Egg

Slik skal egg oppbevares

Bør settes med den butte siden opp i riktig temperert kjøleskap.

EGGENDE TIPS: Visste du at egg kan trekke til seg smak fra andre matvarer i kjøleskapet? Les mer om oppbevaring av egg i saken. Foto: Image Source
EGGENDE TIPS: Visste du at egg kan trekke til seg smak fra andre matvarer i kjøleskapet? Les mer om oppbevaring av egg i saken. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å ha en pakke egg i kjøleskapet er alltid smart. Da kan du starte dagen på en sunn og mettende måte, og du har et kjapt middagsalternativ til dagene du ikke gidder bruke masse tid på matlaging.

For hva er vel egentlig bedre enn en herlig omelett?

LES OGSÅ: Slik modnes avocadoen kjappere

SUNNERE: Egg har blitt sunnere de siste 30 årene. I dag innehlder de 20 prosent mindre mettet fett, viser forskning. Dette fordi hønene får sunnere fôr. Foto: Colourbox
SUNNERE: Egg har blitt sunnere de siste 30 årene. I dag innehlder de 20 prosent mindre mettet fett, viser forskning. Dette fordi hønene får sunnere fôr. Foto: Colourbox Vis mer

Riktig oppbevaring

Egg kan holde lenge om de oppbevares riktig. Her er noen punkter du skal passe på i den anledning:GOD MIDDAG: En quiche er et fint midagstips, og du kan putte hva som helst av grønnsaker og kjøtt i den. Foto: Colourbox
GOD MIDDAG: En quiche er et fint midagstips, og du kan putte hva som helst av grønnsaker og kjøtt i den. Foto: Colourbox Vis mer
  • Har du noen gang lagt merke til at egg alltid er plassert med den butte siden opp i eggekartongen? Det er rett og slett fordi eggene holder seg bedre da. Så om du flytter dem over i kjøleskapets egen eggholder, skal du passe på at du setter den spisse siden ned.
  • Eggekartongen bør holdes lukket, og kjøleskapets eggholder bør ha lokk på seg. Det for å unngå at annen mat i kjøleskapet setter lukt på eggene. Eggeskall har mange små porer, og mat som løk og sterk ost kan sette smak på egget. Skal det være et egg med hvitløksmak, kanskje? Nei, helst ikke.
  • Egg trives best i lav temperatur. Oppbevar dem nederst i kjøleskapet, eller inn mot bakre vegg. Der er det kaldest.
Kokketips: Egg bør tas ut av kjøleskapet en stund før de skal brukes, slik at de får tilnærmet romtemperatur. Kalde egg sprekker lett om de puttes i kokende vann, og eggehviten er ikke så lett å piske stiv om den er kald.


LES OGSÅ:Slik holder salaten lengerNår er egget for gammelt?

Egg er stemplet med best før-dato, og den settes 28 dager etter at det er klekket. Dette er en EU-regel Norge må følge, men egg holder seg lenger enn 28 dager om de oppbevares riktig. Selv to måneder etter at høna har lagt egget, skal det være mulig å bruke det til matlaging og baking.

Du kan selv sjekke om egget er ok ved å legge det i en bolle vann. Om den ene enden av egget flyter opp, betyr det at luftlommen i egget har blitt ganske stor - egget er ganske gammelt. Det kan fortsatt brukes om det lukter ok når du knekker det, men det er ikke optimalt å bruke for eksempel i oppskrifter der det skal piskes luftig.

Hvis egget er dårlig, merker du det straks på lukten. Råtne egg stinker. Så med andre ord er det liten sjanse for at du får i deg et dårlig egg - med mindre du er potte tett i nesen, da!

PS! Kjøp økologiske egg om du har sjansen - da vet du at hønene har fått større boltreplass, naturlig fôr, og at de får gå utendørs om de ønsker det. De koster ikke mange kronene mer, og samvittigheten din blir mye bedre.

LES OGSÅ: Maten du kan spise etter utgått dato
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer