Sopp

Slik skyller du soppen ren

Må ikke børstes - slik man tidligere har trodd.

REN OG FIN: Mange diskuterer om soppen virkelig skal skylles eller ikke. Svaret får du lenger ned i saken. Foto: PantherMedia / Ingram  Vitantoni
REN OG FIN: Mange diskuterer om soppen virkelig skal skylles eller ikke. Svaret får du lenger ned i saken. Foto: PantherMedia / Ingram Vitantoni Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Soppsesongen er i full gang, og for de som er glad i «skogens frukter», kan det være en liten trøst å vite at sommerens regnvær gjør at det er ekstra gode sjanser for å finne mye sopp i naturen i år.

Skal du på sopptur, bør du imidlertid være påpasselig med at du ikke plukker giftig sopp.

Sjekk alltid Mattilsynets sopplakat (ekstern lenke) for å være sikker.

LES OGSÅ: Trygg behandling av sopp

Rens soppen riktig

Kantarellsuppe, stekt sopp med bacon og pizza á la funghi er bare noen av de deilige rettene du kan lage av soppen du plukker selv eller kjøper fra grønnsakshandleren. (For det er jo ikke alle som har tid til å dra på sopptur, dessverre.)

Men hva gjør du når du skal rense soppen for jord og skitt før du kokkelerer med den? Børster den?

Det er mange som tror at dette er eneste riktige måte å rense sopp på. En godt innarbeidet regel er at sopp ikke skal skylles i vann, fordi det ødelegger dem.

Sjekk denne oppskriften: Risotto med sopp og spinat

TIPS: Har du sopp til overs, kan du kutte dem i skiver og legge dem til tørk på en rist. Deretter oppbevares de i en lufttett beholder til du skal bruke dem. Foto: Colourbox.com
TIPS: Har du sopp til overs, kan du kutte dem i skiver og legge dem til tørk på en rist. Deretter oppbevares de i en lufttett beholder til du skal bruke dem. Foto: Colourbox.com Vis mer

Skyll dem i vann

Dette stemmer ikke, ifølge mateksperten til det amerikanske magasinet Good Housekeeping (ekstern lenke).

Susan Westmoreland avliver myten, og mener sopp helt fint kan skylles i vann.

Hun har selv testet, og ikke funnet tegn på at soppen blir ødelagt om den får en rask skyll for å fjerne jord og smuss.

LES OGSÅ: Derfor er sopp sunt

Tørk på rist eller kjøkkenhåndkle

Sopp inneholder jo i seg selv over 90 prosent vann, så dermed er det klart at vann slett ikke er farlig for den. Fersk sopp kan knappest klare å tiltrekke seg mer vann enn den allerede inneholder.

Et godt råd er å legge soppen til tørking på en rist eller et rent kjøkkenhåndkle etter at du har skylt dem. Forsøk forøvrig å riste bort overflødig vann først.

Ved å skylle soppen sparer du dessuten mye tid, siden du slipper å individuelt børste og rense hver enkelt sopp. Og det kan vi like!

Fysen på god lunsj? Prøv smørrebrød med stekt sopp

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer