<strong>HOLD DEG VARM:</strong> Det viktigste når du går eller står på ski, er at du holder deg varm og tørr - også på beina.  Foto: Getty Images/iStockphoto
HOLD DEG VARM: Det viktigste når du går eller står på ski, er at du holder deg varm og tørr - også på beina. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Langrenn

Slik unngår du kalde skiføtter

Ifølge ekspertene bør du kun bruke ett par sokker - og helst i ull.

Publisert
Sist oppdatert
De fleste vet at ull innerst er det beste trikset for å holde varmen i kulda, og dette gjelder også dersom du fryser på beina.

Ull er nemlig ikke bare behagelig og varmende, men den transporterer også bort fukt. Så selv om du blir svett og våt – noe du gjerne blir på beina når du beveger deg, vil det holde deg tørr og varm mye lenger enn andre tekstiler.

LES OGSÅ: Dette trenger du til utendørstrening nå

<strong>ETT PAR SOKKER:</strong> Ett par sokker holder i alpintstøvelen. Da blir det nok plass til at luften som varmes opp av foten kan sirkulere rundt inne i støvelen.  Foto: Thinkstock
ETT PAR SOKKER: Ett par sokker holder i alpintstøvelen. Da blir det nok plass til at luften som varmes opp av foten kan sirkulere rundt inne i støvelen. Foto: Thinkstock Vis mer

Fortere kald på føtter og hender

I disse herlige februardager er det mange av oss som nyter det flotte vinterværet og snøen til å gå eller stå på ski. Og dersom du kjører alpint/snowboard, eller går lange skiturer i minusgrader, vet du at riktig fotbekledning er viktig for å holde varmen.

Det er nemlig svært fort gjort å fryse på føttene og hendene når temperaturen synker, og i likhet med hodet, mister vi også mye kroppsvarme herfra. Når du først har blitt skikkelig kald på føttene, er det også vanskelig å få i seg varmen igjen, noe som øker risikoen for å bli syk.

For mange av oss betyr dette at vi tar på oss lag på lag med ullsokker, skisokker og stilongs før vi går ut. Ja, ofte tar vi på oss så mye sokker og klær at vi nesten ikke klarer å få foten ned i skistøvelen.

Og det er her problemet faktisk ligger.


LES OGSÅ: Dropp «trendskiene» hvis du er nybegynner på alpint

<strong>SOKKER TIL LANGRENN OG ALPINT:</strong> Fra venstre - X-Socks lady ski comfort alpinsokk (349 kroner, XXL.no), nederst i midten - Beito langrennssokk (149 kroner, Antonsport.no), øverst i midten - svart langrennssokk fra Bridgedale (199 kroner, Oslosportslager.no) og helt til høyre - Curly alpinsokk for damer fra Kari Traa (199 kroner, Antonsport.no).  Foto: Produsenten
SOKKER TIL LANGRENN OG ALPINT: Fra venstre - X-Socks lady ski comfort alpinsokk (349 kroner, XXL.no), nederst i midten - Beito langrennssokk (149 kroner, Antonsport.no), øverst i midten - svart langrennssokk fra Bridgedale (199 kroner, Oslosportslager.no) og helt til høyre - Curly alpinsokk for damer fra Kari Traa (199 kroner, Antonsport.no). Foto: Produsenten Vis mer

Ett par sokker skal holde

Ifølge Jonas Strømberg, produktsjef for ski og sykkel på Torshov Sport i Oslo, kan nemlig det å ta på seg for mange sokkepar føre til at du blir fortere kald på beina, enn motsatt.

- Det er selvfølgelig litt forskjell på hva slags sokker du bør bruke i en alpintstøvel og en langrennsstøvel, og det beste i en alpintstøvel er en ren alpintsokk, som for eksempel de fra X-Socks, som du får kjøpt i sportsforretninger. En gyllen regel er imidlertid at ull er best, og at du ikke bør ha mer enn ett lag i støvelen – uansett om det er langrenn eller alpint, forklarer Strømberg til KK.no:

- En mellomtjukk ullsokk i god kvalitet skal holde i massevis. Hvis støvelen da sitter godt og sokken sitter godt, vil varm luft sirkulere i støvelen, og da blir det som regel ikke noe problem.

Pøser du på med flere sokkepar nede i støvelen risikerer du også at det blir klumpete og ukomfortabelt – noe som kan øke risikoen for vannblemmer og gnagsår.

- Det kan for bli klumpete og vondt med flere sokkepar – hvertfall i alpintstøvelen, som skal sitte relativt stramt fra før av. I alpintstøvler er det derfor viktig å bare bruke en sokk, slik at det faktisk er plass til at luften kan sirkulere. I en langrennssko kan du bruke flere sokker hvis du vil, men som sagt skal det holde med ett lag så fremt du benytter deg av gode ullsokker.


LES OGSÅ: Denne skismøringen er alt du trenger

Bruk stilongs som nikkers

Mange alpintsokker er relativt lange (når deg opp til midt på leggen eller knærne), og dersom du bruker stilongs (som går til ankelen), kan dette også bli litt klumpete og ubehagelig når du kjører.

Strømberg har derfor følgende tips til deg:

- Hvis du har en lang stilongs og en lang sokk på, så dra stilongsen opp, slik at det kun er sokken som er nede i støvelen – som en nikkers på en måte. Da unngår du at det klumper seg og at det blir ubehagelig for legger og føtter når du kjører, sier han.

Trekk ullsokk over innerstøvel

Dersom du fortsatt ikke klarer å holde varmen på beina, behøver du likevel ikke fortvile.

Ett annet tips som kan være verdt å prøve, er å ta ut innerstøvelen på alpinstøvelen, og så trekke en ullsokk over denne (husk å ha en ullsokk på føttene og).

Ullsokken vil nemlig isolere mer, og du forhindrer at kald luft trekker inn i støvelen fra gliper ved spennene.

LES OGSÅ: Ikke kjøpt langrennsski på matbutikken

<strong>VARMEKABLER:</strong> Slik ser varmekablene ut. De kommer med såler, som kablene ligger i, og batterier, som festes bak på støvelen. Disse er fra Thermic og koster 1249 kroner på XXL.no.  Foto: Produsenten
VARMEKABLER: Slik ser varmekablene ut. De kommer med såler, som kablene ligger i, og batterier, som festes bak på støvelen. Disse er fra Thermic og koster 1249 kroner på XXL.no. Foto: Produsenten Vis mer

Egne varmekabler

Hjelper ikke dette kan du også få kjøpt varmekabler med batteri på sportsforretninger.

- Hvis du sliter med veldig kalde føtter når du står på ski eller snowboard, så kan du faktisk få varmekabler til å ha i skistøvelen (med batteri som festes på støvelen). Disse varmer godt i flere timer, og kan helt klart være verdt investeringen hvis du sliter mye med frosne bein, sier Strømberg.

Slike varmekabler er lagt inn i en egen skosåle som du legger inn i støvelen. Deretter kan du skru de på en varme ut fra temperaturen ute.

Modellen nedenfor, som er fra Thermic og selges blant annet på XXL.no (ekstern lenke), kan for eksempel settes på nivå en, som tilsvarer 37 grader, og vil da varme i opp mot 18 timer. Nivå to tilsvarer 45 grader og vil da varme i mellom seks og åtte timer, mens nivå tre, som tilsvarer 70 grader, holder varmen i to og en halv til tre og en halv time.


Varmekablene ligger på en pris fra cirka 1000 kroner og oppover. Disse fra Thermic koster 1249 kroner.

LES OGSÅ: Dette bør alle kunne i skibakken


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer