Bli Kvitt Bekymringene

Slik stopper du bekymringstankene

Hjernen kan lære seg å roe seg ned.

BEKYMRINGSTANKER: Tankene har en tendens til å løpe løpsk når vi føler oss presset og stresset. Foto: Scanpix
BEKYMRINGSTANKER: Tankene har en tendens til å løpe løpsk når vi føler oss presset og stresset. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du også en flokk ville dyr i hodet ditt? Utemmelige apekatter som våkner om natten, slår seg på brystet og stiller de mest upassende spørsmål når du egentlig burde være langt inne i drømmeland:

Tenk om jeg ikke er flink nok i jobben min? Hvorfor har sjefen kalt meg inn til møte uten dagsorden? Vil barnet mitt få det bra på den nye skolen hvis vi flytter? Kommer vi til å angre hvis vi kjøper det huset? Tenk om, tenk om …

Buddhistene har et begrep de kaller monkey mind, altså apesinn. Det kan oversettes til tankemylder. For mange av oss løper tankene løpsk når vi står overfor en stor avgjørelse, er stresset eller opprørt.

LES OGSÅ: Bli kvitt negative tanker

Tolker tankene som trusler

Tankene kjører i ring, og bekymringene overtar stadig oppmerksomheten, selv om vi prøver å jage dem bort. Det er typisk at tankemylderet setter i gang om natten, vi våkner brått, og den første våkne tanken er bekymringen. 

FÅR IKKE SOVE OM NATTEN: Bekymringstanker er ofte det som får oss til å ligge våkne når vi sliter med å sovne inn på kvelden. Foto: Scanpix
FÅR IKKE SOVE OM NATTEN: Bekymringstanker er ofte det som får oss til å ligge våkne når vi sliter med å sovne inn på kvelden. Foto: Scanpix Vis mer

Alle disse tankene dukker blant annet frem fra et senter i hjernen som kalles amygdala, som blir aktivert når livsviktige ting står på spill.

Hvis vi er presset og stresset, tolker amygdala det som trusler, forklarer psykolog Frank Vestergaard Olsen, som er spesialist på bearbeiding av traumer.

Sinnet blir kapret i jakten på å identifisere trusselen, og hvis det ikke finnes noen trussel, finner hjernen på en selv. 

– For å få ro må vi få amygdala ut av faresonen. Det gjør vi best ved å roe ned kroppen. Hjernen sender hele tiden signaler til kroppen: Hva i alle dager, ligger du bare der og later deg, du er i fare! Hvis kroppen svarer at her nede er det fred og ro, vil hjernen også gå med på å holde fred, sier Frank Vestergaard Olsen.

Bli venn med tankene

Psykolog, yoga- og meditasjonslærer Birgitte Gorm Hansen har arrangert yogaworkshops som spesifikt konsentrerer seg om å få styr på tankemylder. Ikke ved å kontrollere eller drive tankene bort, men i stedet ved å bli gode venner med tankene.

– Det er ikke noe problem å tenke sinnssykt mange tanker. Det gjør vi hver dag. Problemet er hvilket forhold du har til tankene, forteller hun.

– Hvis du har en god tanke, ønsker du den gjerne velkommen. Men hvis bekymringstankene slippes løs klokken fire om morgenen, vil du ganske sikkert forsøke å dressere tankene og presse dem vekk. Da har du gjort hodet ditt til en krigssone, sier Birgitte Gorm Hansen. 

I undervisningen sin jobber hun med å få kursdeltakerne til å akseptere at på samme måte som kroppen svetter når vi anstrenger oss, svetter hjernen tanker.

Kunsten er å akseptere dem, å slappe av uten dagsorden og forventninger, og bare la tankene komme. Det er OK at sinnet ditt er opptatt av om barnet ditt vil få det bra på den nye skolen.

Men la kroppen få ro. Hennes råd er bare å slippe tankene løs og la dem ture frem. Så blir de nok slitne til slutt.

BLI KVITT TANKENE: Det er ikke bare-bare, men det er fullt mulig å lære seg hvordan man kvitter seg med de vanskelige bekymringstankene når de dukker opp. Foto: Scanpix
BLI KVITT TANKENE: Det er ikke bare-bare, men det er fullt mulig å lære seg hvordan man kvitter seg med de vanskelige bekymringstankene når de dukker opp. Foto: Scanpix Vis mer

Si stopp-øvelsen

Øvelsen kan brukes for eksempel hvis du blir presset på jobben, og tankene står i kø for å ta over oppmerksomheten din. Men oppmerksomheten er din. Denne øvelsen går ut på å vinne den tilbake.

 • Si STOPP inni deg. Kjenn så etter hvordan du har det i kroppen. Du skal ikke ta stilling til det – det er bare en indre værmelding. Nå vet du det.
 • Har tankene allerede vandret av gårde ut i neste uke, så si STOPP igjen. Ta enda en værmelding.
 • Gjenta STOPP og værmelding et par ganger før du lar pusten ta over oppmerksomheten.
 • Ta minst tre dype åndedrett, der du teller til 5 på både inn- og utpust.
 • Legg merke til kroppen og rommet omkring deg – føles det annerledes enn før?
 • Føler du deg roligere, kan du nå vende oppmerksomheten tilbake til det du holdt på med.

Avspenningsøvelse

Utfør denne øvelsen hvis tankene spinner langt inn i natten.

 • Bli liggende i sengen, legg den ene hånden på pannen, den andre hånden på bakhodet. Hendene får oppkavede sentre i hjernen til å slappe av. Når vi er stresset, har kroppen en tendens til å puste overfladisk og raskt, noe som skal forberede blod og muskler på kamp eller flukt. Denne øvelsen gir den gode, dype utåndingen.
 • Tell til 5 på ett innpust, tell til 5 på ett utpust, slik at innpust og utpust blir like lange. Samtidig holder tellingen hjernen opptatt, slik at tankene ikke tar overhånd. Legg merke til hendene dine.
 • Fortsett helt til du merker en endret, mer avslappet følelse i kroppen.
 • Hvis kroppen slapper av, kommer nok hjernen før eller senere til å følge etter.

Tar søvnløsheten over en natt, står du bare opp. Sett deg og gjør noe kjedelig. Ikke se TV-serier – men noe skikkelig kjedelig. Les fiskerimeldinger fra 1967: «Rødspetter 3,1, kull 2,9 …» osv. Legg deg til å sove et annet sted enn i sengen.

Kilde: cand.psych. og traumespesialist Frank Vestergaard Olsen, Psykologi praxis.dk

LES OGSÅ: Pust deg i søvn 

Denne artikkelen er også publisert i KK 44 2015.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer