LÆRTE TRIKSENE: Janne Eftedal fikk lære eksperttriks fra konditor Bernhard Azinger da hun vant KKs konkurranse om Norges morsomste bakebilde.
LÆRTE TRIKSENE: Janne Eftedal fikk lære eksperttriks fra konditor Bernhard Azinger da hun vant KKs konkurranse om Norges morsomste bakebilde. Vis mer

Kake

Slik unngår du kaketabbene

Sliter du også med å få kakene helt perfekte?

Publisert
Janne Eftedal sjarmerte KK-juryen fullstendig i senk da hun sendte inn sitt bidrag til KKs kåring av Norges morsomste bakebilde

Hun hadde tenkt å lage en 3D bamse til sønnens bursdag, men det ble ikke helt som hun håpet. I stedet følte hun at kaken lignet mest en våt ugle:

«Det så jo så lett ut på bildet, så hvor vanskelig kunne det være? Skulle vise seg at virkeligheten ikke ble helt som på reklamen. Uansett hva jeg gjorde, så ble det bare verre og verre. Smørkremen rant av, melisen jeg prøvde å lage øyne med rant av. Jaha..ja, prøvde å fikse det med marshmallowøyne uten noe særlig tegn til forbedring. Jeg lo så tårene trillet, for uansett hva jeg gjorde så gjorde jeg det bare verre», skrev Janne.


LES OGSÅ: Smarte dingser for perfekt bakstSkal lage bryllupskaken

Premien for dette fantastiske bildet, ble en drømmedag med den prisbelønte konditoren Bernhard Azinger, TINEs egen OL-gullvinner i konditorkunst. Han er til daglig baker, konditor og produktutvikler i TINE og har vunnet mange priser for sine kunstverk.

Janne tok med seg svigerinnen Gina Taule Hella fra Bergen - og hadde ett stort ønske for dagen: Lær oss å lage den perfekte marsipankaken, uten boblete lokk og svett marsipan!

– Jeg baker mye, men er god til å feile, sier Janne og ler.

Svigerinnen Gina skal gifte seg til sommeren - og vil selv lage den store bryllupskaken. Hun var kjempetakknemlig for alle de gode triksene som Bernhard Azinger delte med dem.

Triks 1: Frys sukkerbrødet

– Det er veldig lurt å lage sukkerbrødet på forhånd - og fryse det. Det er nemlig mye lettere å dele en halvtint kake. Bruk sytråd eller hele flaten på en lang, flat kniv, sier konditor Bernhard Azinger.

Triks 2: Pisk eggedosisen lenge nok!

Bruk gjerne 8-10 minutter slik at det blir nok luft i den.

GODE TRIKS: Slik skal sukkerbrødet deles for å unngå skjev kake og boblete marsipanlokk. Konditor Bernhard Azinger lærer Janne Eftedal og Gina Taule Hella.
GODE TRIKS: Slik skal sukkerbrødet deles for å unngå skjev kake og boblete marsipanlokk. Konditor Bernhard Azinger lærer Janne Eftedal og Gina Taule Hella. Vis mer

Triks 3: Ikke bruk toppen som topp


Sett deg ned og del sukkerbrødet lagvis - med øynene i samme høyde som kaken! Bare da blir det rett! Bruk den jevneste lagdelen av kaken som topp - og den ruglete toppen som bunn. Slik unngår du at marsipanlokket blir

Bruk flat kniv og jobb med flate bevegelser når du legger på nougatkremen.
Bruk flat kniv og jobb med flate bevegelser når du legger på nougatkremen. Vis mer

Triks 4: Pisk kremen sakte nok!

– Det er helt avgjørende for hvor god og fin kremen blir. Mange pisker kremen altfor fort, ifølge Azinger.Triks 5: Ha nougat i kremen!

Konditor Bernhard Azinger bruker selv Valhrona nougat, men du kan også male hasselnøtter og ha i kremen.

– Det skjer noe med smaken når du blander litt nougat eller hasselnøttpasta i kremen. Det blir en helt annen dybde, understreker kakeeksperten.

2 ss nougat er passe til en kake.

Triks 6: Ikke bruk for mye krem

Bruker du for mye krem på toppen, vil marsipanlokket skli av!

– Bruk plastskrape eller en flat kniv for å gjøre det tynt og jevnt nok.
Du kan faktisk fryse kaken slik den er nå - slik at du kan legge på marsipanlokket i ro og fred neste dag, for et enda bedre resultat, påpeker Bernhard Azinger.

Triks 7: Rør syltetøyet selv!

Det smaker mye bedre, du styrer sukkermengden selv.

– Kokt syltetøy gir mye vann og er ikke så smaksrikt som det du rører selv, i følge konditoren.

Triks 8: Unngå svett marsipan

– Legger du plastfolie over marsipankaken når du setter den til kjøling/oppbevaring, unngår du at den begynner å svette. Får du ikke gjort det - og kaken er blitt svett, lar du den stå ute og tørke i vanlig romtemperatur. Ikke server kaken med en gang hvis den er blitt svett. La luften tørke den fin igjen, forklarer Bernhard Azinger.

Her er oppskriften:
Sukkerbrød
6 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
Sitron etter ønske
Rom etter ønske
Vanilje

Jordbærsyltetøy
Ved bruk av syltetøy er det viktig å bruke et syltetøy med mye bær. Gjerne hjemmelaget rørt syltetøy. Dette gir god smak.

Krem
300 g TINE kremfløte, pisket
100 g nougat
50 g sukker

Fremgangsmåte:
Bland sammen sukker og pisket krem.
Varm nougat til ca 30 grader og vend inn i kremen.

Montering:
Del sukkerbrødet i tre lag og start med det ene laget.
Stryk på et lag syltetøy og deretter et lag med nougatkrem.
Legg på det andre laget med kakebunn. Stryk syltetøy over legg på et nytt lag krem.
Strø bær i kremen og legg nok et lag kakebunn på toppen.
Stryk pisket krem over kakebunnen.
Legg et lokk med marsipan over kaken.
Pyntes etter eget ønske og behov.

KK Søtt

KK lanserte før sommeren iPhone-appen KK Søtt der du får KKs-kakefavoritter rett på mobilen din. KK Søtt-appen har alle oppskriftene du ønsker deg, lekre bilder, interaktiv handleliste og enkle, praktiske funksjoner slik at du kan få inspirasjon, planlegge, handle, bake og dele med mobilen. TINE er tilstede i appen med sine eksperttips som hjelper deg å lykkes med bakingen.

Den nye appen kan lastes ned fra App Store.

Fra før har KK appen kk.no for mobil og ipad i App Store. Ipad-utgaven ble nominert til årets nettbrettutgave av Mediebedriftenes Landsforening tidligere i år.

LES OGSÅ: Her er den perfekte festkaken

Drøm - og virkelighet...
Drøm - og virkelighet... Vis mer
Janne Eftedal og Gina Taule Hella vant kakekurs hos konditor Bernhard Azinger og lærte dette!
Janne Eftedal og Gina Taule Hella vant kakekurs hos konditor Bernhard Azinger og lærte dette! Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer