Kjøkkentriks

Slik redder du tørt brød

Ikke kast det, det kan bli saftig og godt igjen.

BEST SOM SAFTIG: Tørt brød er ikke så fristende, men du kan vekke liv i det så det blir spiselig igjen. Foto: dream79 - Fotolia
BEST SOM SAFTIG: Tørt brød er ikke så fristende, men du kan vekke liv i det så det blir spiselig igjen. Foto: dream79 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke noe er kjipere enn å våkne opp frokostsulten som fy, og så oppdage at brødet er tørt.

For det er dessverre slik at brød ikke er en matvare du kan ha liggende i dagevis uten at det påvirkes. Og jo finere og sprøere brødet er i utgangspunktet, jo raskere blir det tørt. Er det snakk om et skikkelig tungt og grovt brød, som forøvrig er sunnere enn det lyse, vil det holde seg saftig litt lenger.

Kjøkkenhåndkle-trikset

Men ikke kast brødet selv om det er blitt tørt. Så lenge det ikke er blitt som papp, kan du nemlig få det til å bli saftig og spiselig igjen.

Trikset er å pakke det inn  et fuktig kjøkkenhåndkle, og varme det i ovnen i 5-10 minutter på 100 grader. Har du mikro, kan du kjøre brødet på full watt i 10 sekunder i 2-3 omganger.

Fuktigheten i kjøkkenhåndkledet vil trekke inn i brødet og erstatte fuktigheten som er tapt. Du vil imidlertid ikke få en sprø skorpe. Hvis du ønsker det, må du etter kjøkkenhåndkletrikset steke brødet på 225 grader i 2-3 minutter inntil skorpen er blitt sprø (og altså uten kjøkkenhåndkledet).

LES OGSÅ: Slik vet du om brødet er grovt nok

Bruk brødrister

Om du har brødrister kan du også bruke den til å gjøre brødet spiselig. Hvis det er så tørt at å riste det bare gir deg et stykke pappbrød, kan du fukte skiven med litt vann først, og så riste den. Da vil du få en saftig skive ristet brød.

Slik bør brødet oppbevares

Mange oppbevarer brød i kjøleskapet, men der tørker det ut raskere. Det sies at etter én dag i kjøleskapet er brødet blitt like tørt som etter tre dager i romtemperatur.

Den beste måten å oppbevare ferskt brød, er å ha det i en papirpose (eller eventuelt i den hullete plastposen det kom i), og deretter pakke det inn i et kjøkkenhåndkle. En tett plastpose gjør at brødet blir muggent raskere, og dessuten blir skorpen seig.

LES OGSÅ: Ja, brødmat er ok til middag en gang i blant

Dette kan du bruke gammelt brød til

Dersom brødet er så tørt og gammelt at det ikke frister å prøve å redde det, kan du bruke det til følgende:

  • Krutonger: Skjær brødet i små terninger (dropp å bruke skorpen), og stek i litt olje. Supre å bruke i supper. Om du ikke skal bruke dem med én gang, fryser du brødbitene uten å ha stekt dem i olje først.
     
  • Brødrasp: Tørt brød kan rives på rivjern eller kjøres i en blender, så får du brødrasp som kan brukes til panering av fisk, kjøtt eller kylling, for eksempel. Brødraspen kan krydres med urter for å gi retten en ekstra piff. Du kan gjerne fryse brødraspen om du ikke skal bruke den straks.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer