Slik Sikrer Du Deg Mot Lynet

Slik sikrer du deg mot lynet

Brann kan faktisk starte lenge etter lynnedslaget.

VOLDSOMT: Lynet kan ha over hundre millioner volt. Foto: Scanpix
VOLDSOMT: Lynet kan ha over hundre millioner volt. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi har ikke vært spesielt heldige med sommeren i år. Og takket være den litt kjipe gradestokken, har værgudene også spart oss for det verste tordenværet. 

Fjoråret derimot, var ifølge forsker ved Sintef Energi,Oddgeir Rokseth, et rekordår, med 630 118 lyn. Til sammenligning var det ikke registrert mer enn 202 977 året før. 

- Statistikken viser at i sommerhalvåret er det desidert størst aktivitet. Rundt 96 prosent av lynene kommer da, og juli måned har normalt rundt halvparten av totalen, forteller han. 

- Tordenvær er en godværsindikator, lite varmt vær gir færre lyn.

NAPP UT: Alt følsomt elektrisk utstyr bør nappes ut av kontakten når det lyner ute. I tillegg bør du holde deg unna vasken når det står på som verst. Foto: Scanpix
NAPP UT: Alt følsomt elektrisk utstyr bør nappes ut av kontakten når det lyner ute. I tillegg bør du holde deg unna vasken når det står på som verst. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Brannfellene du bør være obs på

Sjekk det elektriske anlegget ditt

Det er heldigvis svært sjeldent at lynnedslaget slår ned og skader mennesker, vanligere er det med lynnedslag som forårsaker brann i boliger, selv om dette heller ikke skjer altfor ofte.

Ifølge administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, er det vanskelig å måle hvor mange boligbranner som skjer på grunn av lynet, fordi brannen ikke nødvendigvis oppstår idet lynet slår ned. 

- Det som kan skje er at brannen ikke finner sted før lenge etter lynnedslaget, fordi lynet forårsaker skader på det elektriske anlegget. 

Han forteller at rundt 40 prosent av alle boligbranner er knyttet til elektrisitet.

VENT MED Å LADE: Om du har aldri så lite batteri, bør du vente med å lade telefonen til tordenværet har gitt seg. Lynet kan slå ned i master og ledninger langt unna, og ledes gjennom ledningene, til huset ditt. Foto: Scanpix
VENT MED Å LADE: Om du har aldri så lite batteri, bør du vente med å lade telefonen til tordenværet har gitt seg. Lynet kan slå ned i master og ledninger langt unna, og ledes gjennom ledningene, til huset ditt. Foto: Scanpix Vis mer

Halvparten av disse har oppstått på grunn av feil bruk av elektrisk utstyr, mens den andre halvparten har med feil på det elektriske utstyret å gjøre.

Denne feilen kan ha oppstått som følge av lynnedslag, men brannen kan starte først lenge etterpå, for eksempel når man begynner å bruke mer elektrisitet mot vinteren igjen. 

- En god regel er å ta en titt på det elektriske anlegget etter et tordenvær. Er det veldig varmt bør du få en elektriker til å se på det. Er stikkontaktene misfarget, er det også en indikasjon på at det kan ha skjedd noe. 

LES OGSÅ: Får du hodepine av tordenvær? 

Slik sikrer du boligen din

For å sikre seg mot brann i boligen, er det flere ting man kan gjøre, både mens tordenværet står på som verst, og i forkant. 

SLÅR UT STRØMMEN: Et grovvern festes i sikringsskapet, og slår ut strømmen om det er for stor spenning. Foto: Scanpix
SLÅR UT STRØMMEN: Et grovvern festes i sikringsskapet, og slår ut strømmen om det er for stor spenning. Foto: Scanpix Vis mer

- Det aller enkleste man bør gjøre for å sikre seg er å koble fra alt følsomt elektrisk utstyr, som PC, tv, stereo og mobil til lading, sier Kalheim.

- I tillegg finnes det noe som heter grovvern. Dette ble det krav om i alle nye leiligheter i 2010. Et grovvern monteres i sikringsskapet, og det fungerer slik at sikringen kobler ut om det kommer veldig høye spenninger. 

Et finvern er et annet, mer følsomt overspenningsvern som du fester på stikkontaktene. Disse vil, i likhet med grovvernet, så slå ut strømmen når spenningen blir for høy. 

Det er også viktig å huske på at du kan ha fått skader på det elektriske anlegget selv om tordenværet ikke befant seg rett over deg. Lynet kan nemlig slå ned i ledninger et stykke unna, for så å følge dem videre. 

LES OGSÅ: Mobiltelefonen forstyrrer nattesøvnen din

Voldsomme krefter

Lynet er voldsomme greier. Et lyn kan ha flere 100 millioner volt, ifølge Valheim. Til sammenligning er det du har i stikkontakten hjemme 220. 

LYN: Vi har flest lynnedslag i sommermånedene, og aller flest er det på sørvestlandet. Foto: Scanpix
LYN: Vi har flest lynnedslag i sommermånedene, og aller flest er det på sørvestlandet. Foto: Scanpix Vis mer

Det er heldigvis (som nevnt) veldig sjeldent at et menneske opplever å treffes av lynet, men noen forholdsregler bør du ta. 

Hold deg unna høyder, ikke søk ly under trær, legg fra deg metall, og er du hjemme - hold deg unna vask, dusj og badekar. 

Vasken er koblet til kobberrør, som vil lede lynet, så det er lurt å holde seg unna springen, når lynet er rett i nærheten. 

- Lyn følger det som leder lett, og metall leder, påpeker Kalheim. 

- Men det er svært svært sjeldent med personskader, eller dødsfall som følge av lynet, så man skal ikke bli helt hysteriske. 

- Få innstallert grovvern og finvern, ikke hold i kobber og ikke klatre høyt opp for å se på utsikten.  

HOLD DEG UNNA VASKEN: Vent med oppvasken til etter at det verste tordenværet har gitt seg. Foto: Scanpix
HOLD DEG UNNA VASKEN: Vent med oppvasken til etter at det verste tordenværet har gitt seg. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik kler du deg i regnværet

Dette kan du gjøre: 

 • Installere grovvern og finvern
 • Trekk ut elektrisk utstyr når det lyner
 • Hold deg unna høyder, og ikke søk ly under et tre
 • Ikke hold i metall, og hold deg unna vasken, dusjen og badekaret når det lyner
 • Sjekk det elektriske utstyret, og stikkontaktene etter at det har vært uvær, også om det har vært et lite stykke unna. 
 • Ikke opphold deg på åpne sletter, så du er høyeste punkt der lynet slår ned
 • Ikke bad i sjø eller vann - lynet vil spre seg utover vannflaten, har SINTEF-forskeren forklart Gemini.no.
 • Du skal også holde deg unna golfkøller og paraplyer, som vil lede lynet. 


LES OGSÅ: Ikke sett stearinlysene slik

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer