FERSK FISK: Øynene på fisken kan avsløre mye om hvor fersk den er. Aller helst skal øyene se litt "fulle" ut. Foto: Getty Images/iStockphoto
FERSK FISK: Øynene på fisken kan avsløre mye om hvor fersk den er. Aller helst skal øyene se litt "fulle" ut. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Fisk

Slik skal fisken egentlig lukte

Dette bør du sjekke før du kjøper for å sikre at den er trygg å spise.

Fisk er utvilsomt noe av det bedre du kan spise. Men vet du hva du skal se etter for å vite om den er fersk?

Ved å se og lukte på fisken, kan du selv vurdere dens kvalitet. Her får du tips om hva du bør se etter når du handler fisk.

LES OGSÅ: Skal du ha fisk til middag?

LUKT OG FARGE: Det kan være lurt å sjekke både lukt og farge på fisken du kjøper "fersk" i butikken.  Foto: Getty Images/iStockphoto
LUKT OG FARGE: Det kan være lurt å sjekke både lukt og farge på fisken du kjøper "fersk" i butikken. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Nedbrytningsprosessen starter med en gang

Ifølge Matportalen.no begynner den naturlige nedbrytingen av kvaliteten på fisken straks den er fanget.


Faktorer som påvirker nedbrytingsprosessen:
• Fiskens kondisjon som følge av årstid
• Vandring
• Havets temperatur
• Fangstmetode
• Behandling
• Emballasje
• Oppbevarings temperatur
• Renhold og hygiene under produksjonsprosessen

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke bare spise laks

SE PÅ ØYNENE: Har fisket lagt lenge i fiskedisken vil øynene dens være hvite og matte.   Foto: Getty Images/iStockphoto
SE PÅ ØYNENE: Har fisket lagt lenge i fiskedisken vil øynene dens være hvite og matte. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Dette skal du se etter

Mange synes det er vanskelig å handle i fiskedisken, fordi de er usikre på hvordan de skal bedømme kvaliteten på fisken som ligger der. Her er noen enkle retningslinjer til hvordan du kan se om fisken er fersk.

Øynene
Ideelt sett skal det se ut som fisken er litt «full», altså at den har litt svømmende øyne med farger som glir i hverandre.

Faktisk skal det nesten føles som om den lever og ser på deg. Har fisket lagt lenge i fiskedisken vil øynene dens være hvite og matte.


Lukten
Lukt er den beste måten å kontrollere fisk på. Litt fiskelukt må du regne med, selv godt innenfor forbruksdatoen. Men så snart du får fisken i hendene, bør du lukte på den. Hvis det lukter dårlig av fisken er det flere bakterier enn fisk der. Da er den for gammel, og bør byttes.

Fargen på fiskekjøttet
Jo hvitere fiskekjøttet er, jo bedre er det. Fisk som har gått ut på dato begynner ofte å gulne, og ser ut som gammelt matpapir. Rød fisk skal helst være lyserød når den er helt fersk.

Spør betjeningen
Det er lov å spørre i butikken hvor lenge det er siden fisken kom opp fra havet. Hvis du får en fisk som er under en uke gammel er du heldig. Fisk kan holde seg godt i opp til to uker hvis den blir lagret og behandlet riktig.

Er den ferske fisken ferdig innpakket, skal den være merket med når den ble fanget (for villfisk) eller slaktet (for oppdrettsfisk).

Fersk fisk kan ha en holdbarhet på inntil ti dager dersom den er oppbevart på riktig måte. Det beste er temperaturer ned mot null grader. Det er derfor fisk ligger på is i fiskedisken.

LES OGSÅ: Ikke spar de «gamle» sushibitene

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: