TA VARE PÅ HÅRET: Sommeren kan være en tøff tid for håret ditt. Sjekk hvordan du best tar vare på det i denne saken.  Foto: nizas - Fotolia
TA VARE PÅ HÅRET: Sommeren kan være en tøff tid for håret ditt. Sjekk hvordan du best tar vare på det i denne saken. Foto: nizas - FotoliaVis mer

Hår

Slik tar du best vare på håret nå

Vet du hvordan du bør beskytte det mot sol, klor og saltvann?

KK.NO: Varmt vær er deilig, og lange dager i sola skal nytes fullt ut. Det er jo ikke så mange av dem i året her oppe i nord.

Sommervarmens kanskje eneste bakside er klamhet og svette over-absolutt-alt. Dette resulterer i at dusjen skrus på litt hyppigere enn ellers i året.

Siden varmt vann tørker ut huden, kan det være lurt å dusje i litt kjøligere vann enn vanlig.

Men, hva med håret?

EKSPERTEN: Agnes Gulbrandsen er frisør, makeupartist og gründer av frisørkjeden Gevir i Oslo, Foto: Privat
EKSPERTEN: Agnes Gulbrandsen er frisør, makeupartist og gründer av frisørkjeden Gevir i Oslo, Foto: Privat Vis mer

Vask håret oftere

Vi blir stadig fortalt at vi bør kutte ned på hårvaskene våre. Noen kutter ut sjampo fullstendig, andre vasker håret så sjelden som et par ganger i uken. Daglig hårvask sliter voldsomt på håret, men om sommeren kan det være nettopp dette du bør satse på.

Agnes Gulbrandsen, som er frisør, makeupartist og gründer av frisørkjeden Gevir i Oslo, sverger til hyppig hårvask i sommermånedene.

– Selv om du bare svetter hjemme, vask håret hver dag. Det klør, og det legger seg på hud og i hodebunnen. Jeg anbefaler å sjamponere hver dag. Om sommeren bør du faktisk vaske ofte, sier Gulbrandsen.

LES OGSÅ: Slik blir du fornøyd hos frisøren

Saltvann, sol og svette

For det første føles det ekstremt udelikat med svett hår, for det andre ser det ikke spesielt fint ut heller.

DETTE SLITER: Klor, saltvann og sol er veldig dårlig for håret ditt. Ta en hårkur mens du er ved bassengkanten eller på stranda - det beskytter og pleier.  Foto: johoo - Fotolia
DETTE SLITER: Klor, saltvann og sol er veldig dårlig for håret ditt. Ta en hårkur mens du er ved bassengkanten eller på stranda - det beskytter og pleier. Foto: johoo - Fotolia Vis mer

– Når du svetter skiller du ut fettstoffer og aminosyrer, og da blir håret flatt og tungt og fett. Dette må åpenbart vekk.

Og det er ikke bare temperaturforskjeller generelt som bør inspirere deg til hyppigere hårvask, også klassiske stranddager må vaskes vekk. Og det til tross for at saltvannsbølger er så fint.

– Saltvann, sol og klor sliter mye på håret. Saltvannet åpner skjellaget i håret, så det fungerer på samme måte som sjampo gjør, sier Gulbrandsen.

Det er altså særlig dersom du oppholder deg på stranda, der både saltvann, sol og svette spiller store roller, at du bør være gavmild med hårvaskene. For å være ekstra snill med håret kan det være en smart løsning å ta hårkur mens du slapper av på den deilige varme sanden.

– Når du ligger og soler deg har du en perfekt anledning til å ta en hårkur. Dette beskytter også håret ditt fra alt som etterlater seg og legger seg i hodebunnen, da disse restene fort gjør at du både svetter og klør.

Dette er faktisk ekstra lurt for de av oss som har farget håret mørkt.

– Når de som har farget håret sitt i mørkere toner er i saltvann, kan fargen bli blass. Skjellaget åpner seg og fargen renner ut. Ha i en balsam eller hårkur før du bader for å unngå mye av skaden.  

LES OGSÅ: Derfor bør du tørrvaske håret

UNØDVENDIG: Du verken trenger eller bør ha sjampo i fra rot til spiss. Innerst i hodebunnen er nok! Foto: somjring34 - Fotolia
UNØDVENDIG: Du verken trenger eller bør ha sjampo i fra rot til spiss. Innerst i hodebunnen er nok! Foto: somjring34 - Fotolia Vis mer


Ikke sjamponer hele håret

Hvordan bør du vaske håret ditt for å slite minst mulig på det?

Man anbefaler ikke lenger nå og vaske hele håret fra rot til spiss, bare hodebunnen. La sjampo renne gjennom håret, sier hun.

En lur sjampo-tommelfingerregel er å ta hensyn til hodebunn, ikke hår.

– Se an hodebunnens tilstand når du velger sjampo, ikke hårets. Hodebunnen er viktigere enn håret. Hårkuren bør derimot være basert på hårets tilstand, sier Gulbrandsen.

Når det gjelder balsam, er det faktisk et veldig viktig steg i riktig retning av å ha et sterkere og sunnere hår.

– Hårstråene ser ut som en kongle når du ser på dem i et mikroskop. Det er cluet med en balsam, den er basisk og lukker skjellene i håret. Da tåler det mer. Balsam er derfor veldig lurt etter å ha badet i saltvann, sier hun.

LES OGSÅ: Den vanligste årsaken til flass

TØRK FORSIKTIG: Ikke rufsetørk håret ditt, vær varsom og bare press ut vannet.  Foto: josfor - Fotolia
TØRK FORSIKTIG: Ikke rufsetørk håret ditt, vær varsom og bare press ut vannet. Foto: josfor - Fotolia Vis mer


Ellers i året…

Ellers i året er det helst vind, snø og regn håret blir utsatt for, og da er det også naturlig å la det hvile litt lenger mellom hver vask.

– Høst, vår og vinter bør du begrense vaskingen litt mer. Men, det er viktig at du også her bare sjamponerer hodebunnen. Også vil jeg få minne om hårkur, hårkur, hårkur.

Det trenger på ingen måte være kurer av det langtekkelige slaget.

– Hurtigvirkende hårkurer og oljer i håndkletørret hår er det beste. Bruk en 2-3 minutters hårkur, håroljen klemmer du i lengdene hver dag, ca. fra ørene og ned. Håroljen er hårets aller beste venn, sier Gulbrandsen.

Dette påføringstipset er åpenbart gitt på grunnlag av at olje i røttene gjør håret fett, men det har også en annen hensikt. 

– Du kan se at et hårstrå er sunt og blankt ned til ørene, men derfra og ned er det ofte slitt og tørt. Derfor bør du som nevnt vaske bare hodebunnen, ikke lengdene.

Sist men ikke minst – vær snill med håret ditt! Tenk på det som den nye svindyre designerkjolen du endelig hadde råd til.

– Idet du gnukker og gnir fin silke, blir det ødelagt. Behandle håret som det fineste fiber. Ikke trekk alt håret opp på hodet og gni som et fuglerede. Behandle det slik at du ikke danner floker. Når jeg håndkletørker det tar jeg håndkleet forsiktig rundt håret og presser. Jeg rufser det ikke. Håret er på sitt mest sensitive når det er vått, sier Gulbrandsen. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: