Mat

Slik unngå du bakterier i julematen

Hvor lenge kan egentlig maten stå fremme?

IKKE LA DEN STÅ FOR LENGE: Middagen pleier og strekke seg over flere timer, men det er viktig at maten ikke blir liggende for lenge.  Foto: Colourbox.com
IKKE LA DEN STÅ FOR LENGE: Middagen pleier og strekke seg over flere timer, men det er viktig at maten ikke blir liggende for lenge. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Daglig blir du utsatt for enormt mange bakteriebomber. Mange av dem tilsynelatende uskyldige objekter.Visste du for eksempel at det er flere bakterier på tastaturet ditt enn det er i do, eller at leppestiften din faktisk kan gjøre deg syk?Det stedet som er mest utsatt for bakterier finner du imidlertid på kjøkkenet ditt. For eksempel skjuler deg seg omkring 8000 bakterier bare i grønnsaksskuffen din. Og nå som julen nærmer seg med stormskritt, blir oppbevaring av mat og hygiene desto viktigere. Ikke bare lager man mye mer mat, men det meste spises både varmt og kaldt. For å unngå bakteriebomber bør du ta disse forholdsreglene, skriver Matportalen.no (Ekstern lenke).

Oppvarming og nedkjøling

På julefrokosten blir det som oftes servert mat som er laget i forveien, og som bare varmes opp rett før servering.Det første du bør huske er å sette maten som er laget i forveien inn i kjøleskapet så raskt som mulig etter avkjøling for å unngå bakterier. Når de skal serveres igjen gjelder det å servere disse rykende varme siden bakterene trives best, og vokser, i temperaturer mellom 20 og 40 grader. Varmer du imidlertid opp maten til en temperatur på 70 grader eller mer, vil bakteriene dø. De kalde rettene som blir satt på bordet bør heller ikke stå for lenge. Når du har servert siste runde, bør du straks sette den i kjøleskapet.LES OGSÅ: Unngå smørkrisen i julebaksten

Rydd i kjøleskapet

For å unngå bakterier og at maten blir dårlig fortere er det også viktig å ta en liten opprydding i kjøleskapet. Et overfylt kjøleskap vil blant annet påvirke temperaturen i skapet, og overskrider den 7 grader, vil enkjøttdeig bli dårlig på under et døgn. Dette skyldes at luftsirkulasjonen blir dårligere, og dermed stiger temperaturen. Sørg derfor for å vaske ut av kjøleskapet og ta ut hermetikk, mineralvann, frukt og grønnsaker, eventuelt andre matvarer som tåler å ligge på kjøkkenbenken.I tillegg kan du gå til innkjøp av et termometer som hele tiden kan forteller deg at temperaturen er grei. LES OGSÅ: Frukten du bør spise mer av

Ikke bland sammen matvarene

Til tross for en liten kjøkkenbenk og mange munner å mette, er det likevel viktig at du ikke legger rått kjøtt, kylling eller fisk slik at de kan komme i kontakt med matvarer som frukt og grønt. Dette skyldes at rått kjøtt ofte inneholder bakterier som kan føre til matforgiftning, men som dør når de blir varmet opp over 70 grader. Overføres disse bakteriene på mat som skal spises rå derimot, vil de fortsatt kunne gi magetrøbbel. Krysskontaminasjon er også grunnen til at du ikke bør legge kjøtt på øverste hylle i kjøleskapet, siden det kan dryppe ned på annen mat. Husk også å bytte redskap som skjærefjøl og kniv når du jobber med forskjellige rå varer og ferdiglaget mat.LES OGSÅ: Så varm bør middagen din være

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer