Helse & Livsstil

Slik unngår du kuldesjokk

Slik kommer du deg gjennom den varslede ekstremkulda med helsa i behold.

Det er mulig å nyte desember uten å angre i januar.
Det er mulig å nyte desember uten å angre i januar. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert



Sex mot neglesprett
Slik unngår du kuldesjokk

Har du blitt kjølt ned, er kroppsvarme den aller beste måten å bli varm igjen på. Det anbefalesat dersom du for eksempel må grave deg ned mens du er på skitur, bør du ligge hud mot hudmed turkameraten din for å holde varmen. Trekk det hele litt lenger og gjør kalde dager tilen perfekt anledning til å gjøre det hett på soverommet: Gå en tur sammen med kjæresten, og hopp rett i senga når dere kommer hjem for å få tilbake varmen og mer til.



Forkjølet av kulda?

Kalde dager kan gi deg plager, men i motsetning til hva man ofte tror, er det foreløpig ikkebevist at kulde i seg selv fører til forkjølelse eller influensa.

- Muligens er vi mer mottakelige for forkjølelsesvirus når det er kaldt, og særlig ved temperatursvingninger og værforandinger - uten at noen vet riktig hvorfor det er slik. Noe av forklaringen kan være at vi flokker oss sammen inne i varm og tørr inneluft når det er surt og kaldt ute,sier professor dr. med. Claus Ola Solberg til Helsenytt.



Unn deg noe søtt

Søte, varme drikker er det beste valget for deg som vil drikke deg varm etter en kaldopplevelse. Alkohol anbefales ikke, selv om du kan føle deg varmere etter en drink.





Å fryse er ikke bare ubehagelig, det kan også være skadelig for kroppen på flere vis. Opphold i kulda kan gi alt fra muskelspenninger til alvorlig forfrysning. Slik unngår du plagene - og retter opp skaden hvis du først har blitt kaldere enn godt er.

  • Sjekk været og temperaturene på sol.no

  • Kle deg riktig
    For å forebygge kuldeplager, bør du starte med det aller viktigste: klærne. Da forebygger du ikke bare forfrysning, men du unngår også å spenne musklene unødig i et forsøk på å holde varmen. Stramme muskler kan gi deg hodepine. Bruk alltid lue - store deler av kroppens varmetap skjer fra hodet.

    - Kle deg varmt og godt, gjerne i lag på lag med tynn ull innerst. Da kan du kle av deg etter behov når du kommer inn. Du vil oppdage at det er deilig å kunne bevege armer og bein fritt når du er godt nok kledd, og du får i tillegg brukt kroppen på en mer hensiktsmessig måte. Husk skjerf til nakken og noe på hodet, så kan du slappe av i kroppen og bare nyte vinteren i stedet for å bruke all din energi på å holde kroppsvarmen, skriver fysioterapeut Grethe Fostervold på lommelegen.no.

    TIPS: Velg undertøy av naturmaterialer. Det transporterer lettere bort svetten fra kroppen din, samtidig som du holder deg varm.

    Hold deg edru
    Selv om alkohol kan få deg til å føle deg varmere, kan alkohol og rus være ekstra farlig under kalde omstendigheter.

    - Mennesker som er alkoholpåvirket har økt varmetap og dårligere evne til å øke sin egen varmeproduksjon. Mennesker i denne situasjonen er i fare for å bli alvorlig nedkjølt og frostskadet hvis de blir liggende utendørs, skriver Norsk Luftambulanse.

    TIPS: Ute på byen en kald vinterkveld? Ta taxi hjem så du ikke blir gående i kulda. Bestill taxi dit du befinner deg, så risikerer du ikke å forfryse deg i taxikø.

    Pust med nesa
    Når det blir riktig kaldt, kan det føles vanskelig å puste gjennom nesa. Likevel bør du unngå å puste gjennom munnen så langt det er mulig, spesielt hvis du sliter med astma, for kald luft sliter på luftveiene dine.

    - Når en puster gjennom nesen, blir det en litt lengre vei for luftstrømmen å passere, slik at den rekker å bli oppvarmet før den kommer ned i pusterøret, sier lege Terje Ørn Foss på nrk.no.

    TIPS: Synes du det er vanskelig å ikke puste gjennom munnen, kan du legge en skjerf over ansiktet. Astmatikere kan ha nytte av en varmemaske, som blant annet selges gjennom Norges Astma- og Allergiforbund.

    Legg treningen innendørs
    Det går fint an å trene utendørs om vinteren, men du bør være påpasselig ved ekstra lave temperaturer.

    - For egentrening kan det anbefales å enten avstå fra hardtrening eller trene alternativt inne når det er mer enn 15 kuldegrader, men det er ingenting i veien for å gå en lengre tur i slik kulde, sier Terje Ørn Foss. Er du astmatiker, anbefales ikke trening utendørs uten varmemaske hvis det er mer enn 5 kuldegrader, skriver Lommelegen.

    TIPS: Kjenn etter hvordan kroppen din reagerer på kulda. Er det vanskeligere enn vanlig å puste, bør du kanskje finne en annen treningsform på de aller kaldeste dagene. Husk også at trening utendørs krever at du kler deg godt og riktig, selv om du blir varm av treningen.

    Når uhellet er ute
    Har du blitt mer nedkjølt enn du setter pris på, anbefales disse tiltakene for å få tilbake varmen:

  • Varm deg opp med kroppsvarme. Kalde hender og føtter kan varmes i armhuler. Varmt vann eller en varmeflaske kan også brukes, temperaturen skal være litt over normal kroppstemperatur. Nedkjølte ansikter kan varmes opp med varme klær.
  • Drikk noe varmt og søtt - velg kakao fremfor kaffe. Ikke drikk alkohol.
  • Unngå sigarettene - røyking reduserer blodgjennomstrømmingen.
  • Beveg deg - slå floke eller småløp på stedet.

  • NB: Forfrossen hud skal ikke gnis.

    Oppsøk lege hvis:
  • Du mistenker skikkelige frostsskader og huden blir følelsesløs og hard.
  • Plagene ikke går over etter oppvarming.
  • Den forfrosne virker omtåket.


  • LES OGSÅ:
  • 15 friske influensaråd



  • (Kilder: Lommelegen, NRK, Doktor Online, Helsenett)

    Slik unngår du kuldesjokk
    Slik unngår du kuldesjokk
    Slik unngår du kuldesjokk
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer