<strong>SETT DEG ET MÅL:</strong> Bestem deg for hva du skal spise og hvor mye. Da nyter du maten på en annen måte. Foto: duron12345 - Fotolia
SETT DEG ET MÅL: Bestem deg for hva du skal spise og hvor mye. Da nyter du maten på en annen måte. Foto: duron12345 - Fotolia Vis mer

Overspising

Slik «synder» du smart

Med disse triksene kan du tillate deg noen utskeielser i helga.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ofte en utskeielse ender med dårlig samvittighet. Enten det er posen med smågodt som inntas på null komma null, iskartongen som plutselig blir borte, eller mammas gulrotkake som det er umulig å si nei til.

Vi har gått i fella mange ganger, og så kommer samvittighetsmonsteret og ødelegger alt.

Men det trenger ikke være slik! Lær deg å planlegge slik at du kan nyte maten i stedet for å få dårlig samvittighet! Det er trikset, og vanskeligere er det ikke.

LES OGSÅ: Nesen kan gjøre at du overspiser!

<strong>NYT MATEN:</strong> Du synder ikke selv om du tillater deg noe godt. Foto: Oleksandr Shevchenko - Fotolia
NYT MATEN: Du synder ikke selv om du tillater deg noe godt. Foto: Oleksandr Shevchenko - Fotolia Vis mer

- Vi kom ikke til jorden for å lide

Når vi sier at du skal planlegge, handler det ikke om kjente og «irriterende» råd som å drikke et stor glass vann før et måltid eller å spise en god håndfull grønnsaker først av alt. Det handler om å tillate seg litt ekstra av og til - men å planlegge hva du kan unne deg. Da er du i bedre stand til kose deg over dette, og ikke tenke at du synder.  

– Tillat deg litt ekstra av og til. Du må våge å spise godt, vi kom jo ikke til jorden for å lide, sier den svenske vektcoachen Marie Tegnér, til bladet LevBra.

Hun foreslår at du setter deg et mål, spesielt før du drar på en helgtur eller en ferie der fristelsene står på rekke og rad. Tenk for eksempel gjennom dette:

Hvordan vil du føle deg etterpå? Er det ok å veie et par kilo mer – eller ikke?

– Da er forutsetningene klare, og du kan nyte maten på en annen måte. Du kan unne deg litt godteri og en dessert nå og da uten å få dårlig samvittighet eller bli sjokkert om vekten står på pluss etterpå, sier hun.
 
Og best av alt: Kroppen er veldig tilgivende, så ekstrakiloene forsvinner nesten like fort som de dukker opp. Så lenge du går tilbake til ditt normale kosthold etter en utskeielse.

LES OGSÅ: Derfor får du søtsug på kvelden

SPIS MED ANDRE. Hvis man spiser i gode venners lag eller med familien, er det å omgås det viktigste, og det blir mindre fokus på maten. Foto: Colourbox
SPIS MED ANDRE. Hvis man spiser i gode venners lag eller med familien, er det å omgås det viktigste, og det blir mindre fokus på maten. Foto: Colourbox Vis mer

Endre rutinene, ikke legg dem bort

De kiloene vi legger på oss på kort tid er de letteste å bli kvitt. De legger seg i fettdepoter som er «lett tilgjengelige», så når du kommer tilbake til de gode, sunne vanene, vil de to-tre kiloene bli brukt opp i løpet av noen uker, sier Marie Tegnér.

Her er flere tips for å unngå vektøkning i fri- og helgedagene, som ofte er de dagene som byr på de største utfordringene .

Det handler altså først og fremst om å unngå overspising, ved å planlegge hva du skal spise og tillate deg noe godt, og samtidig forberede deg mentalt på hvordan du kommer til å føle deg etter matinntaket.

Deretter:

  • Hvis man spiser i gode venners lag eller med familien, er det å omgås det viktigste. Da pleier det å være lettere å beholde kontrollen. Ikke spis alene!
  • Fråts i grønnsaker, frukt, bær - til frokost, lunsj, mellommåltid, middag og kvelds. Grønnsaker kan du så og si spise så mye du vil av, da de inneholder svært få kilokalorier.
  • Mange tenker: «Nå skal jeg endelig koble av og bare hvile». Men det er forskjellige måter du kan hvile kropp og sjel. Forsøk å redusere stress - som kan føre til dårlige spisevaner, men press deg samtidig til å holde kroppen i gang. Det er lettere å slappe av etterpå om du har rørt deg litt! Og du vil vel ikke avslutte en treningsøkt med å kaste i deg en pose potetgull eller en pose med smågodt?!
  • Reduser ambisjonene og endre rutinene i stedet for å legge dem helt bort. Uten planlegging har man lettere for å ty til enkle løsninger, som raskt fører til at du spiser feil og dropper treningen. Selv om måltidsmønsteret endrer seg, kan du likevel planlegge en del. Og hvis du ikke rekker å trene, gjør noe annet. Det kan holde å gjøre armhevninger og situps i ti minutter, eller å hoppe med hoppetau.
     

LES OGSÅ: Så enkelt blir middagen litt sunnere

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer