<strong>SUPERMAT:</strong> Friske bær er fulle av sunne saker, men har dessverre kort holdbarhet. Se hvordan du forlenger levetiden! Foto: Fotolia
SUPERMAT: Friske bær er fulle av sunne saker, men har dessverre kort holdbarhet. Se hvordan du forlenger levetiden! Foto: Fotolia Vis mer

Bær

Slik unngår du at bærene mugner

Enkelt tips gjør at de holder lenger.

Publisert
Sist oppdatert

Friske bær er godt, om de så spises som de er, brukes i müslifrokosten, blandes inn i smoothien eller pynter opp kaken.

De er naturens eget smågodt, og fulle av sunne saker i form av vitaminer, mineraler og antioksidanter. Aller sunnest er blåbær, men du kan spise alle bær med god samvittighet: bringebær, jordbær, bjørnebær, multer, stikkelsbær, solbær ...

De beste bærene er de selvplukkede bærene du finner i hagen eller skogen. De har ikke blitt sprøytet, og fått modne sakte og naturlig, noe som gjør innholdet av antioksidanter ekstra høyt. Men de friske bærene du får kjøpt i matbutikken eller hos grønnsakshandelen er et godt alternativ når selvplukkede bør ikke er tilgjengelig.

Problemet er bare at friske bær ikke har så lang holdbarhet. Før du vet ordet av det har de blitt mugne og uspiselige.

<strong>UNNGÅ DETTE:</strong> Friske bær blir fort mugne. Se hvordan du holder dem fine lenger. Foto: Fotolia
UNNGÅ DETTE: Friske bær blir fort mugne. Se hvordan du holder dem fine lenger. Foto: Fotolia Vis mer

Heldigvis finnes det et såre enkelt triks som øker holdbarheten, og hindrer at bærene mugner:

En liten vask i eddikvann er løsningen. Ja, det stemmer. Eddik er bakteriedrepende, så å vaske bærene i eddikvann dreper alt av muggsporer og annet som forringer bærene.

Slik gjør du:

  1. Bland 1/3 blank eddik eller hvitvinseddik i 2/3 kaldt vann
  2. Ha bærene i en bolle, og hell eddikvannet over dem. Rør forsiktig rundt med en skje.
  3. Sil av vannet, og gi bærene en skyll i kaldt vann etterpå.
  4. Rist av mest mulig vann, og legg bærene i kjøleskapet.
     

Ved å gjøre dette kan du forlenge levetiden til bærene med 1-2 uker (jordbær kan holde seg i opptil to uker lenger, faktisk). Husk at du uansett bør velge de fineste bærene når du handler. Sjekk at ingen av bærene i kurven allerede har fått mugg på seg.

LES OGSÅ: Sjekk hva du kan bruke eddik til (som ikke har med mat å gjøre)

Hva med frosne bær?

Du kan gjerne bruke frosne bær i stedet for friske. Fordelen her er selvsagt at de holder seg i månedsvis i fryseren, men også at bærene er plukket på sitt beste, og rask nedfrysing gjør at næringsinnholdet er høyt.

Når det gjelder blåbær kan faktisk frosne blåbær være sunnere enn friske, fordi de frosne er skogsblåbær (de som er blå tvers gjennom), mens friske bær ofte er hageblåbær (som er hvite inni, og inneholder færre antioksidanter).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer