FINE FORMER: Ta godt vare på brystene dine! Foto: Colourbox
FINE FORMER: Ta godt vare på brystene dine! Foto: Colourbox Vis mer

Bryster

Slik sjekker du brystene selv

Nei, du skal ikke trykke fingrene inn i brystvevet.

Publisert
Sist oppdatert
Siden brystkreft er en av krefttypene som rammer oss kvinner oftest, er det viktig å holde et øye med egne bryster. Jo tidligere eventuelle kreftsvulster oppDages, jo større er sjansen for å bli helt frisk.

Å ta en selvsjekk bør bli helt rutine. Hvis du vet at det har vært brystkreft i familien, bør du faktisk ta en sjekk én gang i måneden.

"Stygge" pupper? Her får du sannheten!

Slik gjør du det

Det beste er å ta sjekken rett etter menstruasjon. Da vil ikke hevelser i brystene i forbindelse med eggløsning eller mens kunne misforstås som noe annet.

  • Still deg opp foran speilet og studer brystene dine. Ser de ut som de pleier? Har brystvorten normal farge?
  • Løft armene over hodet og studer videre. Ser alt greit ut? Eller ser du søkk og ujevnheter?
  • Nå tar du en hånd og undersøker brystet på motsatt side (altså, venstre hånd sjekker høyre bryst). Hold den andre armen over hodet.
  • DU skal ikke stikke fingrene inn i brystvevet når du undersøker, men bruke flat hånd. Start innerst ved brystvorten, og klem rundt hele brystet i en spiralbevegelse, så du beveger deg utover fra brystvorten.
  • Husk å sjekke helt opp i armhulen, for det er her brystet er festet.
  • Hvis du ikke merker noen klumper eller søkk, tar du en litt grundiger undersøkelse med de tre midterste fingrene. De skal holdes strake, mens tommel og lillefinger møtes i håndflaten. Igjen klemmer du rett inn på brystvevet og går rundt som om brystet var en urskive.
  • Dersom du oppdager noen klumper eller søkk, eller ser at brystvorten har unormal farge, utseende eller at det kommer væske ut, bestiller du en time hos legen og får det sjekket ut.
  • HUSK! Når det kommer til brystkreft gjelder mantraet "bedre føre var...".
Visste du dette om pupper?

Sjekk også videoen under, som viser hvordan det gjøres:


Lurer du på noe i forbindelse med brystkreft? Les Kreftforeningens brystkreftbrosjyre her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer