Bli Kvitt Bekymringene

Slik stopper du bekymringstankene

Hjernen kan lære seg å roe seg ned.

BEKYMRINGSTANKER: Tankene har en tendens til å løpe løpsk når vi føler oss presset og stresset. Foto: Scanpix
BEKYMRINGSTANKER: Tankene har en tendens til å løpe løpsk når vi føler oss presset og stresset. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du også en flokk ville dyr i hodet ditt? Utemmelige apekatter som våkner om natten, slår seg på brystet og stiller de mest upassende spørsmål når du egentlig burde være langt inne i drømmeland:

Tenk om jeg ikke er flink nok i jobben min? Hvorfor har sjefen kalt meg inn til møte uten dagsorden? Vil barnet mitt få det bra på den nye skolen hvis vi flytter? Kommer vi til å angre hvis vi kjøper det huset? Tenk om, tenk om …

Buddhistene har et begrep de kaller monkey mind, altså apesinn. Det kan oversettes til tankemylder. For mange av oss løper tankene løpsk når vi står overfor en stor avgjørelse, er stresset eller opprørt.

LES OGSÅ: Bli kvitt negative tanker

Tolker tankene som trusler

Tankene kjører i ring, og bekymringene overtar stadig oppmerksomheten, selv om vi prøver å jage dem bort. Det er typisk at tankemylderet setter i gang om natten, vi våkner brått, og den første våkne tanken er bekymringen. 

Alle disse tankene dukker blant annet frem fra et senter i hjernen som kalles amygdala, som blir aktivert når livsviktige ting står på spill.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer