Løgn

Slik ser du om han lyver

Redd for at kjæresten bløffer deg? Her er 10 tips som kan hjelpe deg til å skille sannhet og løgn.

Foto: www.imagesource.com
Foto: www.imagesource.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Helsenettstedet WebMD har fått tak i et ekspertpanel som sammen har laget en kjekk 10-punkts-guide. Tipsene er utviklet av henholdsvis J.J. Newberry, som har arbeidet som etterforsker i 30 år, Maureen O'Sullivan, professor i psykologi ved universitetet i San Francisco, Paul Ekman, som er ekspert innen bruk av løgndekotor og Jenn Berman, som er psykolog med egen prakis.
 • Dette bør du vite om ham
 • Lær deg å elske ham
 • Dette vil han ikke innrømme
 • 1. Er han inkonsekvent?

  Dersom noen lyver er det ofte ikke sammenheng i det vedkommende sier. Hvis noe rett og slett virker som om det ikke henger på greip, så ta signalene.Eksempel: Venninnen din sier at hun kysset din gamle flamme fordi hun ikke kjente ham igjen med solbriller på. Det er bedre å være ærlig, selv om det sårer, eller å komme med løgner så dårlige at de får deg til å framstå som dum.

  2. Still et uventet spørsmål

  Kun 4 prosent er flinke til å lyve, så det burde være mulig å avsløre en og annen hverdagsløgn. Trikset er å overrumple med et uventet spørsmål. Eksempel: Venninnen din blånekter for at hun har vært på besøk hos samboeren din mens du var borte. Hvorfor lå da ringen hennes på ditt nattbord når du kom hjem?

  3. Se etter endringer i oppførselen

  Brå forandringer kan være et tegn på at noe er galt. Rolige personer kan lett se nervøse ut, mens smånervøse mennesker kan se forbausende rolige ut når de lyver.Eksempel: Kjæresten din har vært ute med jobben og kommer hjem langt på natt. Han ser rart på deg når du setter opp et spørrende fjes, men han sier med knusende ro at han ikke ante at klokken var blitt så mye. I virkeligheten er han smertelig klar over det, og også at du ikke ville like årsaken til det.

  4. Se etter unaturlige følelser

  De færreste kan forfalske et smil. Enten er timingen feil, det holdes for lenge eller ser stivt ut. Eksempel: Du spør kjæresten din om han synes det går bra med dere. Han sier «Jada», mens han smiler med smale lepper. Hvis han virkelig mente det, hadde han smilt med fyldigere og mer åpne lepper, og smilet hadde ikke sett ut som det spratt fram på kommando for deretter å blekne like raskt.

  5. Følg magefølelsen

  Kvinnelig intuisjon, den sjette sans eller rett og slett magefølelse, er ikke noe å kimse av. Det er ikke alt du kan sette fingeren på når du står overfor en mulig løgnhals, men magefølelsen din har ofte rett. Eksempel: Du har fått deg en personlig trener og synes han er litt vel interessert i treningsrutinene dine. Han «liker å følge opp kundene sine så personlig så mulig» sier han, og innbyr til jogging i parken etterfulgt av en «skikkelig sunn lunsj» for tredje helg på rad. Hvis du føler at du får ekstra behandling, så gjør du nok også det.

  6. Se etter mikrofølelser

  En mikrofølelse varer kun i 25 sekunder, og er alltid en tildekket følelse. Om den skjulte følelsen er sinne, frykt eller sjalusi, så vil den uansett kunnes ses i øynene til vedkommende. Dette krever dessverre øvelse, men det kan læres. Eksempel: Er det greit at jeg går på date med eksen din?, spør du venninnen din. Hvis hun svarer ja, men ser overdrevent glad ut i 20-25 sekunder, før det senker seg en mørk sky over ansiktet hennes, da er det met sannsynlig ikke greit.

  7. Se etter motsigelser

  Den generelle regelen er at løgnhalsen ofte sier noe annet med kroppsspråket enn med ord. Det vanligste er motsigelser mellom det man sier og toneleiet i stemmen, kroppsspråket og det man sier, kroppsspråket og ansiktsuttrykket, eller det man sier og ansiktsuttrykket. Eksempel: Datteren din sier at det er søsteren som har snoket i lommeboken din, samtidig som hun gjør en liten nei-bevegelse med hodet. Denne bevegelsen krasjer med det hun sier, men oppstår automatisk fordi hun vet at det var hun som tok 50-lappen.

  8. Følg øynene

  Hvis det er vanskelig å få øyekontakt med den du mistenker lyver, er det et dårlig tegn. Et typisk tegn på uærlighet er et unnvikende blikk og svetting. Eksempel: Du spør om det foregår noe mellom din kjære og den nye kvinnelige kollegaen. Unngår han å møte blikket ditt, eller ser raskt bort, er det godt mulig at dere bør ta en alvorsprat.

  9. For mange detaljer

  Hvis man forteller alle mulige små detaljer om hvordan kvelden har forløpt, da kan det bety at man har tenkt på hvordan man skal unngå at sannheten kommer for en dag. Man har med andre ord forberedt seg på et kryssforhør, fordi man har noe å skjule. Eksempel: Din samboer kommer hjem etter en fuktig kveld ute med kolleger. Du er redd han har vært på strippeklubb, fordi det har skjedd før. Når du spør ham får du i stedet en masse detaljer om hvor han var, med hvem og hvor lenge, fordi han har pønsket ut løgnen på veien hjem.

  10. Ikke ignorer sannheten

  Noen ganger er sannheten gjemt under en løgn. Det betyr at grunnen til at vekommende lyver ofte er viktigere enn løgnen i seg selv.Eksempel: Hvis kjæresten din hardnakket hevder at han ikke danset med resepsjonisten på jobbfesten, hva er grunnen til at han nekter? Kan det tenkes at han er redd for å si det fordi det ikke betydde noe som helst? Eller motsatt: han vil ikke innrømme det fordi det pågår noe mer mellom dem enn bare uskyldig flørting. LES OGSÅ:
 • Videre etter utroskapen
 • Slik skal en bra mann være
 • Dette er hans drømmedame
 • Perfekte par finnes ikke
 • 50 feil kvinner gjør i senga
 • 50 feil menn gjør i senga
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer