For å navigere i festlandskapets minefelt trenger du en strategi. Slankeguruene er enige i at du trenger en plan for å overleve dag etter dag med fråtsing i godt selskap. Tenk derfor på appetitten din som en forbrukskonto og bestem deg for hvo mye du vil bruke på drinker, forretter, hovedretter og dessert, råder Mochelle May, forfatter av Am I Hungry? What to Do When Diets Don't Work. Hun foreslår at du istedet for å nekte deg favorittmaten bør spise mindre porsjoner. Her er topp ti-tipsene for fråtseren.
1. Dropp det lille ekstra
Unngå det ekstra tilbehøret som likevel ikke er avgjørende for måltidet som rømme, ost, smør og pisket krem. Disse små prikkene over i’en kan legge flere ekstra kilo rundt midjen din i løpet av julen.- Spis deg mett, men ikke overmett, råder Carolyn O'Neil, forfatter av The Dish on Eating Healthy and Being Fabulous.
2. Kle deg trangt
Kle deg i tettsittende plagg som fremhever enhver kurve. Dette legger en demper på matinntaket ditt, for hvem vi vel vise hele omverden hvor mange sosisser man har håvet innpå? I trange klær blir du nemlig alt for opptatt av å holde magen inne.- Hold også en drink i din høyre hånd når du mingler. Ledige hender blir lett grådige når fingermaten kommer sveipende forbi i ansiktshøyde, advarer Cathy Nonas.
3. Tygg tyggegummi
Når du ikke vil spise, putt en bit sukkerfri tyggis i munnen.- Dette fungerer vel så bra når du kokkelerer som når du styrer mot buffeten med raske skritt, sier Nonas.
4. Vær en matsnobb
Scan buffeten etter skikkelige godbiter og dropp de matrettene som er tilgjengelige året rundt. Ikke føl det som ditt ansvar å teste ut alt på bordet, men forsyn deg etter din egen smak og spis deretter sakte mens du tillater deg å smake på hver bit.- Hvis du ikke elsker det, ikke spis det, lyder rådet fra Melinda Johnson, talsmann for organisasjonen American Dietetic Association.
5. Ikke hopp over måltider
Spis normalt i forkant av festen. Det å spise jevnt, men lett hele dagen er en bedre forberedelse til et forestående fråtselag enn det å sulte seg i forkant.- De som dropper å spise for og spare kalorier overspiser gjerne så snart de får mat i sikte, sier Katherine Tallmadge, forfatter av boken Diet Simple.
6. Skaff deg oversikt
Når du ankommer festen, se etter litt kullsyreholdig vann og vent minst en halvtime før du tar for deg av matfatene. En buffet er som kjent en invitasjon til å spise så mye man bare orker, med mindre man ser den an og legger en slagplan først.- Denne tiden får deg til å slappe av, bli komfotabel i omgivelsene og få en oversikt over hva som finnes på buffeten, sier Tallmadge.
7. Dans deg lett
Cynthia Sass, meforfatter av Your Diet Is Driving Me Crazy, foreslår å ta fokuset bort fra maten og i stedet arrangere aktiviteter for familie og venner i stedet. Tenk hesteskokasting, badminton, skøyteløp og snøballkrig. Innendørs kan dere prøve å følge en dansevideo eller leke en selskapslek der dere er nødt til å røre på dere.- Det kan også være så enkelt at man setter på musikk som gjør det vanskelig å sitte stille etter bespisningen, fastslår David Katz, forfatter av The Flavor Point Diet.
8. Drikk vann ved siden av
Balanser de alkoholholdige drinkene med alkoholfattig drikke. Alkoholholdige drinker inneholder masse kalorier, spesielt egglikør.- Drikk vann eller selters ved siden av og halver alkoholinntaket, sier Katz.
9. Dropp forretten
Prøv å stå over forretten. Klarer du det ikke, spis i hvertfall lette ting til forrett som salat, frukt eller en liten håndfull nøtter.10. Velg to matvarer om gangen
Brian Wansink, forfatter av Mindless Eating, foreslår færre matvarer på tallerkenen i stedet for en hel haug i en salig røre. Forsyn deg gjerne flere ganger, men hold deg til kun to matretter om gangen.- Variasjon stimulerer appetitten og hvis du begrenser utvalget er det lettere å kontrollere spisingen, sier han.
Juleselskaper dreier seg om langt mer enn mat og drikke. Hvis du fokuserer på julebudskapet og samværet med venner og familie, så er det lettere å komme seg gjennom høytidessesongen med midjen i behold.
LES OGSÅ:







