Eks

Slik takler du eks-rollen

Det er mulig, selv om dere hadde et kjipt brudd.

BLI EN GOD EKS: Joda, det er faktisk mulig å bli en god eks, og gjøre en bra ting ut av bruddet. Foto: ArtFamily - Fotolia
BLI EN GOD EKS: Joda, det er faktisk mulig å bli en god eks, og gjøre en bra ting ut av bruddet. Foto: ArtFamily - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
– Familieterapeutene må ofte forholde seg til mange klager på eksen. Det som er så overraskende, er at det er ingen som er håpløse selv. Det er alltid eksen. Men ta en titt på deg selv. Hvordan er du selv som eks? Hvordan er du som den nye dama? Som mamma? spør Sølvi W. Foss.

Hun er utdannet familieterapeut og skribent, og nå aktuell med boken «Lappeteppefamilier», der hun tar for seg hverdagen etter et samlivsbrudd.

– Etter et brudd, sliter mange med å finne ut hvordan de skal forholde seg til hverandre. Han du en gang var sammen med er blitt en eks, men han vil alltid være pappaen til dine barn.

- Han er en person du må forholde deg til resten av livet. Derfor er det viktig at dere bruker krefter på å finne gode løsninger for barna i stedet for å kjempe dere i mellom, sier Sølvi.

Hun mener at selv om vi er midt oppi et tøft samlivsbrudd, der vi skal håndtere både sorg, savn og skuffelser, usikkerhet og redsel for fremtiden, skal vi samarbeide med eksen.

Han som du en gang var så forelsket i. Han du valgte å få barn med. Du bør derfor starte med å legge sinne og bitterhet bak deg. Hvis ikke er det vanskelig å få til et godt liv for deg selv og barna.

LES OGSÅ: Vil du tilbake til eksen?

SKILT?: Den lykkelige skilsmissen finnes kanskje ikke, men alle er tjent med et godt forhold og samarbeid. Foto: All Over PressAll Over Press
SKILT?: Den lykkelige skilsmissen finnes kanskje ikke, men alle er tjent med et godt forhold og samarbeid. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

Kom deg ut av hengemyra

I boken intervjuer Sølvi flere fagpersoner, blant andre psykolog Per Erik Arnesen.

Han mener at mange som går fra hverandre bruker for mye tid på negativ fortolkning. Alt eksen gjør, tolkes negativt.

Arnesen mener kunsten er å ikke ende opp i en hengemyr av skuffelser og knuste drømmer.

– Ikke la tanker om hevn eller et håp om at den andre skal få et dårlig liv bli dominerende. Det vil ikke føre til at du selv får det bedre. Du må fokuser på nåtiden og fremtiden for deg selv og dine barn.

LES OGSÅ: Det er sunt å være singel

RYDDIG EKS: Det er viktig å prøve å gjøre det beste ut av situasjonen, selv om dere ikke er sammen lenger.  Foto: detailblick - Fotolia
RYDDIG EKS: Det er viktig å prøve å gjøre det beste ut av situasjonen, selv om dere ikke er sammen lenger. Foto: detailblick - Fotolia Vis mer

Bli bedre kjent med deg selv

Sølvi tror vi alle har mye å hente på rett og slett å skjerpe oss.

– Jeg mener ikke at man skal bagatellisere et brudd, men det er viktig å komme seg videre og få et godt liv med barnet. Og husk at du ikke er noen god mamma for barnet ditt dersom du går rundt og sint på pappaen.

- Bruk både evne og vilje til å sette deg inn i eksens situasjon. Mange vokser og blir modne etter et brudd. Bruk det til å bli bedre kjent med deg selv og dine egne behov, sier hun.

Tenk også at eksen er en viktig avlastning. Du er ikke en dårlig forelder selv om du ikke tilbringer all tiden din sammen med barna. Tenk heller at barna har det godt når de er hos den andre.

Du kan heller ikke forvente at bruddet, eller den første tiden etterpå skal være enkel. Men alle er tjent med et samarbeid.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Slik opptrer du som en RYDDIG EKS!1. Snakk pent om den andre parten. Barn elsker begge sine foreldre og fortjener å bevare gode foreldrebilder.

2. Vær fleksibel når det gjelder praktisering av samværsavtaler. Tenk hele tiden på hva som vil være det beste for barnet dere har sammen.

3. Ikke gi barna dårlig samvittighet når de er hos den andre. I stedet for å si at du savner barna når de er borte, kan du heller legge vekt på at du gleder deg til å se dem når de kommer tilbake.

4. Aksepter at du ikke kan forandre den andre forelderen – aksepter heller at dette er den du valgte som far eller mor til ditt barn.

5. Husk at familien til eks-en fortsatt er barnas familie. Bidra på en positiv måte til at barna kan holde kontakt med slekt og nærmeste familie.

6. Gjør ditt beste for å gi din eks nødvendig informasjon om skole og fritidsaktiviteter – det gjør hverdagen enklere for dere begge – og for barnet.

7. Vær raus og inkluderende hvis eks-en din får en ny partner. En ekstra voksenperson kan være en god ressursperson for barnet deres.

8. Vis interesse og vær hyggelig med eventuelle nye barn som eks-en får etter bruddet. Barna er stolte over nye søsken.

9. Begge må gi og ta etter et brudd. Dette gjelder både med hensyn til økonomi, logistikk, oppfølging, kommunikasjon og samarbeid.

10. Ingen krever at ekser skal være bestevenner, men dere må samarbeide til det beste for barnet som begge elsker.

11. Oppsøk hjelp hvis samarbeidet ikke fungerer – enten alene eller sammen.

12. Tiden er vår venn, og samarbeidet går gjerne bedre etter hvert.

Tekst: Anne Merete Rodem.

EKSPERTEN: Familieterapeut og forfatter Sølvi Foss mener du må starte med å legge sinne og bitterhet bak deg. Foto: Geir Dokken
EKSPERTEN: Familieterapeut og forfatter Sølvi Foss mener du må starte med å legge sinne og bitterhet bak deg. Foto: Geir Dokken Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer