som kan hjelpe mot lett forbrenning.

Hun understreker, i likheten med hudlegen, at det er fukt i store mengder som er nøkkelen. Du bør også unngå alle former for irritasjon mot huden.

– Om man har en god balm eller olje er det fint å sove med over natten om du har den muligheten, sier Presttun Eide.

LES OGSÅ: Derfor bør du smøre her også


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer