Samlivsbrudd

Slik takler du et vondt brudd

- Unngå å bli hengende igjen i fortiden, det vil gjøre vondt verre, sier ekspertene.

KJÆRLIGHETSSORG: Hvordan vi takler et brudd er veldig individuelt, men en fellesnevner for de fleste er at det gjør fryktelig vondt. Heldigvis finnes det måter å gjøre det litt mindre vondt på.  Foto: Johan Larson - Fotolia
KJÆRLIGHETSSORG: Hvordan vi takler et brudd er veldig individuelt, men en fellesnevner for de fleste er at det gjør fryktelig vondt. Heldigvis finnes det måter å gjøre det litt mindre vondt på. Foto: Johan Larson - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du nettopp opplevd et fryktelig vondt brudd? Da har du helt sikkert spurt deg selv hundre ganger om hvorfor og hvordan dette kunne skje, og grått til det ikke er flere tårer igjen.

Alle takler et brudd forskjellig, men i de aller fleste tilfeller er fellesnevneren at det gjør fryktelig vondt. Hvorfor er det egentlig slik? 

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller til KK.no at det gjør så vondt å bli dumpet fordi du blir avvist av den personen du elsker

- En av de helt basale tingene vi mennesker frykter er avvisning. Vi er helt avhengige av andre mennesker for å overleve, mye mer enn det andre pattedyr er. Når vi kommer ut av magen til mødrene våre klarer vi oss ikke på egenhånd og må ha omsorg i mange år for å overleve. 

- Denne avhengigheten av omsorg henger nok også litt igjen i forhold til det å bli avvist av den man elsker, og det er derfor veldig smertefullt når han eller hun gjør det slutt, sier hun. 

LES OGSÅ: Våg å elske igjen

Alle takler et brudd forskjellig

Christine Otterstad, som er utdannet NLP-coach (nevro lingvistisk programmering) og KKs faste livsstilscoach, forteller til KK.no at det ikke finnes noe fasitsvar på hvordan en kan komme seg gjennom et brudd, da alle takler det forskjellig. 

- En fellesnevner for de fleste er at et samlivsbrudd gjør fryktelig vondt. Derfor vil jeg anbefale folk å få hjelp utenfra, enten det er fra familie, venner eller profesjonelle.

KJENNE PÅ SORGEN: Mens noen stenger følelsene sine ute etter et brudd, er det andre som går dypt ned i sorgen.  Foto: Ermolaev Alexandr - Fotolia
KJENNE PÅ SORGEN: Mens noen stenger følelsene sine ute etter et brudd, er det andre som går dypt ned i sorgen. Foto: Ermolaev Alexandr - Fotolia Vis mer

- Vi trenger hjelp til å snakke, bearbeide og ikke minst få satt følelser i perspektiv. Ingen skal være nødt til å gå gjennom et dødsfall alene, og det samme gjelder for kjærlighetssorg, sier hun. 

Schmidt forteller at hun pleier å dele menneskers sorg inn i to forskjellige grupper – de som tar seg tid til å sørge og de som stenger følelsene sine ute

- Noen mennesker går dypt ned i sorgen og tar seg tid til kjenne på følelsene den medbringer. Disse holder seg ofte mye hjemme og tilbringer mye tid med familie og nære venner. Disse har det ofte litt tøffere mens det står på, da de takler sorgen hardt og brutalt. Til gjengjeld kommer de ofte litt raskere gjennom den enn andre. 

Den andre typen er de som ikke orker å kjenne på sorgen. Schmidt forteller at disse har en tendens til å fylle opp dagene sine med masse aktiviteter. 

- Disse fyller og fyller på med gjøremål slik at de slipper å kjenne på følelsene sine. Det er ingenting galt med denne sorgprosessen, men det er viktig at man skaper rom slik at man får sørget fra seg. At en går ned i smerten og kjenner på den innimellom, sier hun. 

LES OGSÅ: – Det er en rar sorg jeg har nå 

Tabbene som kan gjøre vondt verre

Dersom du ønsker å komme deg videre etter bruddet fortest mulig, mener Schmidt det er viktig at du unngår å bli hengende igjen i fortiden. Dette kan nemlig gjøre vondt mye verre. 

- Mitt beste råd er å sørge for at det blir et så rent brudd som mulig – ikke forsøk å være venner med eksen eller å ha venne-sex med hverandre. Du bør rett og slett kutte all kontakt, for dette forlenger sorgprosessen og gjør situasjonen mer komplisert enn den trenger å være. 

EKSPERTEN: Livsstilscoach Christine Otterstad. Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Livsstilscoach Christine Otterstad. Foto: Astrid Waller Vis mer

- Mange holder kontakten med eksen fordi de håper og drømmer om at det skal kunne bli noe mer likevel, men stort sett blir det kun komplisert, sier hun. 

I tillegg til å kutte kontakten med eksen, mener Otterstad det er viktig å gi slipp på vonde følelser som bitterhet og hat.

- Bitterhet er en velkjent følelse mange sitter igjen med etter et brudd. Det som er viktig å huske på er at bitterhet og hat ikke hjelper deg, da dette er følelser som kun holder deg igjen i fortiden. 

- Jobb heller med å finne tilbake til gleden over livet, og legg fokuset over på hvordan du skal får det bra, sier hun. 

GJØR VONDT VERRE: Dersom du ønsker å gå videre mener ekspertene du bør kutte all kontakt med eksen, og for all del ikke ha venne-sex med han.  Foto: marinasvetlova - Fotolia
GJØR VONDT VERRE: Dersom du ønsker å gå videre mener ekspertene du bør kutte all kontakt med eksen, og for all del ikke ha venne-sex med han. Foto: marinasvetlova - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Klar for å date igjen etter bruddet? 

Tiden leger alle sår 

Dersom du har kjærlighetssorg og føler at den aldri kommer til å gå over, bør du ifølge Schmidt prøve å huske at tiden leger alle sår. 

- Når en skal komme seg videre etter et brudd må man rett og slett ta tiden til hjelp. Vi vet jo alle at tiden leger alle sår. Det er helt sant, men akkurat når man står midt oppi det er det fryktelig lett å glemme. 

- Hvis du kjenner et fryktelig intenst savn etter eksen kan det være lurt å gjøre noe slik at du får tankene dine over på noe annet. Ta for eksempel på deg joggeskoene og løp en tur. Da får du gode endorfiner, samtidig som du demper savnet, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer