Helse & Livsstil

Slik takler de krisene

Når det gode ryktet rakner, hva da?

Slik takler de krisene
Publisert
Sist oppdatert




Både Gilde, Tine, SAS/Braathens og Frelsesarmeen har vært ute i hardt vær det siste året. Under konferansen «Omdømme 2006» onsdag 31. mai fortalte kommunikasjonssjefene i de kriserammede norske bedrifter om hvordan de taklet problemene.

I slutten av februar i år slo bomben ned over hele Norge: flere barn hadde blitt syke av farlige E.coli-bakterier, og man mistenke kjøttdeigen fra Gilde. Det var innledningen på en lang og vanskelig periode for Gilde, og ikke minst for kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist. Hittil har skandalen kostet storbedriften 90 millioner kroner. Likevel - penger blir ikke så viktige når det står om liv og helse.

- Mitt verste øyeblikk inntraff fredag 10. mars, omtrent klokken 07.40. Det var på den 13. dagen i E.coli-saken, og for en gangs skyld stilte jeg ganske uthvilt på jobben, for jeg visste at vi ikke ville være noe forsideoppslag i VG den dagen. Så fikk jeg beskjed om at en liten gutt hadde mistet livet. Det var helt uvirkelig. Jeg ble helt «hjertekald» inni meg, fortalte Sundqvist under «Omdømme 2006».

Hun tok en time sammen med sine medarbeidere hvor hun gråt og fikk tatt det ut følelsesmessig, og så var det tilbake på jobb. Prosessen ble langvarig, og er ennå ikke over for Gilde, selv om smittekilden er funnet. Sunqvist har blant annet taklet jobben som kommunikasjonsdirektør i en ekstremt vanskelig periode ved å holde en personlig tone når hun uttaler seg.

- Man kan velge å snakke til hjernen, eller å snakke til hjertet. Jeg forsøker å snakke til hjertet, sier hun.



For Frelsesarmeen var det synet på homofili som ble fellende. Noen uker før jul i fjor kom det fram at en av Frelsesarmeen soldater hadde fått sparken fordi han var åpent homofil. Sinte artister trakk seg fra førjulskonsertene, og giverglade nordmenn ble plutselig tilbakeholdne med å legge penger i Frelsesarmeens gyter. Krise for Frelsesarmeen, men noen beklagelse kom aldri.

- Sånn er reglene i Frelsesarmeen, sier kommunikasjonsansvarlig Andrew Hannevik og sikter til forbudet mot homofil praksis.

- Utfordringen vår ble å kommunisere at disse reglene gjelder for soldater og offiserer, de som er medlemmer av det trossamfunnet Frelsesarmeen er - ikke for de mange frivillige som yter en innsats for oss, sier han.

- Vi klarte å kommunisere til mange av artistene som skulle spille julekonsert for oss at det går an å være uenige i vårt standpunkt hva angår homofili, og samtidig som man støtter arbeidet vårt.

Om Frelsesarmeen lykkes, får vi kanskje se neste jul.



Problematisk har det også vært å være Norges fremste produsent av meieriprodukter. Da det i 2005 ble kjent at Tine året før hadde forsøkt å betale Ica for å fjerne Synnøve Finden-produkter fra hyllene. Kommunikasjonssjef Kari Raunedokken forsto først ikke hvor stor saken skulle bli.

- Det som slo meg, var at dette ville bli en stor sak, men jeg ante ikke at det ville få det omfanget det fikk, sier Raunedokken. Saken er fremdeles til behandling hos Konkurransetilsynet.

- Vi har jobbet mye med beredskap med hensyn til omdømmekriser, men du kan ikke sette deg inn i alle mulige scenarier. Det er godt mulig at vi kunne håndtert denne saken annerledes, men vi gjorde som best vi kunne. Vi har lært at det ikke er mulig å ta en sak for alvorlig, sier Raunedokken.



Problemene har stått i kø også hos SAS Braathens. Den såkalte pilotaksjonen, hvor piloter tok ut egenmeldinger i hopetall, i tillegg til kabinstreik, har ført til at flyselskapet ikke akkurat står høyest på lista over nordmenns favorittselskaper. Da er det vanskelig å være kommunikasjonsdirektør.

- Den mest intense natten jeg har opplevd, var under kabinstreiken. Passasjerer ringte meg på mobilen fordi de ikke kom gjennom andre steder. Jeg sov i noen timer, og mannen min satt oppe og svarte på telefonen for meg, forteller kommunikasjonsdirektør Cathrine Foss Stene. En av de telefonene hun husker best, kom fra en ung jente som ikke ville rekke bestefarens begravelse på grunn av streiken. Det gjorde sterk inntrykk. Saken løste seg til slutt, men jenta kom seg ikke avgårde på et SAS Braathens-fly.

- Noe av det viktigste jeg har lært av probleme i SAS Braathens, er at man aldri skal undervurdere kompleksiteten i det man gjør, eller betydningen av å jobbe med bedriftskultur når to selskaper slås sammen, sier Foss Stene.



Nina Sundqvist, kommunikasjonsdirektør i Gilde. (Foto: Gilde)
Nina Sundqvist, kommunikasjonsdirektør i Gilde. (Foto: Gilde) Vis mer
Andrew Hannevik, kommunikasjonsansvarlig i Frelsesarmeen.
Andrew Hannevik, kommunikasjonsansvarlig i Frelsesarmeen. Vis mer
Kari Raunedokken, kommunikasjonssjef i Tine.
Kari Raunedokken, kommunikasjonssjef i Tine. Vis mer
Cathrine Foss Stene, kommunikasjonsdirektør i SAS Braathens.
Cathrine Foss Stene, kommunikasjonsdirektør i SAS Braathens. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer