Glykemisk indeks
GI er et tall som forteller hvor mye blodsukkeret stiger når du spiser en matvare som inneholder karbohydrater. En matvare med høy glykemisk indeks fører til at blodsukkeret stiger mye i løpet av de to første timene etter du har spist. En matvare som fører til at blodsukkeret stiger lite, har lav glykemisk indeks.
Eksempler på matvarer med lav GI: Grovt brød, bønner, yoghurt, mørk sjokolade, melk, juice og de fleste typer frukt. Eksempler på matvarer med høy GI: Loff, boller, kokt og bakt potet, sportsdrikker og cornflakes.
Kilde: Wikipedia
GI er et tall som forteller hvor mye blodsukkeret stiger når du spiser en matvare som inneholder karbohydrater. En matvare med høy glykemisk indeks fører til at blodsukkeret stiger mye i løpet av de to første timene etter du har spist. En matvare som fører til at blodsukkeret stiger lite, har lav glykemisk indeks.
Kilde: Wikipedia
Mange Hollywood-stjerner , som skuespillerne Calista Flockhart og Sarah Jessica Parker, har fulgt den strenge Atkins-dietten for å kunne åle seg inn i den mye omtalte størrelse null.
For mat med såkalt lav glykemisk indeks (GI), kan kickstarte fettforbrenningen og få deg til å kvitte deg med fettet, lyder omkvedet til mange kostholdseksperter, blant dem Fedon Lindberg. Oppskriften til sistnevnte er å spise karbohydrater med lav glykemisk indeks, sunt fett og mye grønnsaker. Bønner, linser, frukt og noen grove kornprodukter er viktige stikkord.
Men er det lurt å kaste brødboksen og leve på grønne blader for å nå idealvekten?
Gjør det enkelt
En streng GI-diett kan bli vanskelig å gjennomføre i praksis.I mange tilfeller må du spise store mengder av en viss matvare for at GI-effekten skal slå til. For å komme fram til en matvares GI-indeks, måler forskere blodsukkerstigningen etter to timers inntak av en matvare med 50 gram karbohydrater. Hvor mye du må spise av en matvare for å få i deg 50 gram karbohydrat varierer. Men en gulrot for eksempel, veier ikke mye og vil derfor ikke gjøre særlig utslag. For å oppnå en blodsukkerstigning av gulrøtter må du derfor spise mellom åtte og ti av de orange stengene.
- Når det gjelder GI er dette en meget komplisert sak. Ulike matvarer kan ha en GI, men den totale belastningen når vi blander mat sammen, som vi ofte gjør, kan bli en annen. Derfor kan en GI-diett være litt vanskelig for mannen i gata, sier KK’s kostholdsekspert Ina Garthe.
Å gå på en ren slankekur med det formål å kun spise GI-kost, er ifølge Garthe ikke å anbefale. Dersom du kutter ned på store deler av karbohydratinntaket, for eksempel matvarer med sukker og fint mel, brød, pasta ris, vil det for mange raskt merkes på vekten. Problemet er, hvis du kutter ut alt av karbohydrater som Atkins råder til, at kiloene i så mange tilfeller kommer like raskt på igjen.
Er fete sauser slankende?
- Disse kiloene er stort sett væske, og ikke fett som forsvinner. Derfor vil det komme tilbake når karbohydrater inntas igjen, forklarer Garthe.- Generelt kan man si at mat med «lav glykemisk indeks» er å anbefale fra et helsemessig perspektiv og for vektreduksjon. Velg for eksempel grovt brød istedet for loff. Men matvarer som inneholder mye fett er lav GI, og ikke å anbefale i et vektreduksjonsopplegg, råder ernæringseksperten.
Her strides kostholdsekspertene. Mens vi ifølge Lindberg kan kose oss med den fete sausen med god samvittighet, er ikke dette å anbefale i følge ernæringseksperter som Grete Roede og KK's egen kostholdsekspert.
Finn din måte
Garthes anbefaling er grove kornprodukter, mye grønnsaker, frukt og bær, vann, et hyppig måltidsmønster, variasjon og mindre porsjoner dersom for dem som ønsker å gå ned i vekt.- Det er viktig at alle finner sin måte å redusere vekten på. Bare sørg for å vite at det du gjør er helsemessig forsvarlig og ikke tapper deg for energi, påminner Garthe.
Ikke lyst til å legge GI-opplegget fullstendig på is?
Her er 6 gode råd du trygt kan følge:
Ha gjerne i litt sitron eller eddik i marinaden, på maten eller i salaten.
Lege Joanna Hlebowicz ved Lunds universitet i Sverige har i sitt avhandling studert hvordan blant annet kanel påvirker kroppens sukkeromsetting. Hun fant at forsøkspersonene som fikk kanel på grøten hadde et jevnere og mer stabilt blodsukker enn de som spiste grøten uten kanel.
- Med et stabilt blodsukker blir man ikke sulten like fort. Og kanel er jo ikke feil å spise på grøten. Det finnes også de som tar kanel i kapselform, sier Joanna Hlebowicz til Altommat.se.
4. Spis vannløselige fibrer som linfrø, havregrynsgrøt og belgfrukter. I tillegg til å være veldig sunt, har denne maten en GI-senkende effekt.
Mange opplever også å ha en oppblåst og rumlende mage. Ofte forårsakes dette av for mye sukker og andre raske karbohydrater. Mat med lav glykemisk indeks, som for eksempel havre og linfrø, kan hjelpe på dette.
LES OGSÅ:






