Hvordan Takle Avslag

Slik takler du avslag best

Ikke grav deg ned i grøfta, er ekspertenes råd.

AVSLAG: Ja, det kan svi litt å få et nei, men det kan også være ganske sunt. Foto: Ty Milford / Radius Images
AVSLAG: Ja, det kan svi litt å få et nei, men det kan også være ganske sunt. Foto: Ty Milford / Radius Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: – Et av menneskers aller største frykt, er frykten for å bli avvist – uavhengig av kjønn.

- Dette er alltid vondt fordi det er noe vi ikke har kontroll over, sier KK-coach og mentaltrener, Christine Otterstad til KK.no. 

Siden kontrollen ligger hos den som faktisk gir oss avslaget, så føler vi ofte dobbel skuffelse – skuffelsen av å få avslaget og skuffelsen ved å miste kontrollen.

Ja, det kan svi litt å få et nei, og kanskje vil du tenke tanker som «er det noe galt med meg? Er jeg ikke smart nok? Flink nok, eller pen nok?» 

KK, Oslo 20.11.2012
Sak: Christien Otterstad er KK´s nye coach, foto hjemme på Nordstrand. Datter Maria er også med ppå ett av bildene. Journ: Gry Thune. Foto: Nina Ruud KK´s nye coach Christien Otterstad. Christine Otterstad - coach
Ny spalte i KK 1/13

Intervju med henne i KK 51/52-12 Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
KK, Oslo 20.11.2012 Sak: Christien Otterstad er KK´s nye coach, foto hjemme på Nordstrand. Datter Maria er også med ppå ett av bildene. Journ: Gry Thune. Foto: Nina Ruud KK´s nye coach Christien Otterstad. Christine Otterstad - coach Ny spalte i KK 1/13 Intervju med henne i KK 51/52-12 Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Men uansett om du opplever avslag i jobbsammenheng eller en avvisning på sjekkemarkedet, er det ingen grunn til å gjøre det til en personlig tragedie. Dette er tross alt noe vi alle opplever – det som er avgjørende er hvordan du takler det.

Kvinner legger mer følelser i situasjonen

– Det er mange måter å takle avvisning på. Erfaringsmessig føler jeg ikke at kvinner er bedre eller dårligere enn menn til dette. Men kvinner kan nok ha en større tendens til å legge mer følelser i en situasjon enn menn. Kanskje anta at avslaget er fordi de ikke er elsket, likt eller respektert, forklarer hun. 

Menn kan derimot oftere ha en litt mer «kjølig» tilnærming og tar ikke alltid avslag så personlig. 

– Vi kvinner tar nok på oss skylden i større grad enn menn. Men, ingen regel uten unntak, jeg har coachet mange menn som tar alt personlig og mange kvinner som reagerer «kjølig», legger hun til.

LES OGSÅ: Føyer du deg alltid etter andre?

Kvinner tar det tyngre å bli avvist i kjærlighetslivet

Også psykolog og daglig leder ved Bypsykologene i Bergen - Sivert Straume, forteller at det kan være noen tradisjonelle forskjeller mellom menn og kvinner, der menn har en sterkere tendens til å forklare en fiasko med at feilen ligger et annet sted enn hos dem selv.

På den måten går ikke et avslag så hardt inn på selvbildet.

– Kvinner har derimot en fordel i at de lettere søker støtte hos andre når ting blir vanskelig. Dermed kommer de seg raskere opp igjen etter et nederlag, sier han til KK.no.

– Det finnes forskning som peker mot at kvinner tar det tyngre å bli avvist i kjærlighetslivet og at menn tar det tyngre å bli avvist i arbeidslivet. Det kan ha å gjøre med at kvinner knytter mer av sin identitet til familie og nære relasjoner, og menn mer til karriere og rollen som forsørger, fortsetter han.

Det er også gjort forskning som finner at kvinner tar det tyngre å bli av

vist seksuelt enn det menn gjør. Og det er flere mulige forklaringer på det. 

– Stereotypien om at menn alltid vil ha sex, kan lede en kvinne som blir avvist til å tenke at hun ikke er attraktiv nok. I tillegg har nok gjennomsnittskvinnen mindre erfaring med å bli avvist seksuelt enn gjennomsnittsmannen, forteller psykologen.

LES OGSÅ: Slik takler du et vondt brudd

Sad woman with her hands to her face (Ledsen kvinna håller händerna för ansiktet) Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN
Sad woman with her hands to her face (Ledsen kvinna håller händerna för ansiktet) Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Større forskjell mellom individer enn kjønn

Når det er sagt påpeker han at de største forskjellene finner man mellom individene og ikke mellom kjønnene. 

– Med det mener jeg at det er større forskjeller innad i gruppen kvinner og innad i gruppen menn, enn mellom gjennomsnittsmannen og gjennomsnittskvinnen. 

– Selv om det skulle være klare kjønnsforskjeller på et område, så kan man ikke uten videre vite om det er slik fra naturens side eller om det skyldes at menn og kvinner bevisst og ubevisst tilpasser seg kulturens forventninger til kjønnene, legger han til.

Et avslag åpner for nye muligheter

Otterstad mener det er like greit å lære seg å takle avslag først som sist, for dette er noe du vil møte på i livet uansett.

Det er tross alt ikke sunt for oss å få alt vi peker på.

– Vi kan ikke alltid få den jobben vi søkte på, vi kan ikke alltid få ha de menneskene vi ønsker i livet vårt, det er en del av livet. Dette er en gylden mulighet til å se andre muligheter, sier hun. 

Det er uten grunn at vi har ordtak som at «når én dør lukket, åpnes en annen». Et avslag eller en avvisning kan nemlig lede oss i en ny retning. 

LES OGSÅ: Klarer du å si nei?

– Personlig har jeg fått masse avslag de siste åra, og har da fokusert på hva slags muligheter dette åpner for meg. Ja, det høres rart ut å skulle se på et avslag som en mulighet, men det finnes alltid et vindu et sted som vi ikke har tenk på, forklarer hun.

– Det beste man kan gjøre for å takle avslag, er å tenke at dette ikke er personlig. La også være å tolke. Tolking er verdens mest bortkastede fritidssyssel. Hold deg til fakta, se etter andre muligheter og tenk at du uansett vil finne andre løsninger, anbefaler hun.

- Avslag beskytter oss

Også Straume mener at avslag og avvisning kan være nyttig, særlig dersom vi endrer vår innstilling til dem og ikke ser på det som rene nederlag.

– Selv om avslag kan være vondt, så trenger vi dem. Det beskytter oss mot å få jobber eller kjærester vi ikke passer til og som vi dermed heller ikke vil trives med i det lange løp, sier han. 

I tillegg kan vi lære noe av dem, særlig hvis vi får vite grunnen til avslaget – og kanskje lykkes vi da bedre neste gang.  

– Å se etter hva man kan lære av et avslag er kanskje den sunneste måten å takle det på, forteller psykologen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer