Helse & Livsstil

Slik takler du influensa

Hvert år får 10-15% av oss influensa. Slik kommer du deg gjennom sykdomsperioden.

Slik takler du influensa
Publisert
Sist oppdatert
Det er tre ting som er sikre her i livet: døden, skatt og influensasesongen. Med kalde vintre kommer forkjølelse og influensa snikende på oss, og få kommer seg gjennom vinteren helt uten plager. I følge European Influenza Surveillance Scheme (EISS) var Norge et av de landene som ble hardest rammet under den siste influensasesongen fra januar til mars 2006.

I år distribuerer Folkehelseinstituttet influensavaksine også for ordinært salg, ikke bare på resept. Du kan se en oversikt over de tilgjengelige vaksinetypene her. Ifølge lommelegen.no anbefales det at du vaksinerer deg hvis du tilhører en av følgende grupper:

  • Voksne og barn med alvorlig sykdom i bronkier og lunger.
  • Voksne og barn med sykdommer i hjertet eller blodårer.
  • Voksne og barn med nedsatt immunforsvar.
  • Beboere på alders- og sykehjem.
  • Personer over 65 år.

  • Du bør ikke vaksineres dersom du er gravid, har en infeksjonssykdom med feber eller har hatt en hurtigallergisk reaksjon mot egg, formaldehyd, kvikksølvforbindelser eller tidligere influensavaksine. Barn under 6 måneder bør heller ikke vaksineres, ifølge lommelegen.no.

    Har du likevel blitt syk, bør du ta visse hensyn for å unngå at sykdommen blir mer langvarig enn nødvendig.

    - Vær oppmerksom på influensasymptomene, legg deg godt under dynen, og hvil deg frisk. Propper du i deg febernedsettende tabletter og går på jobben i flere dager, vil du sannsynligvis bare forlenge sykdomsperioden, og komme til å hangle lenge. Vær snill med deg selv og drikk masse vann. Pass på at du får i deg nok C-vitaminer for å stimulere immunforsvaret, sier homøopaten Vivi Edesberg ved Bjørnsletta Homeopatisenter i en pressemelding.

    Penicilin hjelper ikke mot influensa. Derimot kan det være greit å utstyre seg med symptomlindrende prosukter, som for eksempel nesespray (gjerne saltvannsutgaven, som ikke forstyrrer slimhinnene i nesen), smertestillende/febernedsettende tabletter, eventuelt hostesaft og halstabletter som lindrer ubehaget i halsen.


    LES OGSÅ:
  • Slik unngår du influensa



  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer