Atkins

Slik slanker stjernene seg

Superstjernene sverger til Atkins-metoden for å holde linjen. Men er det egentlig smart?

Sex og singelliv-firkløveret satser på mat som scorer lavt på den glykemiske indeksen, og syltynne Sarah Jessica Parker (nummer to fra venstre) er ekstra påpasselig. Foto: All Over Press
Sex og singelliv-firkløveret satser på mat som scorer lavt på den glykemiske indeksen, og syltynne Sarah Jessica Parker (nummer to fra venstre) er ekstra påpasselig. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert



Glykemisk indeks
GI er et tall som forteller hvor mye blodsukkeret stiger når du spiser en matvare som inneholder karbohydrater. En matvare med høy glykemisk indeks fører til at blodsukkeret stiger mye i løpet av de to første timene etter du har spist. En matvare som fører til at blodsukkeret stiger lite, har lav glykemisk indeks.
  • Eksempler på matvarer med lav GI: Grovt brød, bønner, yoghurt, mørk sjokolade, melk, juice og de fleste typer frukt.
  • Eksempler på matvarer med høy GI: Loff, boller, kokt og bakt potet, sportsdrikker og cornflakes.

  • Kilde: Wikipedia









    Mange Hollywood-stjerner , som skuespillerne Calista Flockhart og Sarah Jessica Parker, har fulgt den strenge Atkins-dietten for å kunne åle seg inn i den mye omtalte størrelse null.
  • Bli sprek som stjernene
  • Slik får du stjernekroppen

  • For mat med såkalt lav glykemisk indeks (GI), kan kickstarte fettforbrenningen og få deg til å kvitte deg med fettet, lyder omkvedet til mange kostholdseksperter, blant dem Fedon Lindberg. Oppskriften til sistnevnte er å spise karbohydrater med lav glykemisk indeks, sunt fett og mye grønnsaker. Bønner, linser, frukt og noen grove kornprodukter er viktige stikkord.

    Men er det lurt å kaste brødboksen og leve på grønne blader for å nå idealvekten?

    Gjør det enkelt

    En streng GI-diett kan bli vanskelig å gjennomføre i praksis.

    I mange tilfeller må du spise store mengder av en viss matvare for at GI-effekten skal slå til. For å komme fram til en matvares GI-indeks, måler forskere blodsukkerstigningen etter to timers inntak av en matvare med 50 gram karbohydrater. Hvor mye du må spise av en matvare for å få i deg 50 gram karbohydrat varierer. Men en gulrot for eksempel, veier ikke mye og vil derfor ikke gjøre særlig utslag. For å oppnå en blodsukkerstigning av gulrøtter må du derfor spise mellom åtte og ti av de orange stengene.

    - Når det gjelder GI er dette en meget komplisert sak. Ulike matvarer kan ha en GI, men den totale belastningen når vi blander mat sammen, som vi ofte gjør, kan bli en annen. Derfor kan en GI-diett være litt vanskelig for mannen i gata, sier KK’s kostholdsekspert Ina Garthe.

    Å gå på en ren slankekur med det formål å kun spise GI-kost, er ifølge Garthe ikke å anbefale. Dersom du kutter ned på store deler av karbohydratinntaket, for eksempel matvarer med sukker og fint mel, brød, pasta ris, vil det for mange raskt merkes på vekten. Problemet er, hvis du kutter ut alt av karbohydrater som Atkins råder til, at kiloene i så mange tilfeller kommer like raskt på igjen.
  • 7 slankeskrøner

  • Er fete sauser slankende?

    - Disse kiloene er stort sett væske, og ikke fett som forsvinner. Derfor vil det komme tilbake når karbohydrater inntas igjen, forklarer Garthe.

    - Generelt kan man si at mat med «lav glykemisk indeks» er å anbefale fra et helsemessig perspektiv og for vektreduksjon. Velg for eksempel grovt brød istedet for loff. Men matvarer som inneholder mye fett er lav GI, og ikke å anbefale i et vektreduksjonsopplegg, råder ernæringseksperten.

    Her strides kostholdsekspertene. Mens vi ifølge Lindberg kan kose oss med den fete sausen med god samvittighet, er ikke dette å anbefale i følge ernæringseksperter som Grete Roede og KK's egen kostholdsekspert.
  • Slank med minimumsinnsats
  • Tynnhet er medfødt

    Finn din måte

    Garthes anbefaling er grove kornprodukter, mye grønnsaker, frukt og bær, vann, et hyppig måltidsmønster, variasjon og mindre porsjoner dersom for dem som ønsker å gå ned i vekt.

    - Det er viktig at alle finner sin måte å redusere vekten på. Bare sørg for å vite at det du gjør er helsemessig forsvarlig og ikke tapper deg for energi, påminner Garthe.
  • Maten som brenner fett
  • Slankereglene du kan bryte

  • Ikke lyst til å legge GI-opplegget fullstendig på is?

    Her er 6 gode råd du trygt kan følge:

  • 1. Jo surere mat, desto lavere GI-verdi. GI-senkere er sitron, eddik, surdeig, belgfrukter, linfrø, havre, korn, kanel, kryddelnellik, muskatnøtt, gurkemeie, nøtter og svart og grønn te. Disse matvarene har en blodsukkerstabiliserende effekt.

    Ha gjerne i litt sitron eller eddik i marinaden, på maten eller i salaten.

  • 2. Kanel fører til at kroppen produserer mindre insulin. Dette er gunstig ettersom insulin stimulerer fettlagring og hemmer fettforbrenningen. Kanel har også mye antioksidanter.

    Lege Joanna Hlebowicz ved Lunds universitet i Sverige har i sitt avhandling studert hvordan blant annet kanel påvirker kroppens sukkeromsetting. Hun fant at forsøkspersonene som fikk kanel på grøten hadde et jevnere og mer stabilt blodsukker enn de som spiste grøten uten kanel.

    - Med et stabilt blodsukker blir man ikke sulten like fort. Og kanel er jo ikke feil å spise på grøten. Det finnes også de som tar kanel i kapselform, sier Joanna Hlebowicz til Altommat.se.

  • 3. Bønner er bra fordi de inneholder vannløselige fiber. Bønner bidrar til at det tar lengre tid for glukosen å komme ut i blodet. Hummus inneholder vannløselige fibre og er GI-senkende. Guacamole, som er laget av avokado, inneholder bra fett som hjelper deg i å bli mett og forbrenne.

  • 4. Spis vannløselige fibrer som linfrø, havregrynsgrøt og belgfrukter. I tillegg til å være veldig sunt, har denne maten en GI-senkende effekt.

  • 5. Krydder som chili, tabasco, cayennepepper, ingefær, sennep og hvitløk kan bidra til å øke kroppen fettforbrenning.

  • 6. Grønn te har mange helsegunstige effekter, foruten at koffeinet i teen bidrar til å frigjøre fett fra fettcellene. Samtidig øker antioksidantene i teen kroppens energiforbruk og gir dermed noe høyere forbrenning.

  • Mange opplever også å ha en oppblåst og rumlende mage. Ofte forårsakes dette av for mye sukker og andre raske karbohydrater. Mat med lav glykemisk indeks, som for eksempel havre og linfrø, kan hjelpe på dette.

    LES OGSÅ:
  • Kom i bikiniform
  • Slik får du trendkroppen
  • Slik blir du kvitt sideflesket
  • Veien til topp kropp
  • Slik får du drømmemagen
  • Slik får du drømmerumpa
  • Hollywoods hemmelige treningstips
  • Trening for tiltaksløse
  • Velg riktig treningsmusikk
  • Trening for travle


  • Foto: Image Source/AOP
    Foto: Image Source/AOP Vis mer
    GRØNN TE: Hvor mye? Tre kopper eller tre kapsler grønn te-tilskudd, som fås i helsekostforretninger og enkelte apotek.
    GRØNN TE: Hvor mye? Tre kopper eller tre kapsler grønn te-tilskudd, som fås i helsekostforretninger og enkelte apotek. Vis mer
    Foto: Steinar Torvbråten
    Foto: Steinar Torvbråten Vis mer
    Foto: Creative Images/Getty
    Foto: Creative Images/Getty Vis mer
    Sitronsaft i håret har en blekende effekt i sola.
    Sitronsaft i håret har en blekende effekt i sola. Vis mer
    Slik slanker stjernene seg
    HELT NØTT: Er du småsulten, så spis noen usaltede og uristede nøtter. Foto: Colourbox
    HELT NØTT: Er du småsulten, så spis noen usaltede og uristede nøtter. Foto: Colourbox Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer