Tidsklemma

Slik takler du tidsklemma

Det handler om å prioritere riktig i hverdagen.

TIDSKLEMMA: Det kan være krevende å sjonglere alt man skal rekke i løpet av en dag.  Foto: Shutterstock / Ataka
TIDSKLEMMA: Det kan være krevende å sjonglere alt man skal rekke i løpet av en dag. Foto: Shutterstock / Ataka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Yrkesliv og familieliv blir ofte stilt opp som motsetninger. Skal du ha en karriere går det utover familien – og vil du gi alt for familien må du gi opp karrieredrømmen.

Det ønsker forfatter og personlig rådgiver Daisy Løvendahl å ta et oppgjør med. 

– De fleste mennesker ønsker seg både en meningsfull jobb og et rikt personlig liv med familie, venner og et lidenskapelig parforhold. Da synes jeg at vi skal prøve å få til nettopp det. Det skarpe skillet mellom privatliv og arbeidsliv er litt gammeldags, synes jeg. I dag er det mange som jobber ikke bare for å tjene penger, men også fordi de elsker jobben sin. Hvorfor skulle vi velge bort noe som gir stor verdi og glede i livet vårt? spør Daisy Løvendahl, som selv er selvstendig næringsdrivende. 

LES OGSÅ: Stress ned på 60 sekunder

Sjonglerer i hverdagen

Med inspirasjon helt tilbake fra de gamle grekerne, filosofer som Kierkegaard, Sartre og Nietzsche samt sine egne og klientenes dilemmaer, har hun i Danmark gitt ut boken Lev – kunsten at mestre både kærlighed, familie og karriere. Det er en nøtt for mange, og også for Daisy som er gift og mor til to barn. Hun vil gjerne være en nærværende mor og en god partner. Samtidig er arbeidslivet med på å gi henne en tilfredsstillende følelse av å bidra til verden.

TIDSKLEMMA: Det kan være krevende å sjonglere alt man skal rekke i løpet av en dag.  Foto: Scanpix
TIDSKLEMMA: Det kan være krevende å sjonglere alt man skal rekke i løpet av en dag. Foto: Scanpix Vis mer

Vi har en plikt til å gi våre barn kjærlighet, men også til å bidra til verden, og det er mulig å få til begge deler. Jeg sier ikke at det er lett. Det krever knivskarpe prioriteringer i hverdagen, det krever at man velger, og at man velger bort. Det krever at du blir bevisst på dine egne verdier, slik at du kan handle ut fra dem og treffe de riktige valgene. Mest av alt krever det at du har mot til å leve i overensstemmelse med det som er riktig for deg og familien din.  Det store problemet for moderne mennesker, er følelsen av at vi er helt alene med alle utfordringene. Selv om de fleste strever med de samme tingene, mener Daisy.

LES OGSÅ: Så skadelig er stress

Daisys råd mot tidsklemma:

1. Be om hjelp, og tilby hjelp til andre. Ikke prøv å gjøre alt perfekt helt alene. Våg å åpne litt opp og gjøre livet ditt større. 
2. Skap gode relasjoner som kan støtte og styrke familien din, slik at du ikke står alene. Tenk utover den klassiske kjernefamilien. Dyrk nære relasjoner. Lag faste avtaler. 
3. Det er en gave for barna å ha et nært forhold til andre voksne og oppleve andre måter å gjøre ting på.

4. Legg en strategi for hele året. Men husk også å gi deg selv lov til å gå bort fra den når det er nødvendig. 

LES OGSÅ: Hiver du alltid i deg maten?

Finn ut hva verdiene dine er

Ny teknologi som Internett og mobiltelefoner har skapt det grenseløse arbeidslivet, der jobben like gjerne kan gjøres fra sofaen eller på lekeplassen som på kontoret. Det betyr at vi selv må sette grensene og forvalte den store friheten vi har fått.

UNNGÅ TIDSKLEMMA: Ofte handler det om å velge bort noe og velge de tingene som føles riktige for deg selv.  Foto: Scanpix
UNNGÅ TIDSKLEMMA: Ofte handler det om å velge bort noe og velge de tingene som føles riktige for deg selv. Foto: Scanpix Vis mer

– Det krever at du er bevisst på verdiene dine, men mange er usikre på hvem de er, og på hva som er viktig for dem. Og da blir det vanskelig å treffe valg og å velge bort. Vi får hele tiden nye råd om hvordan man skal leve det gode liv, og mange – spesielt kvinner – føler seg angrepet fra alle kanter. De løper hit og dit for å tilfredsstille alle mulige krav, og tenker: «Å nei, jeg rakk ikke å bake de speltbollene, og nå har jeg på toppen av det hele mishandlet barnet mitt ved å la henne være i barnehagen til kl. 16.30.» Jo mer presset vi føler oss, desto mer ser vi til de andre. Vi begynner å sammenligne oss med andre og tro på at det finnes en riktig måte å leve på. I stedet for å se på hva som er riktig for oss og den familien vi har skapt rundt oss, sier hun. 

– Det som skaper press og frustrasjon, er følelsen av at vi hele tiden blir overmannet av det som skjer med oss, i stedet for selv å treffe valg. Det er fullt mulig å lære å takle det. Vi må bruke verdiene våre og det vi finner meningsfullt i livet som en ledestjerne, og navigere etter den, akkurat som når en kaptein styrer skipet sitt. Hvis du ikke vet hva som er verdifullt for deg, og ikke kjenner dine egne styrker, risikerer du å bli overmannet av andres meninger om hva som er et godt liv. 

Da er det vanskelig å holde kursen. 

LES OGSÅ:

Tenk kreativt

Når du har funnet frem til dine verdier, skal du også våge å innrette din verden etter dem, og noen ganger er vi nødt til å tenke kreativt.

En av Daisy Løvendahls klienter ønsket for eksempel å hente barnet sitt tidlig i barnehagen. Han begynte å møte på jobb klokken syv om morgenen for å kunne hente barnet sitt klokken tre. 

– En del av klientene mine har helt vanlige fulltidsjobber med faste arbeids­tider, men opplever at arbeidsplassen er veldig imøtekommende. Man må tørre å be om noe og helst også presentere en plan for hvordan det kan la seg gjøre i praksis. Verden er ofte mer fleksibel enn vi tror, sier Daisy. 

LES OGSÅ: Dette gjør stress med utseende

Tør å velge bort

Andre ganger handler det om å velge noe bort. Kanskje har du ikke tid til å løpe tre ganger i uken eller være aktiv på alle sosiale medier. Det gjelder på den ene siden å ha en strategi for livet sitt, men også å innrette seg etter øyeblikket og de behovene som er viktige akkurat nå.

– Jeg kaller det for kunsten å se med to øyne. Et øye som ser langt ut i fremtiden, og et øye som ser kort. Det er fint å legge en bevisst strategi for livet sitt, men det er like viktig at vi er til stede i øyeblikket og rede til å justere på strategien når det er nødvendig. 

Daisy er også opptatt av at alle har sin egen vei, og at man må respektere hver­andres veivalg.

– Vi lever i en tid der mange har det veldig travelt med å felle moralske dommer over andres valg og liv. Folk har en tendens til å påføre hverandre skam, og det rammer særlig kvinner. Jeg har stor respekt for de kvinnene som velger å bli hjemmeværende fordi det svarer til deres verdier. Men vi må ha akkurat like stor respekt for de kvinnene som elsker jobben sin og kjemper for det som gir mening for dem. Det samme gjelder kunstnere eller andre som har valgt en jobb de kanskje ikke tjener penger på, men som likevel har en verdi for dem og for andre, sier Daisy Løvendahl. 

– Vi bør bli litt flinkere til å møte hverandre med respekt, og ha ydmykhet overfor andres prioriteringer.

LES OGSÅ: 5 tips for å få bedre tid på morgenen

Denne artikkelen er også publisert i KK 46.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer