Mettet Fett

Slik reduserer du inntaket av mettet fett og sukker

Løsningen er rett og slett å velge sjømat til middag. Sjekk hvorfor her!

VELG FISK: Ved å velge å spise sjømat, som fisk, til middag unngår du faktisk å havne i ferdigmat-fella. Dermed reduserer du (noe ubevisst) også inntaket av mettet fett og sukker.  Foto: Getty Images
VELG FISK: Ved å velge å spise sjømat, som fisk, til middag unngår du faktisk å havne i ferdigmat-fella. Dermed reduserer du (noe ubevisst) også inntaket av mettet fett og sukker. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mettet fett og sukker er noe de fleste av oss ønsker å begrense inntaket av. Likevel kan dette ofte være lettere sagt enn gjort.

Særlig når det kommer til middag er det fort å ty til de kjappe løsningene - som pizza, pølser og ferdigretter, da man ofte ikke har tid, eller i noen tilfeller energi eller lyst, til å handle og lage mat fra bunnen av.

LES OGSÅ: Så mye mettet fett er ok

IKKE SÅ SUNT: Panert sjømat er ikke like sunt som de naturlige produktene. Se etter Nøkkelhullsmerket hvis du er usikker på matvaren.  Foto: Tone Ruud Engen
IKKE SÅ SUNT: Panert sjømat er ikke like sunt som de naturlige produktene. Se etter Nøkkelhullsmerket hvis du er usikker på matvaren. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Bruk fisk som «erstatning»

Ifølge Helsedirektoratet er det fortsatt slik at det norske kostholdet inneholder for mye mettet fett, sukker og salt, og det er her Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) kommer inn med et godt tips - nemlig sjømat.

Ja, det kan kanskje høre ut som et litt selvsagt råd, men det å spise for eksempel fisk til middag én til to dager i uken er ikke bare gunstig rent ernæringsmessig.

Ved å ha sjømat på middagstallerkenen, velger du samtidig (og kanskje litt ubevisst) vekk andre middagsalternativer som kan inneholde mer mettet fett og sukker. Og dette vil selvsagt være gunstig både for helse og vekt.

I tillegg er det dessverre fortsatt slik at de færreste av oss får i oss nok sjømat per uke.

Statistikk fra Helsedirektoratet viser nemlig at det gjennomsnittlige totale inntaket av fisk og annen sjømat blant voksne er anslått til omkring 400 gram per uke, hvor av fisk tilsvarer 250 til 300 gram. Fet fisk utgjør da omkring en tredjedel av det samlede inntaket.

Inntaket av både fisk totalt og av fet fisk er dermed lavere enn det som anbefales, står det på Matportalen.no. Samlet inntak bør egentlig tilsvare 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

LES OGSÅ: Å spise fet fisk er bedre enn å ta tilskudd

Spis «riktig» fisk

Ok, så kanskje du bytter ut pølsene med fisk til neste middag. Men, og her er det et stort men, ifølge NIFES kan du ikke bare velge hva som helst av sjømat og tenke at «nå velger jeg noe mye sunnere og bedre» .

Hvor stor forskjellen er på sjømatmiddagen og de kjappe pølsene kommer nemlig helt an på hva slags fisk eller sjømat du velger å spise, og hvor usunt alternativet ditt var.

Panert fisk, som fiskepinner, eller fiskeboller er for eksempel ikke det sunneste du kan velge å spise. Her kan det lønne seg å sjekke varedeklarasjonen (næringsinnhold) på matvaren først.

LES OGSÅ: Fisk kan redusere risikoen for diabetes

Se etter Nøkkelhullet

Synes du det er forvirrende å vite hva slags sjømat som er «best», eller «sunnest» ut fra varedeklarasjonen anbefaler Helsedirektoratet deg å velge nøkkelhullsmerkede fiskeprodukter.

Alle typer fersk eller frossen fisk, skalldyr, skjell og andre bløtdyr kan merkes med Nøkkelhullet. Det samme gjelder også for en del bearbeidede fiskeprodukter, med unntak av panerte produkter.

Bearbeidede produkter må nemlig inneholde minst 50 prosent fisk og skalldyr for å få Nøkkelhullet ,og det har ikke panerte fiskeprodukter (mer info om hva de ulike fiskeartene og sjømatproduktene inneholder kan du finne her!).

Dersom du ikke er glad i fisk eller sjømat, kan du selvfølgelig finne mange av de marine næringsstoffene i ulike kosttilskudd, som tran og vitaminpiller. Problemet her at piller og kapsler ikke hjelper deg med å redusere inntaket av mettet fett og sukker på samme måte som det å spise fisk til middag ville gjort.

Ifølge NIFES legger disse tilskuddene seg nemlig bare på toppen av det andre du spiser den dagen.

LES OGSÅ: Slik vet du om fisken er fersk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer