Ekskjæreste

Slik takler du eksen hans

- Du må rett og slett bestemme deg for om du skal stole på han eller ikke, sier eksperten.

EKSKJÆRESTE: Det kan være vanskelig å være i et parforhold når partnerens ekskjæreste stadig dukker opp i hverdagen deres.  Foto: auremar - Fotolia
EKSKJÆRESTE: Det kan være vanskelig å være i et parforhold når partnerens ekskjæreste stadig dukker opp i hverdagen deres. Foto: auremar - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange kan det være utrolig vanskelig å forholde seg til tanken på at deres utkårede tidligere har kysset, delt minner og vært glad i andre kvinner. Kjenner du deg igjen? Da er du ikke alene.

Hvorfor er det egentlig så vondt å tenke på partnerens fortid?

LES OGSÅ: Slik takler du eks-rollen

Usikker på seg selv

Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgivning og leder ved Sex og Samfunn i Oslo, forteller til KK.no at det ikke er uvanlig å ha et anstrengt forhold til partnerens fortid med andre kvinner.

- Jeg tror den mest grunnleggende årsaken til dette er at en ofte er usikker på seg selv, og kanskje også hvilke følelser partneren egentlig har for deg. Mange tenker at partneren sammenligner dem med eksen, og bekymrer seg derfor for at de ikke skal være gode nok.

- Alle har ulike måter å takle partnerens fortid på. Mens noen prøver for eksempel å skyve unna tanken på at han har vært sammen med andre kvinner, er det andre som prøver å fremheve seg selv og gjøre alt for å være bedre enn eksen hans, forklarer hun.

Bør behandles med respekt

Uansett hva du føler og synes om eksen til partneren din, mener Gamnes det til syvende og sist er viktigst at du behandler henne med respekt.

- Dette er en person du mest sannsynlig kun kjenner gjennom partneren din, og du har derfor kun hørt hans side av saken. En sak har alltid to sider, og derfor mener jeg det er viktig at du behandler henne med respekt om dere skulle treffe på hverandre.

- Jeg mener ikke at dere trenger å være over-hyggelige med hverandre og bli bestevenner, men vær for all del vennlig og ikke la sjalusien få styre deg når dere treffes, sier hun.

USIKKER PÅ SEG SELV: Årsaken til at mange har et anstrengt forhold til partnerens ekskjærester er at de er usikre på seg selv.  Foto: Photo_Ma - Fotolia
USIKKER PÅ SEG SELV: Årsaken til at mange har et anstrengt forhold til partnerens ekskjærester er at de er usikre på seg selv. Foto: Photo_Ma - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Når bruddet ødelegger selvtilliten

La dem ha vennskapelig kontakt

Mens en god del forhold ender med bitre brudd, er det andre som ender av seg selv på en vennskapelig og fornuftig måte – og da hender det ofte at personene fortsetter å være venner.

Om dette er tilfelle mellom partneren din og eksen hans, og om du ikke er komfortabel med det, mener Gamnes det ikke er så mye du kan gjøre med det annet enn å gi uttrykk for hva du føler.
 
- Det å gå inn i et forhold hvor en prøver å kontrollere partnerens liv og venner er ikke særlig bra, men det er klart en skal gi beskjed dersom en ikke er komfortabel med at han og eksen fortsatt treffes.

- Jeg tror det er lurt å starte med å ta en ordentlig prat, og så bestemme seg for at en bare må stole på han dersom forholdet skal kunne fortsette, sier hun.

Espen Korsvik, som er daglig leder i coachingselskapet Dating Adventure og coach innen sosialdynamikk, dating og livsstil, forteller til KK.no at det er viktig å huske at parforhold handler nettopp om å ha tillitt til hverandre.

- Parforhold handler om tillitt, og er det ikke felles tillit er forholdet lite stabilt og står i fare for å ødelegges. Du må rett og slett godta at de fortsatt har kontakt, da du ikke har noen rett til å styre partneren din.

- Men som Gamnes sier, du har all rett til å si ifra til han dersom det plager deg at de fortsatt er venner og finner på ting sammen. De trenger for eksempel ikke ha filmkvelder uten deg, sier han.

TA DET OPP MED HAN: Om du er ukomfortabel med at partneren din er venner med eksen bør du fortelle han det.  Foto: Africa Studio - Fotolia
TA DET OPP MED HAN: Om du er ukomfortabel med at partneren din er venner med eksen bør du fortelle han det. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke ha sex med en eks

Om hun ikke er over han

Et problem mange møter på når de går inn i et nytt forhold er at eksen til den nye kjæresten ikke har kommet seg videre etter bruddet.

Det er jo slik at alle takler brudd forskjellig, og mens noen stenger følelsene sine inne, er det andre som utagerer kraftig, og det spesielt om deres tidligere kjæreste har møtt en ny kvinne.

Sliter du med at ekskjæresten til partneren din ikke lar dere få være i fred? Gamnes forteller at det er mange måter å møte dette problemet på, og at det ikke nødvendigvis er slik at det er en ting som fungerer bedre enn en annen.

- Når han skjønner at du, som hans nye kjæreste, er usikker, sjalu eller har et problem med eksen hans, mener jeg at det bør være naturlig for han å trygge deg og rydde bort gammelt grums. Han bør ta en ordentlig prat med henne og sette klare grenser for hva dere som nytt par kan akseptere.

- Bli enige om at han ikke skal svare på meldingene hennes, være veldig avvisende om han møter på henne eller på en annen måte vise at det er slutt og at han er ferdig med henne.

Det som kan være litt skummelt med denne metoden, er ifølge Gamnes at hun kan bli såret og sint, og gå inn for å ødelegge forholdet deres.

- En slik ekskjæreste kan absolutt klare å ødelegge forholdet deres dersom hun går inn for det og sår så mange gift-piler som overhode mulig.

- Når slike intriger herjer som verst kan det være kjempetøft for alle parter, og da er det viktig å huske at det vil roe seg med tid og stund, selv om det der og da kanskje føles umulig, sier hun.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer