Utro

Slik unngår du å være utro

Her er triksene som gjør at du ikke faller for fristelsen.

Unngå at problemene i forholdet ender med utroskap. Foto: All Over Press
Unngå at problemene i forholdet ender med utroskap. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det finnes mange grunner til at et parforhold kan begynne å slå sprekker, men problemer som har rot utenfor forholdet kan i mange tilfeller også ha negativ innvirkning. Så hvis du for eksempel føler finanskrisen på kroppen, er det ikke sikkert at det bare er økonomien din som blir påvirket.

Les også: Dette ødelegger flest forhold

Forbes.com har satt opp en liste med ti tips for å unngå at problemer i parforholdet ender i utroskap.


1. Kommuniser


Hvis dere sliter med forholdet må dere lære dere å kommunisere både kortsiktige og langsiktige behov til hverandre.

Ifølge forfatter og psykolog Joshua Coleman kan varselstegn på anstrengt kommunikasjon være for eksempel kronisk utålmodighet og en tendens til å alltid legge skylden på den andre. Slikt kan gjøre et forhold sårbart for utroskap, da man bruker dette for å få bekreftelsen man ikke får fra partneren sin. Dette gjelder særlig hvis dårlig kommunikasjon alltid har vært et problem i forholdet.

Les også: Ikke snakk deg singel


2. Ta fatt på uløste problemer


- De fleste ekteskap havarerer ikke på grunn av én eller to store kriser, sier dr. Coleman til Forbes.com.

- Det dreier seg snarere om død som følge av tusenvis av små kutt.

I likhet med dårlig kommunikasjon kan uløste problemer svekke et forhold og overbevise en eller begge parter om at utroskap er et bedre alternativ. Prøv i stedet å tette igjen sprekkene i et forhold når de oppstår, og gjør opp status innimellom for å være sikker på at dere begge har kommet dere videre.

Dette betyr også at dere må ta ansvar for feil hver enkelt av dere har gjort, be om unnskyldning når det trengs og endre oppførsel i fremtiden. Dette kan være vanskelig for en del menn, men ifølge dr. Coleman er slik kommunikasjon faktisk et tegn på psykologisk sunnhet og styrke.

Les også: Har menn følelser?


3. Ikke velg den kjappeste løsningen


- Ulike problemer, som for eksempel å miste jobben eller å slite økonomisk, kan føre til et svekket selvbilde, sier psykoanalytiker Mark Smaller til Forbes.com.

Det kan lett føre til kjappe løsninger for å styrke selvfølelsen igjen – som for eksempel å være utro. Ifølge dr. Smaller vil imidlertid slike snarveier ofte tilsløre større problemer av misnøye og utilfredshet som lurer under overflaten.

Les også: Dette dreper forholdet ditt


4. Tenk på partneren din som en venn


Særlig i en stressende periode kan det være lett å glemme at vennskap er det som legger grunnlaget for et parforhold. I stedet har begge eller en av partene en tendens til å kun fokusere på det den andre gjør feil.

Dr. Coleman anbefaler å minne deg selv på det som er positivt i forholdet deres, og vise partneren din at du setter pris på ham eller henne. Dette samme gjelder deg selv, da et sunt selvbilde er vesentlig for et velfungerende parforhold.

Les også: Er han den rette?


5. Ta vare på vennene dine


- De fleste ekteskap er overbelastet av forventninger, sier dr. Coleman til Forbes.com.

En del mennesker har med andre ord en idé om at partneren deres kan oppfylle hvert eneste behov de har. Hvis de da blir skuffet, kan de bli fristet til å få oppfylt disse behovene ved å innlede et forhold til noen andre.

Dr. Coleman anbefaler i stedet å ha interesser på si, og bruke tid på venner man har utenfor parforholdet.

Les også: Hvor god venninne er du?


6. Erkjenn at utroskapen er et symptom


Hvis det ikke allerede står klart for deg, er fristelsen til å være utro et symptom på et større problem. Dette kan være for eksempel mangel på kommunikasjon, økonomiske problemer eller stress knyttet til barneoppdragelse. Uansett hva grunnen måtte være bør du forsøke å identifisere og ta tak i kjernen i problemet lenge før du plutselig befinner deg i en blottstilt situasjon der du må forklare et sidesprang til partneren din.

Les også: Er han utro, eller...?


7. Tenk på utroskap som en stor avgjørelse som kan forandre livet ditt


Det er lett å bli oppslukt av nye forelskelsesfølelser, men dr. Coleman oppfordrer sine pasienter til å tenke på utroskap som en stor avgjørelse som bør baseres på all tilgjengelig informasjon, ikke som en impulsiv handling. Dette betyr å reflektere over hvorfor du vurderer å være utro, men også å tenke over hva konsekvensene av et sidesprang kan bli.

Les også: Slike kvinner er mest utro

Og selv om et forhold skulle være dødsdømt, hevder dr. Coleman at slikt aldri blir løst gjennom et nytt forhold.


8. Vær ærlig


Det går en hårfin grense mellom en uformell samtale eller flørt og de innledende stegene i et forhold, og det er viktig å vite når du har krysset den. Dette er det helt avgjørende at du innrømmer for deg selv – men det er ikke alltid like produktivt å dele det med partneren din.

Hvis du føler at det er nødvendig å avsløre din indre konflikt, bør du være sikker på at du ikke bare prøver å lette din egen samvittighet. Det kan ifølge dr. Coleman føre til dypt sårede følelser.

Les også: Ikke gå i forholdsfella


9. Få rådgivning


Hvis dere ikke klarer å løse de overnevnte problemene selv, kan det være lurt å vurdere rådgivning, enten hver for dere eller sammen. En terapeut kan bidra til å identifisere hvorfor en av dere eller begge føler seg fristet til å være utro, og hjelpe dere med å jobbe dere gjennom problemene. Par som trenger hjelp til å styrke kommunikasjonsferdighetene sine kan også ha nytte av terapi.

Les også: Hjelp i samlivet?


10. Ha humoristisk sans


- Det å ha evnen til å le av sine egne begrensninger er et sikkert tegn på at du har et sunt syn på svakhetene i forholdet, sier dr. Smaller til Forbes.com.

Evnen til å distansere deg fra utfordringene ved å være i et forhold, og til og med gjøre narr av dem, kan føre til langvarig stabilitet.

Les også: - Det er faktisk ikke kjærlighet!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer