KUNSTEN Å VELGE EN BANAN: Bananen skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller andre skader i skallet. Epler skal være faste i konsistensen og fri for støtskader. Foto: Getty Images/iStockphoto
KUNSTEN Å VELGE EN BANAN: Bananen skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller andre skader i skallet. Epler skal være faste i konsistensen og fri for støtskader. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Frukt

Slik ser du om frukten er frisk

Unngå å bomme i grønnsaksdisken.

Frukt og grønnsaker er knallkost, men det er ikke likegyldig hvordan du behandler den.

For eksempel bør tomaten ligge for seg selv om du vil at de andre grønnsakene dine skal vare lenge.

Du bør også vaske frukt som skal skrelles, og være klar over at noen frukter er mer mettet med kjemikalier enn andre.

Men vet du hvordan du finner den friskeste frukten i butikken?

Ifølge Matportalen.no (ekstern lenke) er salat, tomat, brokkoli, bananer, druer og appelsiner er butikkenes problemprodukter når det gjelder kvalitet. Derfor bør du sjekke ekstra nøye når du kjøper slike varer.

Her er Matportalen.nos tips til hva du skal se etter.

Salat

Salat skal være hel og saftspent. Salaten skal være sortstypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder, som skal være kuttet like nedenfor bladfestene. Råte, mugg, kuldeskade eller insektangrep skal ikke forekomme.

LES OGSÅ: Her er den sunneste salaten

Brokkoli

Brokkoli skal være fast i konsistensen og ha friskt grønt utseende. Den skal ha sprø, saftige stilker og blader. Knoppene skal være lukket, uten synlige gule blomster eller misfarging.

Tomat

Tomater skal være hele, rene og fri for fremmed lukt eller smak. De skal være sortstypiske av form og utseende. Skallet skal være stramt og skinnende, uansett i hvilken modningsgrad tomaten er. Den skal ikke ha bløte flekker eller «grønn skulder», som vil si grønnfarge fra stilkfestet og et stykke nedover tomaten. Tomat er et lurt matvalg. Ikke bare inneholder den en superingrediens, den gjør deg også fortere mett.

Blomkål

Blomkålhodet skal være fast, tett og sprøtt. Fargen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging. Blomkål må behandles forsiktig, ellers får den lett mørke flekker.

Agurk

Agurk skal være mørk grønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudret eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke sterkt bøyd. Den skal være fri for prikker og bløte flekker. Du bør ikke oppbevare agurken i kjøleskapet.

Banan

Banan modnes frem her i landet og kan ha ulik modningsgrad etter ønske fra kundene. Banan skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller andre skader i skallet. Modningsgraden i kartongen bør være noenlunde jevn.

LES OGSÅ: Banan er naturens egen fast food

Druer

Druer skal være hele, faste og rene uten støtskade eller sprekker. De skal være saftig og sitte fast på stilken.

Appelsin

Appelsiner skal være friske og ha jevn farge uten grønne flekker. Fruktkjøttet skal virke fast uten tegn til bløte flekker. Appelsin skal være saftig og velsmakende, ha et skall som løsner lett og inneholde få steiner.

Eple

Eplet skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Det skal være helt blankt, ha stilken på og være uten tegn til innskrumpning eller mørke flekker. Farge og fasong skal være typisk for sorten, og størrelsen i kassen skal være jevn.

LES OGSÅ: Ikke legg dette øverst i kjøleskapet

Pære

Pærer skal være faste i konsistensen og fri for støtskader. De skal være hele, ha stilken på, og ikke ha tegn til innskrumpning eller mørke flekker i skallet. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkingssted. Form, farge og smak skal være typisk for sorten, og størrelsen i kassen skal være jevn.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: