Trening

Slik ser du om du trenger nye joggesko

Her er slitasjetegnene du bør være obs på.

Publisert
Sist oppdatert

Er det på tide med nye joggesko?

For de aller fleste vil nok svaret være ja. Hvis du er en aktiv løper, bør nemlig skoene dine byttes ut etter mellom seks måneder og ett år.

Men siden det er vanskelig å finne gode joggesko - og ikke minst at de koster en del, har de fleste skoene sine mye lenger. 

Ikke minst kan ordet «aktiv løper» virke forvirrende. For dersom du bare løper litt en gang i blant, er det vel ikke noe i veien ved å bruke joggeskoene du kjøpte i 2008? Feil.

Alle må bytte ut joggeskoene etter en stund, og her kan du se om det gjelder deg!

LES OGSÅ: Gjett hvor mye du svetter her!

Finn ut om dempingen er like bra

- Det aller første du bør se på er sålene dine - hvor slitt er de? sier Soheil Alexis Halmstrand, kategorisjef for skoavdelingen hos Sport 1.

PÅ TIDE MED NYE SKO? De fleste sko er laget for å holde i opp til ett år - selv om det i stor grad avhenger av hvordan du bruker dem. De fleste er laget for bruk 2-3 ganger i uken. Foto: Tone Ruud Engen
PÅ TIDE MED NYE SKO? De fleste sko er laget for å holde i opp til ett år - selv om det i stor grad avhenger av hvordan du bruker dem. De fleste er laget for bruk 2-3 ganger i uken. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Er de veldig slitt, er det en indikasjon på at det er på tide å skaffe seg nye.

Dersom du har stor slitasje på enkelte områder av sålen, er ikke dette nødvendigvis et tegn på at skoene er slitt ut, men at du belaster foten mer enkelte steder og derfor kan ha behov for litt annerledes støtte.

Slitasje på oversiden av skoen, er ikke fullt så viktig for om de bør byttes ut.

EKSPERTEN: Soheil Alexis Halmstrand er kategorisjef for sko ved Sport 1 i Stenersgata i Oslo.  Foto: Tone Ruud Engen
EKSPERTEN: Soheil Alexis Halmstrand er kategorisjef for sko ved Sport 1 i Stenersgata i Oslo. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

- Slitasje på for eksempel stoffet på oversiden av skoene, trenger ikke å indikere at skoene er slitt ut ellers. Dette materialet er ofte ikke like solid som de andre materialene skoen er laget av og vil derfor bli slitt ut raskere, forteller Halmstrand.

Et annet viktig poeng er dempingen på skoene dine - noe som er litt vanskeligere å se.

- Etter bruk er det mye som skjer inni skoen, tenk derfor over når du kjøpte dem. Dempingen er forventet å vare ett år, men det avhenger av hvilket underlag du har brukt dem på, hvor ofte du pleier å bruke dem, hvor mye du veier og lignende.

LES OGSÅ: Bytt sålene i joggeskoene

Ikke bruk joggeskoene til hverdagsbruk

Dersom du er usikker på om dempingen i skoene dine er slitt ned, kan det være en idé å ta med skoene til en sportsbutikk og prøve en lignende modell, for å kjenne på forskjellen.

- De fleste sko og materialer er laget for bruk 2-3 ganger i uken. Da er det viktig at skoene får hvile og blir luftet mellom øktene, forteller Halmstrand.

Bruker du dem mer enn dette, vil de slites ut raskere.

DEMPINGEN BLIR DÅRLIGERE: Over tid vil blant annet dempingen bli dårligere - noe som er sentralt for at skoene skal fungere på sitt beste.  Foto: Tone Ruud Engen
DEMPINGEN BLIR DÅRLIGERE: Over tid vil blant annet dempingen bli dårligere - noe som er sentralt for at skoene skal fungere på sitt beste. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

- Bruker du skoene dine både som løpesko og gåsko, må de byttes ut oftere siden de slites ut mye raskere. Ha heller et par til løping, og et par til hverdags.

Halmstrand forklarer at dempingen i skoene er ferskvare. For hver gang du bruker skoene vil materialet presse seg sammen, og for at det skal komme tilbake til den opprinnelige formen (og dermed også gi god demping) før du skal bruke dem igjen, må de få hvile.

- Tenk også over passformen til skoen. Hvordan sitter den på foten? Sitter den like godt på foten, eller har den kanskje utvidet seg foran på skoen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer