Løgner

Slik ser du om noen lyver

Vi er flinkere til å lyve med ord enn med kroppsspråket.

OBSERVANT: Det er slett ikke så enkelt å oppdage løgn. Men vet du hva du skal se etter er du et godt stykke på vei. Foto: (c) Wavebreakmedia LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
OBSERVANT: Det er slett ikke så enkelt å oppdage løgn. Men vet du hva du skal se etter er du et godt stykke på vei. Foto: (c) Wavebreakmedia LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du anser kanskje deg selv som en ærlig person. Men sannheten er at vi alle lyver. Hver dag.

Som regel er dette snakk om hvite løgner, eller det kan være at vi overdriver en historie for å gjøre den mer spennende.

Slike løgner er ofte helt uskyldige, og fungerer på sett og vis som sosial smøring. Men noen ganger hender det at vi vikler oss inn i litt større og verre usannheter. 

Og siden ingen av oss liker å bli bedratt eller ført bak lyset, er det ofte disse løgnene vi ønsker å avsløre. Men er det egentlig mulig?

LES OGSÅ: Derfor klarer de å lyve om utroskap

Viser lettelse

Hvor gode vi er til å slippe unna med løgnene kommer litt an på hvor god fantasi vi har, men også selvkontrollen er viktig. For ifølge forfatter av boken «Kroppsspråkets makt», Live Bressendorf Lindseth, som er et av landets fremste eksperter på kroppsspråk, sender vi i utgangspunktet ut en rekke signaler når vi lyver.

SE PÅ FØTTENE: Det er slett ikke uvanlig at vi låser anklene eller føttene i en bestemt posisjon når vi lyver. Foto: Art Directors & TRIP / Alamy/All Over Press
SE PÅ FØTTENE: Det er slett ikke uvanlig at vi låser anklene eller føttene i en bestemt posisjon når vi lyver. Foto: Art Directors & TRIP / Alamy/All Over Press Vis mer

– De fleste blir nervøse når de skal fortelle en løgn, fordi det er ubehagelig å lyve. Og denne nervøsiteten kan gjøre at vi ikke har like god kontroll over kroppen, og vi derfor lekker ut ulike signaler, sier hun til KK.no.

– Noen av disse tegnene kan komme rett etter at løgnen er fortalt, i form av et lite smil som slipper til, eller at man senker skuldrene. Dette kan ofte være et tegn på lettelse over at løgnen blir trodd.

LES OGSÅ: Her er våre favoritt-løgner

Mange små tegn på løgn

I boken «Kroppsspråkets makt» skriver Lindseth at trusselen om å bli avslørt setter kroppen i energimodus.

Resultatet av dette kan bli rødming og svette, raskere pust, og tørr munn som fører til væting av leppene og hyppigere svelging. 

Forskning viser også at folk som lyver beveger armer og bein mindre, trolig for å unngå å tiltrekke seg oppmerksomhet. Det er derfor heller ikke uvanlig å låse anklene eller føttene i en bestemt posisjon. Men vi stivner ikke helt.

– Blir du nervøs av å lyve kan man noen ganger ta hånden eller fingre opp mot nesa. Dette skjer i cirka 30 prosent av tilfellene. Dette betyr derimot ikke at man alltid lyver når man berører nesa

Men også blikket vårt kan påvirkes. Hyppig blunking kan være en indikasjon på løgn i tilfeller der stressnivået er høyt. Forskning viser også at så mange som 70 prosent av oss holder øyenkontakt når vi lyver. Spesielt erfarne løgnere er opptatt av dette.

LES OGSÅ: Slik kjenner du igjen en psykopat

BLIKKONTAKT: En løgner vil ikke nødvendigvis se vekk fra deg. I 70 prosent av tilfellene holder vi øyenkontakt når vi lyver. Foto: REX/Mito Images/All Over Press
BLIKKONTAKT: En løgner vil ikke nødvendigvis se vekk fra deg. I 70 prosent av tilfellene holder vi øyenkontakt når vi lyver. Foto: REX/Mito Images/All Over Press Vis mer

– Dette kommer litt an på personligheten til vedkommende. En forsiktig person som kanskje ikke er så vant med å lyve vil med større sannsynlighet se bort. Mens en som lyver oftere vil se deg i øynene for å overbevise deg.

Kan gi deg en magefølelse

Er du en dreven løgner som klarer å kontrollere nervøsiteten, da er sannsynligheten mindre for at du sender ut like mange signaler. Det handler gjerne om i hvor stor grad du blir ubekvem av å fortelle en løgn.

– Derfor reagerer vi heller ikke slik ved hvite løgner. Det dukker opp når det er snakk om alvorlige løgner – der det er alvorlig å bli avslørt. Derfor ser man dette ofte i rettsaker og politiavhør, forklarer hun.

LES OGSÅ: 6 kroppsspråk-triks du bør kunne

GESTIKULERING: Vi bruker ofte hendene når vi snakker, men når vi forteller løgner beveger vi gjerne armene mindre. Foto: imageBROKER / Alamy/All Over Press
GESTIKULERING: Vi bruker ofte hendene når vi snakker, men når vi forteller løgner beveger vi gjerne armene mindre. Foto: imageBROKER / Alamy/All Over Press Vis mer

Men selv gode løgnere klarer ikke å kontrollere alle signalene på en gang, fra både bein, armer, ansikt og blikk. Og musklene i ansiktet reagerer raskt på følelser, ofte i løpet av ett hundredels sekund.

– Dette er såkalte mikrouttrykk som avslører hva du virkelig føler, og de forsvinner like raskt som de dukker opp. Du vil ofte ikke bevisst legge merke til disse uttrykkene, men hjernen registrerer dem likevel. Og det er dette som kan gi deg en magefølelse på at noe ikke stemmer.

Derfor er det kanskje ikke så dumt å lytte til magefølelsen. Dessverre er dette ikke bevis nok til å stemple noen som løgnere.

LES OGSÅ: Bør du fortelle om utroskap?

Blir blind for våre nærmeste

– Er du usikker på om en person farer med løgn kan du stille flere kritiske spørsmål. Dersom det dukker opp signaler hver gang du berører et spesielt emne, så kan dette være en indikasjon på en løgn. Men det er likevel mye som skal tas i betraktning for å være sikker.

AVSLØRENDE NESE: Når vi lyver og blir stresset kan det oppstå en svak kribling i nesa, som gjør at vi tar på den for å lindre ubehaget. Dette kan derfor være en indikasjon på bedrag. Foto: Art Directors & TRIP / Alamy/All Over Press
AVSLØRENDE NESE: Når vi lyver og blir stresset kan det oppstå en svak kribling i nesa, som gjør at vi tar på den for å lindre ubehaget. Dette kan derfor være en indikasjon på bedrag. Foto: Art Directors & TRIP / Alamy/All Over Press Vis mer

For eksempel kan det lønne seg å ha en viss kjennskap til vedkommende, både når det gjelder personlighet og hvordan kroppsspråket er til vanlig.

Da kan det være enklere å se hva som avviker fra normalen. Men har du et veldig nært forhold til personen kan dette være en hindring.

– Er du følelsesmessig tilknyttet så er det vanskeligere å se løgn. Du blir blind, og har lettere for å tro på det du blir fortalt, fordi du ønsker ikke å bli løyet til av noen du er glad i. Derfor er det alltid kona som sist finner ut at mannen er utro, sier Lindseth.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer