Kosthold

Slik stagger du sultfølelsen

Går du konstant rundt og er sulten? Her er gode råd!

MATMOMS: Småsulten? Kjeks og kaker er ikke tingen. Se hva du heller bør spise for å slippe å gå rundt og være småsulten hele tiden. Foto: All Over Press
MATMOMS: Småsulten? Kjeks og kaker er ikke tingen. Se hva du heller bør spise for å slippe å gå rundt og være småsulten hele tiden. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som alltid kjenner at det murrer i magen, og at du gjerne skulle spist noe?

Dette er ikke et ukjent problem, og spesielt ikke om du prøver å gå ned i vekt og er på diett.

LES OGSÅ: Ikke start dietten på en mandag

Men før vi skriver mer om det, er det viktig å poengtere at du som er normalvektig og ikke på diett, men fortsatt går rundt og er sulten hele tiden, bør gå til legen og ta en sjekk.

Er du imidlertid en av dem som har noen kilo for mye, og sliter med å redusere matinntaket fordi du blir så fort sulten igjen etter et måltid, er det grep du kan ta. Det gjelder også deg som har slanket deg, men sliter med å holde vekta fordi sultfølelsen plager deg.

Slank deg smart

En leser av iVillage.com stiller et spørsmål om slanking og sultfølelse til Dr. Michael Roizen ved Wellness Institute of the Cleveland Centre.

Dr. Roizen svarer at å kjenne sult når man er på diett er helt normalt. Men grunnen er ofte at du slanker deg på feil måte. Han forklarer at om du reduserer matinntaket over lengre tid, og går mange timer uten å spise, vil dette gjøre at hjernen din tror at du sulter. Dermed vil den sende signaler om at du trenger mat, og denne maten skal lagres som fett med én gang, for å forberede deg på fremtidig sult og matmangel.

- For å unngå dette, skal du slanke deg smart. Det betyr at du skal spise tre måltider om dagen, et mellommåltid mellom frokost og lunsj, og et mellommåltid mellom lunsj og middag, sier Dr. Roizen.

Riktig frokost og mellommåltid

Han vektlegger viktigheten av å spise en solid frokost full av fiber og proteiner. Fiber gir metthetsfølelse lenger, mens protein minker apetitten. Det betyr at du gjerne må spise grovt brød med egg, fisk- eller kjøttpålegg til frokost. Se forresten hva som er det beste pålegget her.

Mellommåltidene dine bør bestå av ubehandlede nøtter (de skal altså ikke være ristede eller saltede), bananer eller annen frukt. Grønnsaker som gulrøtter eller kålrabi er også bra, fordi de er litt søte i smaken, og dermed kan du få stagget søtsug, om du plages av det.

Tygg maten godt

Et annet godt råd, er å tygge maten godt og ta deg god tid når du spiser. Det anbefaler Dr. Melina Jampolis, som sitter i Cnn.coms ekspertpanel.

- Metthetsfølelsen begynner å trigges når du tygger maten, så fast næring gjør deg mer mett enn flytende næring. En studie av en velrenommert forsker, Dr. Barbara Rolls, viste at et eple gir mer metthetsfølelse enn eplesaus, som igjen gir mer metthetsfølelse enn eplejuice, sier Dr. Jampolis.

Videre forklarer hun at når du tygger, begynner fordøyelsesensymene å jobbe, og de sender etterhvert signaler til hjernen om at du er mett. Vi vet jo fra før av at det tar omtrent 20 minutter fra du begynner å spise til metthetsfølelsen kommer.

Kylling er magert og fullt av proteiner, og gir dermed god metthetsfølelse. Foto: Colourbox
Kylling er magert og fullt av proteiner, og gir dermed god metthetsfølelse. Foto: Colourbox Vis mer

Riktig type fiber

Den beste metthetsfølelsen får du fra lettoppløselig fiber. Slik fiber finnes i havre, bygg, bønner, gulrøtter, løk, epler, pærer, jordbær og appelsiner, for eksempel. Solide fibrer som ikke så lett løser seg opp er også bra, for de tar lengre tid å tygge, og gir en langvarig metthetsfølelse. Gode kilder er hele korn, nøtter og frø.

LES OGSÅ: Derfor er havregryn så bra til frokost

Ja til proteiner

Sist, men ikke minst, er proteiner viktig. Proteinene bør komme fra magert kjøtt som kylling eller kalkun, fra fisk (gjerne fet, for fet fisk er sunt), eller egg. Proteiner trigger metthetsfølelsen, og hjelper deg å holde blodsukkeret stabilt.

Dette bør du holde deg unna

Raske karbohydrater, som du finner i fine bakevarer, sjokolade og kjeks er ikke gunstig. De gir deg ingen spesielt god metthetsfølelse, og forstyrrer blodsukkeret. Prøv å redusere inntaket av dette, og ikke fall for fristelsen til å spise kjeks og sjokolade som mellommåltid.Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer