Forkjølelse

Slik slutter du med nesespray

Medisin kan hjelpe deg som er blitt avhengig.

NESESPRAY: Det er lett å bli avhengig av nesespray. Ikke bruk det i mer enn 10 dager sammenhengende.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
NESESPRAY: Det er lett å bli avhengig av nesespray. Ikke bruk det i mer enn 10 dager sammenhengende. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nesespray er effektivt og for mange helt nødvendig når forkjølelsen herjer kroppen.

Og det reseptfrie medikamentet er et trygt hjelpemiddel - så lenge du bruker det riktig.

Nesespray er et av de mest solgte reseptfrie medikamentene i Norge og det selges stadig mer, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Er du avhengig av nesespray?

De siste seks årene har omsetningen økt med alarmerende 23 prosent. Det kan tyde på at stadig flere er blitt avhengige av nesespray.

LES OGSÅ: Har du prøvd saltvann?

Ja
 
(41%)
Ja, jeg har vært det flere ganger
 
(29%)
Nei
 
(27%)
Tror ikke det
 
(4%)
MEDISINER: Klarer du ikke å kutte ut, kan du få behandling for kronisk tette slimhinner. Foto: Panther Media
MEDISINER: Klarer du ikke å kutte ut, kan du få behandling for kronisk tette slimhinner. Foto: Panther Media Vis mer

Spray er farlig effektivt

Nesespray virker raskt ved at blodårene i neseslimhinnen trekkes sammen. Hevelsen i neseslimhinnen går ned og det blir lettere å puste.

– Ulempen med den gode effekten, er at det kan være fristende å fortsette behandlingen for lenge, sier Astrid T. Bratvedt, forsknings- og utviklingsdirektør i legemiddelprodusenten Weifa.

Det som skjer når du bruker nesespray lenger enn du bør, er at kroppen utvikler en toleranse for effekten av virkestoffet.

– Du vil dermed føle behov for hyppigere doser av nesespray for å få god nok effekt, forklarer Bratvedt.

Bruker du nesespray over tid vil du kunne merke at neseslimhinnen svulmer opp når effekten av en enkeltdose avtar.

LES OGSÅ: Bytt ut hostesaften med honning

Maks 10 dager

– Altfor mange bruker nesespray for lenge. De færreste vet at voksne maksimalt skal bruke nesespray 10 dager på rad og barn maksimalt i fem dager, sier apoteker Marthe Gaarder i Apotek 1.

Det er også viktig at du ikke tar flere enn de tre maksimalt anbefalte dosene per dag.

Enkelte skal ikke bruke nesespray i det hele tatt (kun etter avtale med lege), det gjelder barn under to år, gravide og kvinner som ammer.

Visse sykdomsgrupper skal også være forsiktige.

– Særlig de som har en bestemt type grønn stær og pasienter med skorpedannelser og betennelsestilstander i nesen, forteller Marthe Gaarder.

LES OGSÅ: Chili mot tett nese

Medisin for avhengige

Har du brukt nesespray i mer enn 10-14 dager sammenhengende og fortsatt er tett i nesa, kan dette være et tegn på en begynnende avhengighet.

Da er det i første omgang viktig å oppsøke lege og få kartlagt om forkjølelsen skyldes en bakterie du bør få behandling for.

Klarer du ikke å kutte nesesprayen, selv etter at du er blitt frisk, så kan du vurdere å be lege om behandling for kronisk tette slimhinner.

– Kronisk tette slimhinner kan reverseres ved bruk av medisiner som du får på resept av legen, forteller Marthe Gaarder.

LES OGSÅ: Syv grunner til å drikke te

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer