Søvnproblemer

Slik sover du bedre når du er syk

Se hva som hjelper når du er forkjøla eller har influensa.

DÅRLIG SØVN: Du blir ikke fortere frisk av å sove dårlig. Foto: Colourbox
DÅRLIG SØVN: Du blir ikke fortere frisk av å sove dårlig. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke særlig moro å ligge hjemme med forkjølelse eller influensa. Du blir tappet for energi, og kjenner deg helt utkjørt.

Så da er det jo ekstra irriterende at forkjølelsen eller influensaen gjør at du sover dårlig. Noen ganger er det så ille at vi rett og slett gruer oss til å gå til sengs, fordi vi vet at vi kommer til å bli enda tettere i pappen/brystet/nesa når vi legger oss for å sove.

Det er kjedelig, for er det noe vi i hvert fall trenger for å bli friske, så er det å sove mye. Det og flere tips for å ta knekken på forkjølelsen finner du her. Er det influensa du sliter med? Sjekk i så fall disse tipsene om hvordan du blir influensafrisk i en fei.

Har du vært skikkelig dårlig i mer enn en uke? Og hoster du veldig mye? Da kan du ha utviklet lungebetennelse.

HOPP I SOFAEN: Når du er syk er det lov å kose seg i sofaen. Men ikke sov for mye utenom sengetid. Foto: Getty Images/Hemera
HOPP I SOFAEN: Når du er syk er det lov å kose seg i sofaen. Men ikke sov for mye utenom sengetid. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer
GJØR DEG SØVNIG: En varm dusj hjelper - fordi du blir litt kald etterpå. Foto: PantherMedia
GJØR DEG SØVNIG: En varm dusj hjelper - fordi du blir litt kald etterpå. Foto: PantherMedia Vis mer
BRUK MED MÅTE: Nesespray reduserer hevelsene i slimhinnene, men ikke overdriv, for da skjer det motsatte. Foto: Panther Media
BRUK MED MÅTE: Nesespray reduserer hevelsene i slimhinnene, men ikke overdriv, for da skjer det motsatte. Foto: Panther Media Vis mer

Viktig for å sove godt

Men tilbake til dette med å få sove godt selv om du er syk. Det finnes en del triks som kan gjøre det mer behagelig for deg, selv om virus river i kroppen.

Se bare her:
Ikke sov for mye på dagen
Det er viktig å ta det med ro når du er forkjøla eller har influensa. Men unngå å sove altfor mye på dagen, for det kan gjøre det vanskelig å sovne om kvelden. Maks en time eller to med søvn på dagen bør gjelde. Å ligge og slappe av på sofaen med favoritt boka eller en god film er bedre enn å snorke i timevis.

Ta et varmt bad eller en varm dusj
Dette kan hjelpe deg å sove bedre, men ikke fordi du blir søvnig av varmen. Faktisk er det tvert imot. Fordi du blir nedkjølt når du går ut av badet eller dusjen, blir kroppen mer innstilt på å sove, for om natten faller faktisk kroppstemperaturen vår.

Drikk en ingefær-te
Ingefær-te med honning og sitron er noe av det beste du kan drikke når du er forkjøla. I tillegg til å tilføre væske, C-vitamin og de betennelsesdempende stoffene fra ingefær, vil honning hjelpe hvis du har vond hals og hoster.

Puss nesen før du legger deg
Er du snørrete, skal du prøve å få renset opp før du legger deg for å sove. Puss nesen, men blås forsiktig, så du ikke risikerer å skade slimhinnene, eller blåse snørr inn i bihulene siden det øker risikoen for å få bihulebetennelse. Har du allerede vondt i bihulene, skal du prøve disse triksene for å rense opp.

Rens opp om du er tett
Er du tett i nesa, og da mener vi ikke nødvendigvis fordi du har så mye snørr der, men fordi slimhinnene er hovne, kan du godt bruke nesespray. Men vær restriktiv, for nesepray kan gjøre vondt verre om du bruker for mye. Det er lurt å velge en nesespray for barn, for den er mildere. Spray mens du står foroverlent, ikke bakoverlent, slik vi gjerne har lært. Da får sprayen virke der den skal, i selve nesa, og ikke bak i svelget.

Ligg med hodet høyt
Er du tett i nesa og bihulene, bør du ligge med hodet høyere enn vanlig når du skal sove. Da unngår du å bli så tett. Bruk en ekstra pute eller to.

Ha et vannglass ved senga
Ganske opplagt, men om du våkner med knusktørr munn fordi nesa er helt tett, er det veldig fint å kunne ta en slurk vann.

Sov med åpent vindu
Du sover bedre om du har frisk luft på soverommet. Så lenge du har varm dyne tåler du normalt lav temperatur på soverommet (18-22 grader). Eventuelt kan du sove med en lue og et skjerf hvis du er redd for å bli kald.

OBS! Vær forsiktig med å bruke sovepiller selv om du ikke får sove. Og husk at det ikke nødvendigvis er lurt å ta sovepiller hvis du også tar andre typer medikamenter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer