Hårfarge

Slik tar du vare på farget hår

Bevar fargen og glansen lengst mulig.

FARGET HÅR: Om du farger håret, er det greit å vite hvilke spesialprodukter du trenger for å få fargen til å vare lengst mulig.  Foto: Amir Kaljikovic - Fotolia
FARGET HÅR: Om du farger håret, er det greit å vite hvilke spesialprodukter du trenger for å få fargen til å vare lengst mulig. Foto: Amir Kaljikovic - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ingen tvil om at farget hår kan falme fort dersom du ikke tar ekstra godt vare på det. Selv om sommeren kanskje er aller verst for håret, er det også viktig å stelle pent med det på høsten og vinteren.

Fargene som brukes i dag er milde og har mye pleie i seg, så de skader ikke nødvendigvis håret. Faktisk kan det se sunnere ut etter at du har farget det.

Dette gjelder imidlertid ikke om du lysner eller bleker håret, noe som alltid er skadelig, forklarer Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam.

Vi spurte ekspertene om du faktisk trenger egne produkter for farget hår for å vaske, pleie og style det best.

LES OGSÅ: Slik redder du hårfargen

– Både ja og nei

– Både ja og nei, egentlig. Det som er felles for produkter til farget hår, er at sjampoen vasker skånsomt og tilfører pleie. Balsam og hårkur pleier og styrker, og noen av dem kapsler inn håret slik at fargen sitter lenger. De kan også ha uv-filter, sier Holm-Glad.

– Produkter for farget hår burde inneholde mye antioksidanter som beskytter håret fra frie radikaler i luften som gjør at fargen falmer raskere, tilføyer André Auster, kreativ leder hos Auster Academy.

Han sier videre at produkter for farget hår i tillegg bør inneholde litt av alle elementene som gjør at håret holder best mulig på fargen.

– Da snakker jeg om proteiner, mineraler, vitaminer, ceramider og antioksidanter, sier Auster.

MILDT OG PLEIENDE: Velg en ekstra mild sjampo og pleiende balsam, gjerne for farget hår. Da får du fargen til å vare lenger. Foto: Getty Images/Pixland
MILDT OG PLEIENDE: Velg en ekstra mild sjampo og pleiende balsam, gjerne for farget hår. Da får du fargen til å vare lenger. Foto: Getty Images/Pixland Vis mer

Ekstra mild sjampo

Du bør velge en ekstra mild sjampo når du har farget hår. Sjampoen trenger ikke nødvendigvis å være merket for farget hår, men den må altså være mild.

– Sjampoen du bruker må inneholde ekstra milde sulfater som ikke renser ut fargen, sier Auster.


LES OGSÅ: Vasker du håret i riktig rekkefølge?

– Alltid balsam

Du trenger altså ikke å investere i en hel serie produkter for farget hår, men du bør sørge for at du har ett produkt spesielt for fargebehandlet hår – balsam!

– Alltid balsam, sier nå jeg, sier Holm-Glad.

– Det er det beste for å holde på fargen. Så man kan altså velge andre pleieprodukter enn for farget hår, men velg pleie, gjerne varianter for skadet hår.

Auster understreker at du ikke nødvendigvis trenger en egen kur for farget hår i tillegg til balsamen.

– Men det er et must med en ekstra pleiende balsam for farget hår som ofte har en virketid på 3-5 minutter, sier han.

Holm-Glad har også et annet tips om du vil gi håret ekstra god pleie:

– Hårkur er alltid bra, og de som lysner eller bleker håret kan egentlig bytte ut balsam med hårkur.

LES OGSÅ: Få glatt, blankt hår

BLONDINER: Blondt hår krever en del pleie, så sørg for å beskytte det mot sol, saltvann og klorin. Da kan du bevare den lekre fargen gjennom heller året, slik Michelle Williams og Emma Stone gjør Foto: All Over Press
BLONDINER: Blondt hår krever en del pleie, så sørg for å beskytte det mot sol, saltvann og klorin. Da kan du bevare den lekre fargen gjennom heller året, slik Michelle Williams og Emma Stone gjør Foto: All Over Press Vis mer

Dette skader håret

Farget hår er ekstra utsatt for falming, da en del av tingene vi daglig utsetter håret for stripper håret for farge og fjerner glansen.

– Solens UV-stråler er hårfargens verste fiende. Det bleker håret, sier Holm-Glad.

Hun forklarer at selv om man lett kan tenke at det er greit for blondt hår, er det faktisk ikke det, for det blir som å blondere et allerede blondt hår. Skadelig!


Også bruk av varmeverktøy kan gjøre at fargen falmer og forsvinner fortere enn nødvendig.

– Noe av det som tar størst skade på farget hår er bruk av varmeverktøy, som rettenger og krølltenger. Her burde det brukes varmebeskyttende produkter, sier Auster.

LES OGSÅ: Hårproduktet du ikke bør droppe

Slik beskytter du håret

For å unngå falming av fargebehandlet hår, bør du beskytte håret i sola, unngå sterk varme og ikke farge håret for ofte, ifølge Holm-Glad.

– Etterveksten kan du ta hver 4.–6. uke, men pass på at ikke lengdene får full fargebehandling hver gang, sier hun.

– Dette er ekstremt viktig ved lyse farger! Har du lysnet alt håret og skal ta etterveksten, må du være veldig nøye så du ikke får ny farge på det som allerede er lysnet. Dette kan føre til at håret brekker. Det kaller vi på frisørspråket kjemisk klipp.

For å beskytte mot skadelige UV-stråler fra sola og mot varmebehandling, anbefaler Auster at du bruker leave-in-produkter for farget hår. Spesielt om du har en hårfarge som falmer ekstra raskt, for eksempel rødt.

– Disse forsegler fargen og danner et beskyttende lag på håret som er ekstra beskyttende mot ytre påvirkninger som varme og UV-stråler, sier han.

EKSPERT: Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam. Foto: Aina Kristiansen
EKSPERT: Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam. Foto: Aina Kristiansen Vis mer
EKSPERT: André Auster, kreativ leder hos Auster Academy. Foto: Per Ervland
EKSPERT: André Auster, kreativ leder hos Auster Academy. Foto: Per Ervland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer