Trøtthet

Slik starter du dagen best

På tide å røske opp litt i morgenrutinene? Her er de beste tipsene!

MURMELDYR?: Se hva du kan gjøre for å føle deg friskere og raskere om morgenen. Foto: Colourbox
MURMELDYR?: Se hva du kan gjøre for å føle deg friskere og raskere om morgenen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hverdagen er tilbake, og for mange av oss er det et aldri så lite sjokk.

Preges dine morgener av trøtthet, stress og mas? Da er det kanskje på tide å ta en skikkelig vurdering av morgenrutinene dine og prøve å gjøre starten på dagen litt sunnere og mykere?

Her er de beste tipsene til hvordan du kan se litt lysere på livet når ringeklokka vekker deg:

STREKK DEG: Det er den beste måten å vekke kroppen til live. Foto: Erwin Wodicka
STREKK DEG: Det er den beste måten å vekke kroppen til live. Foto: Erwin Wodicka Vis mer
SMART: Om du har ork, så få ferdig treningsøkta før jobb. Foto: Getty Images
SMART: Om du har ork, så få ferdig treningsøkta før jobb. Foto: Getty Images Vis mer
TOPP MAT: Frokostblanding med yoghurt, frukt og bær gir deg en næringsrik start på dagen. Foto: Colourbox
TOPP MAT: Frokostblanding med yoghurt, frukt og bær gir deg en næringsrik start på dagen. Foto: Colourbox Vis mer
FIN FART: Med sykkel kommer du raskt fram, og får frisk luft og mosjon på kjøpet. Foto: All Over Press
FIN FART: Med sykkel kommer du raskt fram, og får frisk luft og mosjon på kjøpet. Foto: All Over Press Vis mer

Sørg for søt søvn

Første bud hvis du vil unngå den usigelige trøttheten om morgenen er å overhale søvnrutinene dine. Husk at vi trenger 6-8 timer søvn hver natt (de fleste trenger 7-8) , så sørg for at du legger deg i riktig tid.

Riktig soveromstemperatur og tilgang til frisk lufter også viktig for å få sove godt. De fleste sover best om ikke temperaturen faller under 18 grader, eller er over 22.

Et annet triks for deg som har vanskeligheter med å våkne er å la dagslyset sive inn på soverommet, slik at det gradvis blir lysere i rommet. Dette er den mest naturlige måten å våkne på. Altså - dropp tette gardiner, eller la det være en glippe. Om vinteren er det jo mørkt når vi står opp, men da er en dagslyslampe et alternativ dersom du er stuptrøtt.

Og siste søvnråd: Ikke bruk slumreknappen. Du blir ikke mindre trøtt av å utsette det å stå opp med ti minutter. Og du risikerer bare at du sovner igjen og blir vekket av den fæle ringelyden nok en gang, eller får enda dårligere tid til å komme deg på jobb.

LES OGSÅ: Flere knep mot søvnløshetFå fart på systemet

Når du våkner, er det første du bør gjøre å strekke deg skikkelig. Det får i gang blodomløpet, tøyer litt på muskler og sener, og hjelper kroppen å bli klar for dagen. Se eksempler på enkle strekkeøvelser du kan gjøre her.

Om du vil ha i gang fordøyelsen og få hjelp tl å rense ut slaggstoffer i kroppen, skal du drikke et glass varmt vann med sitron rett etter at du er ute av senga. Dette er et gammelt ayurveda-råd som gir deg en mild detox. Frisk sitronsaft er best, men du kan bruke sitronsaft på flaske, også.

Under morgendusjen kan du, som orker tanken, gjerne avslutte det hele med en kalddusj. Dette får deg våken, gjør håret mer glansfullt, og setter fart på blodsirkulasjonen i huden.

Trene før frokost?
Å trene før frokost øker fettforbrenningen, og er greit for dem som vil ha økta unnagjort. Men helt tom bør ikke magen være. Se hva du bør spise før morgentreningen her. Og husk at knallharde økter ikke er tingen tidlig om morgenen. Uansett er det lurt å spise den ordentlige frokosten innen en time etter at du har stått opp, så ikke la økta vare lenger enn maks 45 minutter.


Start med sunn mat

Det aller viktigste du gjør om morgenen er faktisk å spise en skikkelig frokost. Det får i gang forbrenningen, og gir deg energi til å klare deg helt fram til lunsj. Den perfekte frokosten består av protein, karbohydrater, noe fett og gjerne også litt frukt eller grønt.

Er brødskive din greie skal du velge disse sunne påleggstypene. Frister frokostblanding mer, så velg naturellyoghurt (gjerne gresk), en usukret müsli og litt frukt eller bær til. Har du ikke lyst eller tid til noe annet enn en smoothie, så sørg for at du velger riktig variant.

LES OGSÅ: Slik gjør du frokosten fristende hver morgen

Få frisk luft før jobb

De fleste av oss har jobber som gjør at vi sitter innendørs i åtte timer. Da er det viktig å få litt frisk luft før vi kommer på jobb.

Det beste er selvsagt å gå eller sykle til jobb, eller i hvert fall ta en frisk spasertur til kollektivstoppet. Kanskje du skal gå forbi et par av stoppene før du hopper på til jobb?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer