Drømmer

Slik styrer du drømmene dine

Lær deg knepene som gjør at du våkner opp uthvilt og glad.

DRØM DEG GLAD: Gode drømmer gir gode morgener! Ta kontroll over marerittene dine. Foto: PantherMedia / Andres Rodriguez
DRØM DEG GLAD: Gode drømmer gir gode morgener! Ta kontroll over marerittene dine. Foto: PantherMedia / Andres Rodriguez Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et drømmescenario som er velkjent for de aller fleste av oss: Du blir angrepet og våkner oftest med hivende pust og våt rygg. Utmattet.

Men hva om denne gangen var annerledes?

Du snur deg plutselig mot monsteret og spør: – Hva vil du meg? Jeg er lei av å bli forfulgt, hvorfor gjør du det?

Forskjellen er at du nå klardrømmer og derfor er bevisst drømmen din, selv om du fortsatt sover. Du kan styre den dit du ønsker. Du kan rett og slett skaffe deg fri vilje, også i søvne!

Du tar kontroll over både monstre, ekspartnere og lærere som har en tendens til å besøke hjernen din når du minst ønsker det.

- Men med en klardrøm, kan du nesten bestille drømmen ved å si til deg selv hvordan du vil den skal være, sier hypnoterapeut Seph Soliman, som selv bruker denne teknikken til å endre vonde eller repetere positive drømmer.

LES OGSÅ: Derfor får du mareritt

TA KONTROLL: Jo, det er faktisk mulig å ta kontroll over drømmene dine! Foto: PantherMedia / Francesco Ridolfi
TA KONTROLL: Jo, det er faktisk mulig å ta kontroll over drømmene dine! Foto: PantherMedia / Francesco Ridolfi Vis mer

Hvordan klardrømme?

Skriv drømmedagbok: Ha blokk og blyant på nattbordet. Skriv ned drømmen så snart du våkner. Slik kan du gjenkjenne typiske mønstre som kan være interessante og gi deg innsikt.

Lag kontrollerte drømmepauser: Med denne teknikken sørger du for å våkne etter cirka seks timer med søvn, men pass på at du ikke blir lysvåken før du prøver å sove videre. La hele kroppen slappe helt av, men prøv å være bevisst på hva du tenker og etter hvert drømmer. Du leder tankene inn i drømmen!

Fortsett på den samme drømmen: Når du våkner, skriv ned hva du drømte mens du fremdeles ligger i senga. Hold deg så søvnig som mulig. Sov så videre og fokuser på det du nettopp har drømt.

Finn en drømmedrøm: Tenk på en drøm fra din drømmedagbok som du ønsker å gjenoppleve. Visualiser drømmen igjen, fokuser på en detalj av den, og fall i søvn mens du tenker på denne detaljen. Da kan drømmen fortsette.

Bruk verktøy: Du kan kjøpe et apparat som du tar på deg når du skal sove. Apparatet måler når du er i den drømmerike, lette REM-søvnen, og sender da ut et signal (lys eller lyd) som holder deg akkurat våken nok til å skjønne at du drømmer.

LES OGSÅ: Tungt å stå opp? Lær deg triksene!

HVA DRØMMER DU OM?: Penger, det å komme for sent, dyr, fødsler og fremmede kulturer/land er veldig vanlige drømmer.  Foto: Ariwasabi - Fotolia
HVA DRØMMER DU OM?: Penger, det å komme for sent, dyr, fødsler og fremmede kulturer/land er veldig vanlige drømmer. Foto: Ariwasabi - Fotolia Vis mer
KK 35
KK 35 Vis mer

5 ting du drømmer om

Drømmer kan handle om så mangt, men det er en del av dem som er gjengående hos de fleste av oss.

Dette kan noen av de vanligste drømmene tyde på:

Penger: Kan symbolisere en verdi som kan konverteres til å tilfredsstille ulike behov, som overskudd til å fullføre prosjekter eller overskudd i relasjoner.

Komme for sent: Kan referere til din aktuelle livssituasjon, at du ønsker å gjøre mer enn du har mulighet for. Kan være et tegn om et press til å leve opp til forventninger.

Fødselsdrømmer: Skjer ofte når det har skjedd noe nytt og spennende i livet, eller når du tenker tilbake på egne fødsler. Kan også være tegn på ønske om å få barn.

Fremmede kulturer og land: Symboliserer noe som er ukjent, noe uvanlig og uventet. Kanskje drømmeren lengter etter noe nytt og spennende i hverdagen?

Dyr: Representerer de naturlige driftene, kroppens behov og impulser. Kan også gjenspeile en taus og ubevisst kunnskap.

Kilde: «Din guide til en verden av drømmer» av Ole Vedfelt, Gyldendal 2012. Tekst: Marie Varmning

Les hele denne saken i KK 36, som er i salg fredag 30. august!

LES OGSÅ: Tolk drømmene dine selvFølg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer