Jul

Slik takler du svigermor

Ikke inviter på overnatting i jula om du bor trangt, advarer psykolog Peder Kjøs.

VÆR RAUS MED SVIGERMOR: Husk at du ikke eier julen, råder psykolog og KKs samlivsekspert, Peder Kjøs.  Foto: Thinkstock
VÆR RAUS MED SVIGERMOR: Husk at du ikke eier julen, råder psykolog og KKs samlivsekspert, Peder Kjøs. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De aller fleste har et godt forhold til sin svigerfamilie, men når julen kommer - og kjære tradisjoner skal holdes i hevd, oppdager mange at de blir ekstra hårsåre.

Med nye familiekonstellasjoner og nye familiemedlemmer er det mange nye hensyn å ta.

Ulikt syn på barneoppdragelse har også vist seg å være det vanskeligste i forholdet mellom svigerdatter og svigermor.

En britisk studie viste for noen år siden at to av tre kvinner mente at svigermor hadde gjort dem både stresset og ulykkelige over en lengre tidsperiode.

LES OGSÅ: Derfor blir du aldri god nok for henne

Skaper sjalusi

Ifølge magasinet Marie Claire mente 60 prosent av svigerdøtrene at ektemannens mor «hadde en urimelig sjalu form for morskjærlighet» til sønnen sin. Like mange svigermødre følte de var blitt «ekskludert og isolert» av sønnens kone, ifølge den britiske undersøkelsen.

En ny studie fra University of Michigan's Institute for Social Research viste at menn som har et godt forhold til sine svigerforeldre har 20 prosent lavere risiko for skilsmisse enn gjennomsnittet, skriver VG.no.

For kvinner er det derimot omvendt. Her kan et nært forhold til svigerforeldrene øke skilsmisserisikoen med 20 prosent.

Uansett hva som stemmer; I disse dager går debatten varm i ulike nettfora om hvordan det er best å feire jul - med eller uten svigers.

KKs samlivsekspert, psykolog Peder Kjøs, har opp gjennom årene fått utallige spørsmål om hvordan man bør takle forholdet til svigermor. Verst synes mange det er i julen - når man skal ha det ekstra hyggelig sammen og kanskje bo tett over flere dager.

KKs samlivsekspert, psykolog Peder Kjøs. Foto: Astrid Waller
KKs samlivsekspert, psykolog Peder Kjøs. Foto: Astrid Waller Vis mer

Det handler om respekt


Nedenfor får du Peder Kjøs' beste råd:

1. Tenk over din egen holdning. Problemet er jo gjerne at du og partneren din er sjef i deres hus, men så har hun meninger om hvordan ting bør gjøres - noe som føles mer ugreit for deg enn for partneren din, siden han jo (vanligvis) er mer glad i henne enn det du er.

2. Du er nødt til å respektere henne, ellers setter du partneren din i en lojalitetsskvis hvor du faktisk kommer til å framstå som rigid og smålig. Men at du respekterer henne trenger ikke å bety at hun skal bestemme, bare at du ikke går til krig eller krever av partneren din at han skal ta ditt parti mot henne. Dette får du best til hvis dere snakker om det på forhånd. Vanskelig, men nødvendig.

Vær nøktern

3. Snakk med partneren din om hvordan det var i fjor. Ikke bruk nedsettende betegnelser eller vær fiendtlig – beskriv så nøkternt du kan hva som skjedde og hvorfor dette var et problem for deg. Det bør partneren din klare å høre på uten å gå i forsvar, og da er det også lettere for ham å forstå og hjelpe til med å sette de nødvendige grensene for svigermors innflytelse.

4. Hvis det er mulig, er det aller best om du får til å snakke med svigermor selv. Vær konkret, snakk om hva som skjedde i fjor og hvordan du opplevde det, heller enn å gå løs på henne som person. Prøv å forstå at hun høyst sannsynlig gjør det hun gjør ut fra et slags godt ønske, en form for omsorg, heller enn å ta det som et angrep på deg.

5. Lag et greit kompromiss. Det er for eksempel gjerne lurt å gjøre besøket kort, og sørge for at dere har noe tid fra hverandre.

Ikke inviter på overnatting

6. Vær realistisk. Bor dere trangt, så ikke inviter på overnatting, selv om det i fantasien er «koselig». Hvis hun har veldig lyst til å engasjere seg, går det kanskje an å rette denne energien i en positiv retning – hun kan jo godt få være med på å lage mat, hun kan ta ungene ut en tur, eller hva som måtte være relevant.

For noen år siden hadde en britisk hotellkjede en julekampanje der de ga alle svigermødre 25 prosents rabatt på overnattingen mellom 23. og 29 desember. På den måten skulle svigers slippe å sove på gjesterommet. Holiday Inn Express sa at de håpet med dette å redusere stresset for familien i høytiden.

7. Prøv å være litt raus. Du trenger ikke ha kontroll på en hver detalj. Du eier ikke jula, og du kan ikke styre alt til å passe inn i din julefantasi. Det er ikke sikkert at dine rigide «bør» er særlig bedre enn hennes, når det kommer til stykket. Å omgås andre voksne krever noe fleksibilitet, toleranse og vilje til å overse små krenkelser, fra begge sider.

8. Vær forsiktig med alkohol. Husk at de små irritasjonene er mye lettere å takle hvis du er edru.

LES OGSÅ: Stresset? Slik får du orden på kaoset

Smart å være venner

En annen undersøkelse fra University of Michigan's Institute for Social Research har også vist at menn som har et godt forhold til sine svigerforeldre har 20 prosent lavere risiko for skilsmisse enn gjennomsnittet.

For kvinner er det derimot omvendt. Her kan et nært forhold til svigerforeldrene øke skilsmisserisikoen med 20 prosent.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer