TIN NÅ!: Kan du trikset som gjør kjøttet klart for steking kjapt? De beste rådene får du i denne saken! Foto: Colourbox
TIN NÅ!: Kan du trikset som gjør kjøttet klart for steking kjapt? De beste rådene får du i denne saken! Foto: Colourbox Vis mer

Kjøtt

Slik tiner du kjøttet kjapt

Få kjøtt, fisk og fjærkre fra frossent til middagsklart på raskest mulig tid.

Publisert
Det går i hundre for de fleste av oss i hverdagen, og da er det ganske kjipt å komme hjem og oppdage at du ikke har noe annet å lage til middag, enn det du finner (som gjerne er steinhardt) i fryseren.

Så hva skal du gjøre for å få kjøttdeigen, kyllingfileten eller fiskestykkene tint i en fei, før du og resten av familien går i dørken av middagssult?

Å bruke mikrobølgeovn er en mulighet, men det er en litt omstendig prosess - som ofte resulterer i at kantene på det du skal tine blir kokt, mens kjernen fortsatt er frossen.


LES OGSÅ: Så lenge holder kjøttet i fryseren

FORT GJORT: Frossen laks tiner veldig fort i varmt vann. Pass på at ikke vannet er så varmt at kantene blir kokt. Foto: Colourbox
FORT GJORT: Frossen laks tiner veldig fort i varmt vann. Pass på at ikke vannet er så varmt at kantene blir kokt. Foto: Colourbox Vis mer

Varmt vann gjør susen

Det beste trikset er å legge stykket som skal tines i en plastpose som du lukker med minst mulig luft inne i posen. Deretter legger du posen oppi en bolle med varmt vann.

Vannet skal ikke være kokvarmt, men 40-50 grader.

La posen ligge i vannet til kjøttet/kyllingen/fisken er tint. For å holde tineprosessen i gang bør du spe på med varmt vann innimellom så vanntemperaturen holder seg på 40-50 grader.

Vær obs på at fisk, og spesielt fet fisk, ikke tåler veldig varmt vann, for da kan du risikere at kantene blir kokt.


LES OGSÅ: Så ofte bør du avrime fryseren

Skal ikke vannet være kaldt?

Et gammelt husmortriks går ut på at mat tiner fortest om det ligger i kaldt vann, men det blir avvist av en eksperimentalfysiker som Videnskab.dk har snakket med.

- Jo varmere kjøttets omgivelser er, desto hurtigere vil det tine, sier Helge Knudsen ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.

Han forklarer videre at vann er mer effektivt enn luft, fordi om et frossent kjøttstykke tines på kjøkkenbenken, vil luften som befinner seg direkte rundt bli avkjølt, og ligge som et isolerende lag rundt kjøttet, og dermed tiner det saktere.

LES OGSÅ: Ikke tin kjøttet på kjøkkenbenken

Tining i kjøleskap er best

Konklusjonen er altså at den frosne maten skal legges i en tett plastpose med lite luft i seg, og deretter puttes i en bolle med varmt vann.

Når det er sagt er den aller beste måten å tine frossen mat på å legge den i kjøleskapet.

Da tar selvsagt tineprosessen lang tid, men det forhindrer væsketap, noe som dessverre er en bieffekt om du tiner mat raskt. Kjøttet mister en god del av fuktigheten når det sjokktines.

FLERE KJØKKENTRIKS?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer