Sukker

Slik unngår du å få i deg for mye sukker

Se etter produkter med mindre enn 5 gram sukker per 100 gram, er blant ekspertens tips.

MINDRE ENN 5 GRAM PER 100 GRAM: - Har matvaren mindre enn fem gram sukker per 100 gram, er innholdet relativt lavt, sier ernæringseksperten.  Foto: KK
MINDRE ENN 5 GRAM PER 100 GRAM: - Har matvaren mindre enn fem gram sukker per 100 gram, er innholdet relativt lavt, sier ernæringseksperten. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: - Har matvaren mindre enn fem gram sukker per 100 gram, er innholdet relativt lavt. Er det derimot mer enn 15 gram sukker per 100 gram, er det for høyt, sier Bente Annie Borgen, som er ernæringsfysiolog og ernæringsterapeut, om hva du bør se etter når det gjelder sukkerinnhold i mat- og drikkevarer. 

De fleste vet at det ikke er særlig gunstig å få i seg for mye tilsatt sukker, da det tilfører kroppen tom energi som lagres som fett. 

Likevel kan det være vanskelig å vite hvor mye sukker du får i deg, og hva du faktisk bør være obs på. 

LES OGSÅ: 10 ting du bør vite om sukker

Ti prosent av kaloriinntaket 

Borgen, som er ernæringsfysiolog og ernæringsterapeut forteller at de offisielle anbefalingene sier at maks ti prosent av kaloriene vi spiser daglig skal komme fra tilsatt sukker. 

4,9 GRAM OG 13 GRAM PER 100 GRAM: Det kan være stor forskjell på ulike matvarer når det gjelder sukkerinnhold - se bare her på Go'Morgen Zero og Go'Morgen vaniljeyoghurt.  Foto: kk
4,9 GRAM OG 13 GRAM PER 100 GRAM: Det kan være stor forskjell på ulike matvarer når det gjelder sukkerinnhold - se bare her på Go'Morgen Zero og Go'Morgen vaniljeyoghurt. Foto: kk Vis mer

- Hvis du inntar 2000 kalorier per dag, skal kun 200 av disse komme fra tilsatt sukker. Ett gram sukker gir fire kalorier, så du skal maks ha i deg 45 til 50 gram daglig – noe som tilsvarer cirka 25 sukkerbiter. 

- Personlig synes jeg at 50 gram sukker om dagen er for mye, og det kan virke som om Verdens helseorganisasjon er enig, da de signaliserer at de kommer til å senke anbefalingene. 

Tror du det er mange som får i seg mer enn 50 gram om dagen? 

- I dagens samfunn er det mange som får i seg langt mer sukker enn det er anbefalt. Og det er ikke så rart når man tenker på at 50 gram er det samme som en halvliter cola eller en liten melkesjokolade, sier hun. 

COLA: Drikker du 0,5 liter cola har du fått i deg 50 gram sukker.  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
COLA: Drikker du 0,5 liter cola har du fått i deg 50 gram sukker. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Hvor «skadelig» er egentlig fruktsukker? 

Mye skjult sukker i maten vår

Får du i deg for mye sukker, og ønsker nå å ta grep? Da må du ifølge eksperten være oppmerksom på at det ikke bare er brus og godterier du må begrense inntaket ditt av. 

- Sukker er ofte godt skjult, og du kan finne store mengder i tilsynelatende «sunne» produkter som for eksempel har redusert mengde fett. En yoghurt kan være «low-fat», men likevel inneholde mer sukker enn en iskrem.

Videre forteller Borgen at du bør være ekstra forsiktig med ferdigmat, da slike produkter kan inneholde maltodekstrin, som er et lettoppløselig stivelsesprodukt som er kraftig bearbeidet, forstyrrer blodsukkeret og inneholder ingen næring – det er med andre ord ikke særlig gunstig å få i seg mye av. 

- Andre produkter du bør være obs på i forhold til skjult sukker er ferdige smoothier, yoghurter, frokostblandinger, saft, juice, krydderblandinger og middagssauser, sier hun.  

SKJULT SUKKER: Det finnes skjult sukker i en rekke matvarer, og frokostblandinger er en av dem.  Foto: asclepio - Fotolia
SKJULT SUKKER: Det finnes skjult sukker i en rekke matvarer, og frokostblandinger er en av dem. Foto: asclepio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slankeprodukter kan gjøre deg sukkeravhengig 

Bør sjekke hva maten inneholder

Siden matvareindustrien er kreativ når det gjelder å gjemme sukkeret i matvarer, anbefaler eksperten deg å sjekke hva maten inneholder før du kjøper den. 

- For å unngå de verste sukkersynderne er det viktig å følge med på innholdsfortegnelsen til produktene. Den viser som oftest den totale sukkermengden av både naturlig og tilsatt sukker. 

- Har matvaren mindre enn fem gram sukker per 100 gram, er innholdet relativt lavt. Er det derimot mer enn 15 gram sukker per 100 gram, er det for høyt, sier hun.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer