Kondom

Slik sier du nei til sex uten kondom

- Mange kvinner har nok opplevd at menn har reagert dårlig på at det ikke blir sex, sier eksperten.

TILFELDIG SEX UTEN KONDOM: Mange gjør det, noen fordi det er ubehagelig å si nei, ifølge ekspert.  Foto: drubig-photo - Fotolia
TILFELDIG SEX UTEN KONDOM: Mange gjør det, noen fordi det er ubehagelig å si nei, ifølge ekspert. Foto: drubig-photo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Den kan ødelegge stemningen, være uromantisk og et plunder å få på.

For selv om vi vet at kondom er viktig, dropper mange det når de har tilfeldig sex.

Men, det trenger ikke være så vanskelig å si nei til sex uten kondom.

LES OGSÅ: Hvor effektiv er prevensjonen din?   

Ubehagelig å si nei

Det er sammensatte grunner til at mange dropper kondom når de har sex med en ny partner.

Man vet at kondombruk blant annet henger sammen med holdninger og sosiale normer, kunnskap om risikofaktorer og ferdigheter i kondombruk, ifølge Helsedirektoratet.

- Dessverre har nok mange kvinner opplevd at menn har reagert heller dårlig på at det ikke blir sex, fordi de insisterer på å bruke kondom, sier Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi, til KK.no.

Han mener dette ubehaget kan være en av grunnene til at man ender opp med å ha tilfeldig sex uten kondom.

Sexolog og gestaltterapeut, Bianca Schmidt, mener det er et stort paradoks at norske menn og kvinner er så dårlige til å beskytte seg.

- Vi ligger på topp når det gjelder likestilling, men helt på bunn når det kommer til kondombruk. En likestilt kvinne kan føle seg fri til å ha uforpliktende sex, men er kanskje ikke så trent i å sette grenser, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Skulle du ønske han kunne ta p-pillene?

VIL IKKE BRUKE KONDOM: Med mindre dere begge har testet dere og er i et fast forhold, så bør dere bruke beskyttelse for å unngå smitte av kjønnssykdommer.  Foto: NTB Scanpix
VIL IKKE BRUKE KONDOM: Med mindre dere begge har testet dere og er i et fast forhold, så bør dere bruke beskyttelse for å unngå smitte av kjønnssykdommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dårligst i Europa

Hvor mange som bruker og hvor mange som dropper kondom når de har tilfeldig sex, vet man ikke, og det finnes ingen samlet statistikk over kondomsalget i Norge, ifølge Helsedirektoratet.

I en undersøkelse gjort i forbindelse med Verdens Prevensjonsdag i 2011, svarte imidlertid 52 prosent av de norske guttene og 49 prosent av jentene at de har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, ifølge NRK.

Det plasserer Norge på europeisk sisteplass i kondombruk, og på nivå med Kina, Kenya og Thailand i verdenssammenheng.

- Nordmenn er verstinger når det gjelder kondombruk og jeg tror ofte ikke temaet kondom kommer opp engang, sier Schmidt.

Nærmere 23.000 nordmenn får hvert år påvist klamydia, og ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at antallet som fikk påvist gonoré økte med 35 prosent fra 2013 til 2014.

Schmidt tror det fremdeles eksisterer en «hore og madonna-forestilling», som også kan være med på å forklare hvorfor vi er så dårlige til å ta fram kondomet.

- Jeg tror mange er redde for å få et «hore-stempel» og derfor ikke er komfortable med å dra fram økonomipakken med kondomer på en one night stand, sier hun.

LES OGSÅ: Nordmenn smittes på ferie

Bestem deg på forhånd

Schmidt tror i tillegg en del er redde for å ta opp temaet kondom, fordi det kan antyde at du ikke stoler på at den andre er helt «ren». En del er kanskje også redde for at det skal peke tilbake på dem selv.

Både Schmidt og Kjøs er imidlertid krystallklare på at det ikke finnes noen vei utenom.

- Du må få sagt det på et vis. Du kan bruke ord eller du kan vispe opp kondomet og tydelig vise hva du mener, sier Schmidt.

For en del er det likevel ikke «bare å si nei».

- Det kan være en veldig vanskelig situasjon å takle, sier Kjøs.

Han foreslår at man for eksempel sier «jeg vil ikke, for da kommer jeg til å bekymre meg etterpå» eller «da venter vi, og forbereder oss bedre neste gang».

Det er lurt å ha bestemt seg på forhånd og ikke la seg pushe, sier han og forklarer at det er lettere å holde fast på avgjørelsen du allerede har tatt, enn å ta den der og da.

- Hvis du allerede har bestemt deg, kommer ordene til deg i en form som passer til situasjonen, sier han.

LES OGSÅ: Unn deg litt uforpliktende sex

PLUNDER MED KONDOM: Den kan ødelegge stemningen, men bør likevel brukes.  Foto: NTB Scanpix
PLUNDER MED KONDOM: Den kan ødelegge stemningen, men bør likevel brukes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kvinner bør ta med kondom

Et alternativ til å si nei til sex uten kondom, er naturligvis å sørge for at dere har kondom.

Og det er ingen grunn til at dette kun skal være «hans oppgave» å sørge for det.

- Jeg synes kvinner bør ha med seg kondom, det er en grei måte å ta ansvar for seg selv på, mener Kjøs.

- Selvfølgelig bør også menn ha med seg kondomer, men hvis han ikke har det, er det jo bedre at du har det selv, sier Kjøs.

Han bekrefter imidlertid at enkelte menn synes det gir et «dårlig inntrykk» når en kvinne har med seg kondomer.

- Men, dette synes jeg bunner i gammeldagse og direkte teite holdninger. Hvis jeg var dame, tror jeg nok jeg ville ha «ditchet» en mann som hadde problemer med at jeg var forberedt på å ha sex og gjerne ville at sexen skulle være trygg, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer