Tips

Slik spiser du mindre

Disse triksene lurer deg til å oppnå den vekten du ønsker .

De aller fleste av oss undervurderer sterkt hvor mange kalorier vi spiser. Foto: Image Source
De aller fleste av oss undervurderer sterkt hvor mange kalorier vi spiser. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ønsker du å ta av noen kilo eller vedlikeholde trivselsvekten? Å kontrollere porsjonene dine er en enkel og lettvint måte å gjøre det på, ifølge Newsweek. Her er 5 tips som kan hjelpe deg med akkurat det.
 • Her er maten du bør styre unna
 • 100 smarte slanketips
 • Her er kostholdsfellene
 • 1. Kjøp mindre tallerkener

  Det handler om presentasjon. Hvis du legger den samme mengden mat på en mindre tallerken, vil det se ut som en mye større porsjon enn hvis du hadde lagt det på en diger en. Noe så enkelt som å gå fra en tallerkendiameter på 30 centimeter til 25 centimeter kan få deg til å spise 20 prosent mindre. Størrelsen på tallerkenen påvirker nemlig hva du anser som normal porsjonsstørrelse. En liten tallerken antyder at en mindre porsjon er vanlig. En svær tallerken har motsatt effekt, og får deg til å tro at store porsjoner er normen.

  2. Ikke fjern rusket

  Ikke fjern rusket fra tallerkenen din. En undersøkelse ved Cornell University viser at det har effekt på porsjonsstørrelsen. Under en Super Bowl-fest for studenter la forskerne ut kyllingvinger. Utover kvelden fjernet servitørene restene på kun noen av bordene. Studentene som ble sittende med rusket, og dermed kunne se hvor mye de hadde spist, åt fem vinger hver. De andre spiste sju. Dette trikset kan også overføres til andre matvarer. Når du spiser godteri for eksempel, ikke kast papiret. Ha det foran deg, som en påminnelse på hvor mye du har spist.

  3. Se hva du spiser

  Prøv å unngå tankeløs spising. Dette kan skje når du slenger deg foran TV-en med en pose chips. Plutselig, før du vet ordet av det, har du spist opp alt sammen.Å ete rett ut av posen eller emballasjen er farlig. Du ser nemlig ikke hvor mye du spiser eller at innholdet minker. Når du serverer snacks, legg det derfor alltid i en bolle eller skål.

  4. Vær obs på gruppematorgier

  Forskning viser at du inntar 35 prosent mer når du spiser sammen med andre enn alene. Er dere en gruppe på sju eller flere, vil du ete nesten dobbelt så mye. Hvorfor? Fordi du er mindre oppmerksom på hva du putter i munnen. Du kontrollerer ikke porsjonene på samme måte som når du er alene. Ved sosiale sammenkomster har folk også en tendens til å sitte lenger ved bordet, som fører til at de spiser mer enn ellers. Du bør derfor ta visse forhåndsregler. Still deg sist i matkøen, vær den siste til å begynne på maten og et i samme tempo som den tregeste av de andre i selskapet. La det også alltid være litt igjen på tallerkenen. Det kan stoppe deg fra å hente porsjon nummer to – når du egentlig er mett.

  5. Ikke stol på egen dømmekraft

  De aller fleste av oss undervurderer sterkt hvor mange kalorier vi inntar. Spesielt når vi har vært på sunne restauranter. En undersøkelse, også ved Cornell University, viser at deltakere som spiste lunsj på Subway fikk i seg en tredel flere kalorier enn de trodde. Det skyldtes hovedsakelig at personene hadde usunt tilbehør som majones og potetchips. En tilsynelatende sunn lunsj kan også føre til at du spiser mer senere på dagen. Du eter gjerne mer godteri og tar større middagsporsjoner enn vanlig – fordi du tror du spiste sunt tidligere. Du bør derfor aldri stole på din egen dømmekraft. Doble heller antallet kalorier du tror du har spist – det blir trolig mer riktig. LES OGSÅ:
 • Dette gjør deg feit
 • Dette kan du småspise
 • Du blir lurt i butikken
 • 8 slankelover du bør bryte
 • Derfor blir du ikke slank
 • Derfor spiser du usunt
 • Ukeplan for et sunnere liv
 • Slik lever de sunne stjernene
 • Slankerådene som fungerer
 • Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer