Mensen

Slik slipper du mensen

Kan gjøres både med og uten p-piller.

SOMMERFERIE: Ønsker du også å ha fri for det månedlige maset i sommer? Slik gjør du det, både med og uten p-piller. Foto: colourbox.com
SOMMERFERIE: Ønsker du også å ha fri for det månedlige maset i sommer? Slik gjør du det, både med og uten p-piller. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Stem her!

Pleier du å utsette mensen om sommeren?Sabina DuratovicPasser det utrolig dårlig med mensen?

Bruker du riktig prevensjon?

Skal du på ferie, treffe din kjære eller på jobbintervju? Eller har du rett og slett ikke lyst til å takle det månedlige maset akkurat nå?

Ikke fortvil. Det er enklere å droppe mensen enn du tror - både med og uten p-piller.

10 pussige prevensjonsmetoder

Aldri
 
86 (34%)
Ja, når jeg skal på ferie
 
60 (24%)
Ja, hele sommeren
 
60 (24%)
Av og til
 
46 (18%)

P-piller

Det er ikke noe problem å utsette menstruasjon når du går på p-piller. Hvordan avhenger av hvilke p-piller du bruker - om tablettene er like (monofase), om tablettene på brettet varierer med hormonvariasjoner (flerfase) og om brettet har 21 eller 28 tabletter.

På ferie? Husk «pass» for pillene

Mange eksperter mener det er ufarlig å utsette blødningen over lang tid. På apoteket anbefales det at utsettelsen ikke varer mer en ti dager om gangen dersom du ikke har snakket med legen.

A til Å hos gynekologen

Slik gjør du:

MONOFASE (like tabletter)
Inneholder: Faste kombinasjoner av hormoner.
Eksempler på merker: Loette, Microgynom, Marvelon, Yasmin (og Diane).

Pinlige spørsmål om menstruasjon? Her får du svar

21 tabletter: Du skal gå rett på neste brett når du er ferdig med alle tablettene på et pillebrett. Fortsett å ta tabletter i så mange dager du ønsker utsettelse av mensen. Deretter tar du 1 ukes opphold, før du starter på et helt nytt ubrukt brett.

28 tabletter: Når du kommer til de 7 sukkertablettene på slutten av et brett, hopper du over disse og går rett på et nytt brett. Du skal fortsette å ta tabletter i så mange dager du ønsker utsettelse av mensen. Deretter tar du sukkertablettene i 7 dager før du starter på et nytt ubrukt brett

Diane brukes hovedsakelig ikke som p-pille, men for behandling av akne. Dersom du bruker Diane for behandling av problemhud, vil den også fungere som prevensjonsmiddel. Når du vil utsette mensen med Diane bruker du samme metode som beskrevet over.

Dropper du mensen?

FLERFASE (tabletter med hormonvariasjoner)
Inneholder: Ulike mengder hormoner
Eksempler på merker: Trionetta, Trinordiol og Synfase.

Siden det er litt forskjellig måte å utsette mensen på de p-pillene kan man dele måten for utsettelse på 2 måter.

Du blir ikke tjukk av p-piller

Med Trionetta/Trinordiol er det bare de gule pillene som kan brukes til å utsette mensen.

21 tabletter: Når du er ferdig med et brett, fortsetter du å ta de gule tablettene på et nytt brett i så mange dager du ønsker utsettelse. Deretter tar du et opphold i 7 dager før du starter forfra på et nytt ubrukt brett.

28 tabletter: Når du har tatt 21 tabletter på ett brett, det vil si til og med siste gule tablett, hopper du over de 7 sukkertablettene. Du fortsetter så å ta de gule tablettene på et nytt brett i så mange dager du ønsker utsettelse av blødningen. Deretter tar du sukkertablettene i 7 dager og starter så forfra på et nytt ubrukt brett.

Med Synfase er bare de hvite pillene som kan brukes til å utsette mensen.

21 tabletter: Når du er ferdig med 16 tabletter på et brett, det vil si til og med siste hvite tablett, fortsetter du fra og med første hvite tablett på et nytt brett. Den første hvite tabletten på brettet er nummer 8. Du skal ta de hvite tablettene i så mange dager du ønsker utsettelse av mensen. Deretter tar du de siste 5 blå tablettene og tar 7 dagers pause. Så starter du forfra igjen på et nytt ubrukt brett.

Når bør du gå til gynekologen? Finn det ut her

Uten p-piller

Det er også helt mulig å utsette mensen når man ikke bruker p-piller. Mensen kan da utsettes ved hjelp av gestagenholdige tabletter som for eksempel Primolut-N.

Medisinsk mirakel i mensblod

Behandlingen må starte senest 3 dager før ventet blødning. Blødningen vil da komme et par dager etter at du har tatt den siste tabletten.

Det er viktig å huske at du kan bruke disse tablettene bare når du har regelmessig menstruasjon, fordi du er avhengig å vite når du får menstruasjon. Slike tabletter er reseptpliktige, ta derfor kontakt med lege.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer