Hår

Slik unngår du at håret blir brusete

Luftfuktighet kan ødelegge frisyren din på én, to tre. Men ikke hvis du følger disse rådene.

DERFOR FÅR DU BRUSETE HÅR: Når det er fuktighet i luften, åpner skjellagene seg, suger til seg fuktigheten og svulmer opp. Dette gjør at håret går tilbake til sin naturlige form og hvert hårstrå går litt i sin egen retning.   Foto: www.imagesource.comAll Over Pres
DERFOR FÅR DU BRUSETE HÅR: Når det er fuktighet i luften, åpner skjellagene seg, suger til seg fuktigheten og svulmer opp. Dette gjør at håret går tilbake til sin naturlige form og hvert hårstrå går litt i sin egen retning. Foto: www.imagesource.comAll Over Pres Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se det for deg: Du har funnet det perfekte antrekket, sminket deg til fest og stylet håret til perfeksjon. Du tripper ut døra i dine lekreste kilehæler, klar for å få både blikk og kommentarer om hvor fantastisk du ser ut.

Full kruskrise

Og blikk skal det bli. Kanskje også kommentarer. Men du skjønner allerede i det du får et glimt av deg selv i en vindusrute at det ikke ble helt som du hadde tenkt. Plutselig er det perfekt stylede håret nemlig bare en slags brusete høyball på hodet ditt. Fukten har tatt deg!

LES OGSÅ: Ekspertenes beste hårtips

Selvsagt skjer ikke dette bare på fest, eller bare på sommeren. Luftfuktighet kan være hårets største fiende, i alle fall om du ønsker glatt og stylet hår.

LES OGSÅ: Vasker du håret i riktig rekkefølge?

Så finnes det råd? Vi spurte ekspertene.

Hvorfor skjer det?

– Håret blir brusete enten fordi det mangler fuktighet, eller fordi det er behandlet med varmeverktøy eller kjemiske behandlinger som farging, bleking eller permanent, sier André Auster, art director hos Auster Salon & Academy (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Kan sjampoen gjøre deg feit?

– Det beskyttende fettlaget som finnes på et friskt hår, er borte, utdyper Charlotte Ingelson hos P&G Salon Professionals.

– Når det er fuktighet i luften, åpner skjellagene seg, suger til seg fuktigheten og svulmer opp. Dette gjør at håret går tilbake til sin naturlige form og hvert hårstrå går litt i sin egen retning, sier Ingelson videre.

LES OGSÅ: Har du flisete hårtupper?

Så det finnes altså flere årsaker til at håret blir brusete. Dermed finnes det også forskjellige ting du må gjøre for å forhindre eller minimere effekten av fuktighet i luften.

Blondt og brusete

– Hvis håret ditt bruser seg fordi det er bleket, skal du bruke produkter som er bygget opp på proteiner, for eksempel Redken Extreme, sier André Auster.

LES OGSÅ: Er du redd for å få grønt hår?

Han anbefaler også å bruke balsam og kur som er fulle av proteiner for å gjenoppbygge håret.

– Jeg kan også anbefale leave-in-kurer, som Redken Anti Snap, sier han.

Krusete krøller

– Har du brusete hår på grunn av krøller, må du tynge ned håret ditt. Da trenger du såkalte antifrizz-produkter, sier han og foreslår følgende:

  • Moderat tykt hår, lett brus og ikke veldig tørt: All Soft-serien fra Redken.
  • Tykkere hår, moderat brus: Bruk Redkens Real Control-serie.
  • Tykt hår som er tørt med mye brus: Bruk Redkens Smooth Down-serie.

– Vi har også en serie som heter Fresh Curls fra Redken som jeg liker veldig godt. Disse produktene jobber med å definere krøllene, kontrollere frizz og tilføre fuktighet, legger han til.

BUDSJETTIPS: Det finnes billigere og andre alternativer enn Redken. Prøv for eksempel Defines nye Protein Repair-serie.

LES OGSÅ: Vent med hårklippen til etter ferien

Charlotte Ingelson har et mer generelt tips:
– Bruk en god balsam og kur som etterligner hårets naturlig, beskyttende fettlager. Dette hjelper til å stenge skjellagene så fukten ikke får kommet inn i hvert enkelt hårstrå, sier hun.

Hun anbefaler den reparerende serien Penetraitt eller den fuktighetsgivende serien Hydre fra Sebastian Professional til dette. Seriene Repair eller Hydrate fra System Professional er andre gode alternativer, sier hun.

LES OGSÅ: Ja, du har lov til å klage på frisøren

– Har du krøllete eller behandlet hår, er det også bra å bruke et serum eller en leave-in-krem som beskytter litt ekstra.

LES OGSÅ: Du trenger minst to sjampoer

Ekspertenes heteste sommertips

Vi spurte våre eksperter om de hadde noen flere råd i sommervarmen (eller -regnet – det er bare å innse realitetene her), og det hadde de selvsagt. Her er de beste:
  • – Etter vasking, bør du unngå å gni håret med et håndkle for å prøve å tørke det raskere. Det kan forårsake skader på håret og gjøre det mer brusete etter at det tørker. Klem heller håret tørt med håndkleet istedenfor å gni, sier André Auster.
  • – Hvis du har naturlig krøllete eller krusete hår, bør du heller bruke fingrene til å style håret. Bruk gjerne en grovtannet kam til å gre gjennom håret først. På dager da du ikke vasker håret, kan jeg anbefale å bruke leave-in-balsam til å fukte ned og stylet håret. Det gir litt ekstra beskyttelse og demper brusete hår, sier Auster.
  • – Hvis du bruker varmeverktøy, som for eksempel krølltang eller rettetang, vil jeg anbefale deg å bruke en varmebeskyttende spray først.
  • – Hvis du har farget hår og ønsker å bevare fargen best mulig i solen, kan jeg anbefale Color Extend Sun-serien fra Redken. Denne serien beskytter og reparerer under og etter soling. Den beskytter naturlig, stripet og fargebehandlet hår fra UV-skader og misfarging som oppstår som følge av soleksponering og bading i klor og saltvann. Dessuten gjenoppretter de fuktbalansen i håret, sier André Auster.
  • – Jeg anbefaler sol-serien fra System Professional, som beskytter håret fra solens sterke stråler og rengjør det for klor og salt, som kan skade håret, sier Charlotte Ingelson.
  • – Som stylingtips velger jeg den ubestridte favoritten Ocean Spritz fra Wella Professionals Styling. Det er en saltvannsspray som lar deg beholde den herlige strandlooken langt inn i natten uten at du ser tilgjort ut. Den gir deg den lille strukturen du trenger for å kunne forme håret akkurat som du vil eller få litt ekstra volum, sier hunFølg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer