Kosthold

Slik spiser Norges nye skiprinsesse - Heidi Weng

Kostholdet hennes er ikke helt som alle andres.

KAN SPISE HVA JEG VIL: Du skulle kanskje tro at langrenssløperne må gå på en streng kostholdsplan, men slik er det altså ikke. Heidi Weng kan fortelle at hun spiser akkurat hva hun vil.  Foto: Per Ervland
KAN SPISE HVA JEG VIL: Du skulle kanskje tro at langrenssløperne må gå på en streng kostholdsplan, men slik er det altså ikke. Heidi Weng kan fortelle at hun spiser akkurat hva hun vil. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når de norske skiessene er ute i løypa og kjemper om gullmedaljene, er som oftest hele Norge klistret til TV-skjermen (ofte litt for lenge av gangen).

En av de nye ski-prinsessene, som er på vei til å klatre seg opp blant verdens beste langrennsløpere, er 22-åringen Heidi Weng.

Hun fikk sitt store gjennombrudd under Ski-VM 2013 i Val di Fiemme da hun tok bronse på 15 km dobbel jaktstart. Kort tid etterpå vant hun gull etter å ha gått første etappe på kvinnenes stafett på lag med Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen.

Nå derimot, trener hun mot de olympiske leker i Sochi.

Sammen med Ingvild Flugstad Østberg, Eldar Rønning og Finn Hågen Krogh er hun også frontfigur for de offisielle OL-genserne som nylig ble lansert av Dale of Norway, og som vil bli brukt under OL i Sochi.

LES OGSÅ: Slik forbrenner du 80.000 ekstra kalorier

TRENER MYE: Med fire timers treningsøkter hver dag, er det kanskje ikke så rart at Weng kan spise hva hun vil.  Foto: Per Ervland
TRENER MYE: Med fire timers treningsøkter hver dag, er det kanskje ikke så rart at Weng kan spise hva hun vil. Foto: Per Ervland Vis mer

Risengrynsgrøt til frokost, pølser til lunsj

Med så mye trening, og så store prestasjoner, skulle du kanskje tro at idrettsutøvere som Heidi Weng følger en streng diett med mye grove karbohydrater, frukt og grønt.

Vel, virkeligheten er ganske langt unna akkurat det - hvert fall ordet «diett».

Da KK.no møtte Weng under lanseringen av den nye OL-genseren, kunne hun fortelle at hun har et kosthold som er «typisk for de fleste», men for oss vanlige mosjonister, høres det ut som 22-åringen har en forbrenning mange ville drept for.

– Jeg spiser dessert hver dag, ellers fungerer jeg ikke. Da blir jeg i så dårlig humør, sier hun, og legger til at favoritten er is.

Hvem skulle vel ikke ønske de kunne spise is hver dag?

Med tanke på at Marit Bjørgen inntar rundt 5000 kalorier (!) per dag i forbindelse med konkurranser, er det kanskje ikke så rart at Weng kan spise dessert daglig.

Ja, for 22-åringen kan faktisk spise omtrent akkurat hva hun vil - når hun vil.

– Jeg spiser som regel 3-4 brødskiver til frokost. Ellers blir det mye fisk og en del risengrytsgrøt, siden jeg liker det så godt. Jeg spiser også på McDonalds, sier hun.

– Jeg trenger mye mat, så jeg spiser det jeg har lyst på. I dag har jeg spist risengrynsgrøt til frokost og to pølser til lunsj.

LES OGSÅ: Sliter du med vonde knær og legger?

Slik klarer du å gi det lille ekstra

I likhet med Bjørgen, er det ingen tvil om at Weng trener mye. Nå har hun og de andre langrennsløperne akkurat kommet hjem fra Italia, der de har trent fire timer hver dag.

– Da har det blitt mye 5x5 intervaller, og noe vi kaller elghufs - hvor vi løper med staver. I tillegg er det fast med en langtur på søndager, sier hun.

For de av oss som har et litt mer normalt treningsprogram, høres dette ganske knallhardt ut - kanskje aller mest med tanke på motivasjon.

For hvordan klarer man å presse seg litt til - hver dag, når du egentlig er supersliten og smålei?

– Det gjelder å gi det lille ekstra. Jeg prøver å tenke at det er akkurat «det lille ekstra» som skal til for at jeg blir bedre til neste gang, eller til neste sesong, sier Weng.

– I tillegg ser jeg for meg øyeblikkene hvor jeg har gjort det veldig bra, og prøver å fortelle hodet mitt at dette skal du klare!

LES OGSÅ: Her er idrettstjernenes snopfavoritter

Her er den nye OL-genseren

Selv om det fortsatt er en stund til OL i Sochi, er det allerede klart hva OL-troppen skal ha på seg under vinterlekene.

SJEKK UT DE NYE PLAGGENE HER:


Medeier av Dale, Hilde Midthjell, hadde på seg modellen "Sigrid". Foto: Per Ervland
Medeier av Dale, Hilde Midthjell, hadde på seg modellen "Sigrid". Foto: Per Ervland Vis mer

Og ettersom strikkeplagg er blitt så sexy, hvem passer vel ikke bedre som frontfigurer for de nye genserne enn Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Eldar Rønning, Finn Hågen Krogh og Synnøve Solemdahl?

OL-genserne har har hatt nytt design for hvert arrangement, og dette har etter hvert blitt en del av norsk kultur- og idrettshistorie.

Genserne er strikket i Dale-fabrikken på Vestlandet, og er derfor helt autentisk norske.

Ifølge Dale of Norway forsterker den nye genseren dette med bruk av norske farger og flaggstriper i halspartiet. I tillegg er tradisjonelt retromønster med en moderne look en stor trend akkurat nå.

Genserne kan fåes kjøpt hos Dale-forhandlere over hele landet, og har en veiledende pris på 1999 kroner for både herre- og damemodellen. Skjerfene koster 549 kroner og luene koster 449.

LES OGSÅ: Høstens fem sikreste kjøp

DEN OFFISIELLE OL-GENSEREN: Genserne, som er designet av Dale of Norway, er inspirert av norske mønstre fra 50-tallet.  Foto: Per Ervland
DEN OFFISIELLE OL-GENSEREN: Genserne, som er designet av Dale of Norway, er inspirert av norske mønstre fra 50-tallet. Foto: Per Ervland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer